"7-и блок на "Козлодуй" е BG проект, не на Westinghouse"

Проектът ще бъде изпълнен напълно прозрачно, гарантира Родерик
Обновена: 29 юли 2014 19:50 | 29 юли 2014 19:49,
56
"7-и блок на "Козлодуй" е BG проект, не на Westinghouse"
Дани Родерик. Снимка: БТА

Седми блок на АЕЦ „Козлодуй” е български проект – не на САЩ, нито на Westinghouse, категоричен беше в ефира на БНТ изпълнителният директор на американската компания Дани Родерик.

Той посочи, че проектът ще отвори работни места в България – за строители, инженери и администрация, и български компании ще бъдат подизпълнители на Westinghouse. „Новият блок ще донесе сигурност и енергия за България, не за Westinghouse”, допълни още Родерик.

Още по темата

Изпълнителният директор на компанията посочи, че днес е бил в България заради „споразумение, което позволява на Westinghouse да дойде отново в България”. Родерик поясни, че тепърва предстои представянето на проекта на американската компания за седми блок в ядрената ни централа пред Народното събрание.

Родерик обаче допълни, че постигнатите договорки досега не обвързват с нищо България, защото е нужна още около една година за задълбочен анализ, преди да бъде изготвено крайното предложение, в което да бъдат включени цените – за изграждането и на произведената енергия.

Според него вече е ясна първоначалната цена на новата ядрена мощност – около 5 млрд. долара. Родерик определи, че това е най-конкурентоспособната цена, която Westinghouse е предлагала досега. Според директора на компанията няма да има голяма разлика, след като бъде изготвено и крайното предложение.

Това, което е важно за компанията, е да осигури цена на енергията, която българските граждани да могат да си позволят, обясни още Родерик.

От тази гледна точка компанията не е правила анализи за потенциалните пазари на енергията от седми блок и нуждите от нови мощности в страната, коментира той пред държавната телевизия и уточни, че е работа на българското правителство да направи оценка ще има ли пазар за енергията от новата мощност, а работата на Westinghouse е да осигури конкурентни цени.

Родерик беше категоричен, че проектът ще бъде изпълнен по напълно прозрачен начин. Днес той е имал срещи с представители на политическите партии у нас и е станало ясно, че те нямат достатъчно информация за проекта.  В същото време всички партии са признали, че изграждането на седми блок на ядрената централа е важен за България проект. „Вярвам, че ако всички партии сериозно и детайлно разгледат въпроса, ще се съгласят с този проект”, допълни още изпълнителният директор на Westinghouse.

Той посочи, че компанията винаги прави сметки за строежа на два блока едновременно, защото това е по-евтин вариант. Изграждането на осми блок в АЕЦ „Козлодуй” обаче е въпрос на дългосрочна стратегия, заяви Родерик.

По-рано днес Дани Родерик се срещна с премиера Пламен Орешарски. По време на разговорите той е изразил опасения от забавяне на проекта за строителството на седми блок в АЕЦ "Козлодуй", пише правителствената пресслужба. Според Родерик е важно да се работи по енергийната политика и енергийната сигурност независимо от политическия цикъл, е заявил още той при срещата с Орешарски.

Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брей ,че наглец!!!Още не сме се пазарили за един блок, той си прави устата и за втори...При това доста скъпички ...
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
извършва се голям грабеж с законни методи а ние си седим вкъщи жалко за хората които си дадоха живота за българия
14
0
 
6
 
! Отговори
Стар виц преди 9 години
ама убаф. "Аз само да питам. Разбрах, че ще бесите всичи българи. А въжета ще раздавате ли или сами да си носим?".То е ясно, че ще плащаме, ама разберете се най-после, на кой голям брат.
13
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено, че с руска централа ще сме несигурни, Русия в момента е враг.
12
0
 
7
 
! Отговори
аС преди 9 години
Ама , че нагло твърдение...Овцата , сама си предложила кожата
11
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бре колко много атомни инженери пишат тук. Не съм предполагал,че България разполага с толкова икономисти тясно профилирани в атомна енергетика. Евала явно сме много напред в това отношение.
10
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Конкурента цена, около 5 милиарда за един блок, при положение че два на Белене са на стойност 6,3 милиарда. Тоя дебелак лъже като всички дърти *** взети заедно. При това цената е прогнозна, а истината е че един блок на тази компания струва 20 милиарда долара... Да живеят братята американци и техните български слуги... При това никога няма да има лицензиране на площадката, защото румънците са против. Против са защото зоната за сигурност 30 км. обхваща тяхна територия. Само лъжи и лапане...
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Североизточна България и Югоизточна България да бъдат откъснати по мирен път-Това е тайният план по който ще работят тези предатели,ще късат месо от България-СКОРО СЪВСЕМ НЕОЧАКВАНО ЩЕ СЕ СЛУЧИ ТОВА,ЩЕ ВИДИТЕ КАК ЕС ЩЕ СТОИ СЪС СКРЪСТЕНИ РЪЦЕ
8
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия предлагаше 2 реактора за 6 милиарда . САЩ 1 реактор за 5 милиарда кое му евтиното.
7
2
 
20
 
! Отговори
ИИИИИИИИИИ преди 9 години
Той посочи, че проектът ще отвори работни места в България за строители, инженери и администрация, и български компании ще бъдат подизпълнители на Westinghouse. Новият блок ще донесе сигурност и енергия за България, не за Westinghouse, допълни още Родерик.....................ТО ТОВА ВАЖЕШЕ И ЗА БЕЛЕНЕ БЕ, *** АМЕРИКАНСКИ. КЪДЕТО СТЕ СТЪПИЛИ ТРЕВА НЕ НИКНЕ
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На тая свинка и требе един Ту -160 !!!
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре де, а на мен защо ми се върти в главата, че преди време "Росатом" бяха заявили, че няма да дадат никаква техническа документация за АЕЦ-а на тези американци, тъй като централата е построена от "Росатом", а тези се явяват преки конкуренти на руската фирма. Да очакваме ли сега реакция и то сериозна, от Русия?
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вашта мама!
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Североизточна България и Югоизточна България да бъдат откъснати по мирен път-Това е тайният план по който ще работят тези предатели,ще късат месо от България
2
3
 
19
 
! Отговори
доколенков преди 9 години
тоя пич, като го гледате, има ли някой, който да му вярва?
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХахахахахахаИ вицове разказва пича. То и шистовия газ е българска програма Шеврон нямаше нищо общо. Като е Бг програма защо не се направи конкурс, а така някак задколисно със совалки на щадски дипломати и привикване на наши послушковци в САЩ????