Няма катастрофа, успокои Чобанов за последно

Бюджетният дефицит към края на юни е 995 млн. лева
Обновена: 30 юли 2014 15:33 | 30 юли 2014 15:33, Веселина Йорданова
45
Няма катастрофа, успокои Чобанов за последно
Петър Чобанов, Снимка: БТА, архив

Бюджетният дефицит към края на юни е 995 млн. лева, съобщи финансовият министър в оставка Петър Чобанов на заключителната пресконференция на кабинета „Орешарски“ в Министерския съвет. По думите му той можеше и да е по-нисък, ако не са били разплатени 612 млн. лв.по европрограми.

Към края на юли очакваното ниво на фискалния резерв е 8.7 млрд. лева. Фискални буфери могат да се търсят и по линия на разходите, оценката ни е, че те могат да стигнат около 500 млн. лева, което е съпоставимо с риска, който оценяваме за неизпълнение на приходите, изчисли той. Чобанов посочи, че този риск произтича от нестабилната политическа обстановка.

По думите му като цяло разходите по националния бюджет са нараснали с 3% спрямо същия период на миналата година, което се дължи на ефекта от увеличаване на пенсиите. "Няма катастрофа", беше категоричен Чобанов.

За полугодието капиталовите разходи на кабинета са нараснали с 30%. На днешното последно заседание на правителството в оставка е приет доклад за финансовото състояние към 30 юни на всяко едно министерство.

Чобанов отчете навременно връщане на ДДС на бизнеса. "Не използвахме ДДС „да напарфюмираме“ фискалните резултати", подчерта той. Към края на юни дължимият налог към фирмите е 130 млн. лева при около 350 млн. лв. в началото на мандата.

Министърът заяви, че в края на май индикаторът за бизнес климата е достигнал предкризисните си нива, но политическото напрежение и обявяването на предсрочни избори е довело до влошаването му.  Събираемостта на данъчните приходи в края на миналата година като дял от БВП нараства с 1.1 процентен пункт в сравнение с 2012 г.

Работихме добре заедно, в нито един момент, за разлика от други управления, не се чу и дума за някаква ревност между МВР и приходните агенции, похвали се Чобанов.

Той опроверга критики, че не се извършват плащания по европейските програми. "За първите 6 месеца на годината сме платили с 612 млн. повече по европейски средства, отколкото за същия период на миналата година", съобщи министърът.

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че са инкасирани грешки от предишни управления и в двете оперативни програми, по които има спиране на евросредства.

Вицепремиерът Зинаида Златанова очаква до няколко седмици да бъдат възстановени плащанията по ОП „Околна среда“, а по „Регионално развитие“ - през септември.

Златанова изтъкна, че е имало едва 8% усвояемост за 6 г. на парите по ОП „Околна среда“. По думите й за управлението на кабинета „Орешарски“ са усвоени 19% от всички евросредства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: дефицитбюджетЧобанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
А преди 9 години
Е сега ако пак си изберете БОКО МУТРАТА КРАДЛИВА ще видите пари ама друг път. Почвайте да правите нови дупки по коланите. БОКО както се изказа по адрес на българския народ сме лош материал и ще продължи с политиката си на бавно но сигурно изтребление на Българския народ. Пак замразени доходи, пак фалирали фирми, ще ни дигне и тока и пак да не дава господ хората ще се палят... Айде да ние честито изтреблението !
19
1
 
6
 
! Отговори
фа преди 9 години
Чоби, няма пари за съдилищата, за РПУ-та, за болниците, за армията...Това какво е , бе лузър крадлив. Единственото ми лично удовлетворение е, че цял живот ще си останеш ***, грозна мишка.
18
0
 
6
 
! Отговори
преди 9 години
Щом комундрел или негов слуга твърди истерично нещо, то истината е другото.
17
8
 
11
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Дефицит от 995 млн. лева при фискален резерв от 8.7 млрд. лева не може да е проблем. Естествено, че преди избори бат'им Бойко ще твърди, че сме пред фалит, за да може да дойде като спасител. Пази боже от спасители като него.
16
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма катастрофа, даже всичко върви по мед и масло. Като стане септември и затворят болниците и касата и бабите пукясат, да видите бостан ли ще е, или бсп вече и 5% няма да може да събере. Края на бабите ще доиде от тези, за които гласуват. Браво!
15
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак ще го напиша за да ме изтриете отново....Боко тиквата е долен нарцис.Когато числата говорят и боко мълчи. Днес се оправдаваше, като вдовица за х.й..Крадеца вика дръжте крадеца!
14
10
 
