Порожанов се захваща най-напред с ревизия на бюджета

Новият министър ще проверява разходите на министерствата
Обновена: 6 авг 2014 14:40 | 6 авг 2014 14:33,
35
Порожанов се захваща най-напред с ревизия на бюджета
Снимка: архив Булфото

Актуализацията на бюджет 2014, размразяването на спрените европейските програми и извършването на плащания към бенефициентите им са приоритетите на новия финансов министър Румен Порожанов. Той ги обяви на церемонията при приемане на властта от досегашния финансист №1 Петър Чобанов. Порожанов обяви и че предстои одит на министерствата с цел анализ на разходите, които са заложили, за да не се увеличава допълнително бюджетният дефицит.

Актуализацията на републиканския бюджет беше основно искане на президента Росен Плевнелиев към досегашната власт. Въпреки че правителството на Пламен Орешарски я внесе в парламента, тя не беше приета заради отпора на БСП. При представянето на служебния кабинет вчера държавният глава отново постави темата и поиска актуализацията да бъде подготвена за следващия парламент.

Порожанов засега има яснота само за един от бъдещите си заместник-министри и до дни ще го обяви. Новият министър коментира, че е рано да се говори за смяна на ръководителите на приходните агенции. "Стабилизацията на страната е по-важна от назначенията, които ще бъдат направени", обясни той.

Новият финансов министър беше категоричен, че служебното правителство не идва с реваншистки настроения. „Трябва да идентифицираме проблемите и да потърсим решенията в рамките на фискалния инструментариум, който имаме до момента“, каза Порожанов. Той съобщи, че ще бъде извършен анализ на макрорамката и ще бъдат направени промени в средносрочната бюджетна прогноза за 2015-2017 г.

„България не е предпочитана инвестиционна дестинация от европейските, а и от други инвеститори“, констатира служебният министър. Той обясни, че ръстът на икономиката е много важен, но обяви за важно и връщането на доверието към нея. Не на последно място Порожанов постави и средносрочната перспектива за създаване на заетост.

Румен Порожанов обясни, че актуализацията на бюджета на НЗОК ще даде глътка въздух на здравната система, но за сметка на ограничаване на разходите на 15 министерства.

Министърът припомни, че фискалният резерв към края на месец юли бе 8,2 млрд. лв. „Тези средства създават устойчивост, която е в рамките на настоящия закон за бюджета и при настоящия дефицит предоставят възможност да бъдат извършени плащанията през януари“, каза министърът, визирайки предстоящите бюджетни и дългови плащания през януари 2015 г. Той разясни, че предстои да се обслужат големи плащания - близо 1,7 млрд. лв. по дълга, близо 1,1 млрд. лв. авансови плащания за земеделската политика, както и текущия дефицит за януари в размер на около 550 млн. лв.

Едно от предизвикателствата пред служебното МФ ще бъде неизпълението на приходната част спрямо заложеното. Порожанов каза, че към шестмесечието неизпълнението варира меджу 650 и 850 млн. лв.

Друг проблем, който екипът на Порожанов си поставя за цел да разреши, е да размрази двата спрени еврофонда - ОП „Околна среда“ и ОП „Регионално развитие“. Според служебния министър плащанията към бенефициентите могат да бъдат за сметка на допълнителен дефицит. "Ние сме крехка икономика и компенсирането на средствата от ЕС може да бъде огромен проблем", коментира Порожанов.

Още по темата
„От известно време нямаше разплащания по ОП „Околна среда“, но след проверка на компететните институции и извършени анализи част от парите ще бъдат платени пропорционално“, обясни отиващият си министър Чобанов. Той добави, че целта е в обозримо бъдеще да бъдат възстановени плащанията по двете оперативни програми.

Досегашният финансов министър съобщи и че 612 млн. лв. повече са изплатени по европейски програми към шестмесечието и за това дефицитът е 995,6 млн. лв. „Изплатените средства по европрограмите са с 50% повече спрямо същия период на миналата годината“, обясни още той.

Чобанов прогнозира, че втората половина на годината ще бъде по-добра по отношение на приходите. Според него НАП ще изпълни целта си до края на годината, но в агенция „Митници“ има изоставане. Чобанов смята, че новото ръководство на министерството ще бъде поставено пред изпитание за оптимизирането на разходите.
Чобанов отново увери, че оставя държавата, а и МФ, в добро състояние, като не пропусна да коментира и темата за Корпоративна търговска банка.