17
 
! Отговори
PLP преди 9 години
СТАНАХТЕ ЗА СМЯХ, ПОДЛАГАЙКИ СЕ НА *** ОТ БАНКЯ. ТОВА ГО ЧАКА ВСЕКИ *** МИНАЛ НА ТЯХНА СТРАНА. ТИКВАТА Е НАГЛЕЦ
13
0
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Само да се появи,пък и ако се усмихне и паниката е налице.
12
3
 
23
 
! Отговори
бай иван преди 9 години
Чобанов, кажи ми кой ти е фризьора да ида да го убия докато не е омаскарил някой друг като теб.
11
2
 
13
 
! Отговори
Dan до investor.bg преди 9 години
За язденето от туркофилите питай Сергайчо и Воленчо , до сега се въргаляха в леглото на Местан и Доган, Сергейчо даже и не криеше връзката публично се целуваха!А Воленчо явно са го изгонили от кревата щото Барека по-млад очевидно е! Ей това комунистите нямате грам срам беее, до вчела лизахте г.за на ДПС сега още вие кафява устата и давай "Доган на Бойко" , ама поне днешните новини да беше прочел преди да пишеш опорната точка!
10
4
 
16
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Това не е най-слабия финансов Министър, най-дебелия е! А по-точно и двете твърдения са верни.
9
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега няма, ама като дойде Боко - дупе да ни е яко! Но може пък да не дойде!А?
8
0
 
6
 
! Отговори
Dan преди 9 години
Абе другариии защо пак с тази БЕСЕПЕМАТИКА , значи не е достатъчно да кажете колко ще е бюджета към края на юли, пак вадите удобните за вас цифри само, кажете с какъв бюджет сте започнали, кажете колко сте похарчили, кажете колко сте събрали и кажете колко заем сте взели, аман от вас вече то е ясно ,че ако дръпнете 20 млрд. лв. кредити ще сте на + като крайно число ама колко от тези пари са благодарение на вашата работа събрани а не заети пари, ейййй добре ,че си отиват!
7
9
 
3
 
! Отговори
onq преди 9 години
До Investor.bgМалко хора разбират за какво се бори Сидеров. В момента, който и да се появи на политическия фронт бива обявен за *** и крадец. Сидеров бил агресивен, а никой не можа да го осъди, защото всичко е базирано на лъжи.
6
2
 
4
 
! Отговори
Дойн преди 9 години
До АнонименАко на теб Орешарски ти е другар по партийна линия, то си обсъждайте бюджета в пенсионерския клуб!Явно не си наясно с фиска, що не си гледаш картофките!?
5
8
 
4
 
! Отговори
mgs преди 9 години
До PenchoТова го разбра от Боко, ЕЖК (една жена каза) или го гледа на карти.
4
3
 
8
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"За правителството,което встъпи в длъжност след тяхне му завиждамно това/актуализация/ще бъде една от първите задачи.Не просто защото изпълнението поне засега не върви по план,а защото бюджетът беше създаден така от самото начало-с по-оптимистични критерии..в края на годината България е в ситуация,в която дефицитът е много над заложения и трябва да влезе в процедура по свръхдефицит."ДянковНа този ядохме постната пица,ценЕн е на Запад и Изток!Чобанов,какво си ни сготвил и дали става за ядене?
3
7
 
10
 
! Отговори
боклук преди 9 години
До Investor.bgабе кутев не ви е хранил седмица май ве ...и водата ви спрял ...само едно и също лаете *** безродни
2
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Катастрофата бе преди една година, когато на управленското кормило застана Оглупярски и екскрементите му!!! И тогава казвах, че светлината която вижда в тъмния тунел народа ни ще се окаже насрещния влак!!!! Проклятието за народа ни е коалицията БСП-ДПС-ДС и докато ги има на политическата сцена, ще сме най-бедни, най-нещастни, най, най, най!!!!
1
14
 
40
 
! Отговори
Pencho преди 9 години
Катастрофа няма, защото вече катастрофирахме.