„Основната отговорност е на БНБ. Тя трябва да се произнесе за действителното финансово състояние на банката и за капиталовия недостиг, на чиято база ще се вземат законовите решения“, заяви Чобанов. „По отношение на изплащането на депозитите бяха направени няколко предложения – средствата да се разделят в „добра“ и „лоша“ банка, да се изплатят по-бързо след отправените от правителството предложения, но отговорността е на БНБ", категоричен е той.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Дано не твъгне по пътя на Дянков, който гръмогласно обявяваше всеки разход за дупка в бюджета, а за приходите мълчеше като риба.
26
0
 
4
 
! Отговори
гост преди 9 години
Та нали за това е назначен-да направи няколко гръмки изявления как трябва да слушкаме ***,респективно ББ, и да им напълним гушите преди изборите, а за после -те уж ще имат грижата!Скандалче да стане- това е важното!
25
0
 
3
 
! Отговори
uu преди 9 години
Той, Порожанчето, да ревизира бюджета? Че той знае ли тази дума що значи? Най-неуместния човек за Министър, най-пък вече за Финансов.... Господи!!!!
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как се става финансов министър с образование по Агробизнес и селски туризъм.. По такива специалности в университетите учат хора от които и салам за кучета не става..
23
4
 
9
 
! Отговори
СМЕТЧИК-ПИСАР БОКО преди 9 години
И С КАКВО ПРАВО ЩЕ РЕВИЗИРА БЮДЖЕТА, КАТО Е САМО СЛУЖЕБЕН МИНИСТЪР И НЯМА ПРАВО СПЕЦИАЛНО НА ТОВА ИЛИ ПАК СИ ПРОСИ БОЯ,КАТО СЕ НАВИРА, КЪДЕТО НЕ МУ Е РАБОТА. А ТУК ИМА ЕДИН ***, КОЙТО ПИШЕ ПОД ПИСАР-СМЕТЧИК И Е САМО БОКО ТИКВАТА.САМО *** КАТО НЕГО МОЖЕ ДА РЪСИ ПОДОБНИ ПРОСТОТИИ,ЗА ДА ОТКЛОНЯВА ВНИМАНИЕТО ОТ НАИСТИНА ОТКРАДНАТИТЕ МИЛИАРДИ В ЛИЧНАТА МУ СМЕТКА.САМО ОТ ЗДРАВНАТА КАСА ИЗЧЕЗНАХА 1 МИЛИАРД И 500 МИЛИОНА В СМЕТКИТЕ НА МУТРАТА,ДЯНКОВ И КОМПАНИЯ
22
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано АТАКА спечели изборите, иначе няма светлина в тунела.
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този министър е учил за горски , със супер долнопробно образоване как стана министър хай пък чак на финансите.. Аз в сравнение с този трябва да съм доктор на науките.
20
1
 
10
 
! Отговори
Дянков № 2 преди 9 години
Поражанов беше дясната ръка на Дянков. Той е Дянков 2.
19
7
 
4
 
! Отговори
Ревизия на прехода преди 9 години
Само ревизия на всички престъпления, които са извършили управляващите партии на прехода ще спаси България. За това е служебното правителство, за да направи една ревизия на бандитското управление и да каже истината. Предишното служебно правителство на Марин Райков се оказа и то бандитско и извърши поредната кражба, сега се надявам правителството на Близнашки не е поредното бандитско, а да е честно и да разкрие и предишните правителства.
18
10
 
6
 
! Отговори
Писар-Сметчик преди 9 години
Ревизия на имуществото и авоарите на Сергей Станишев! Хората трябва да знаят точната 7 цифрена сума която открадна. Следват Волен Феса, *** и т.н.
17
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Abe na vas Bulgarite, rechnika vie stanal po zloben i ot *** na BG! Samo znae Bulgaristaneca da leji i obijda! Kato ne vi haresvat politicite izlezte na ulicata! Aman ot mahanajdii....
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tози да бъде назначен за ревизор и да знаем, че министър на финансите няма. Друг е въпросът каква ревизия ще направи за един месец, но нали ще оправдава заплатата.
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От тази ревизия ще има една единствена полза - да се научи как се създава висок фискален резерв, без задължително да подлагаш народа на дянковата диета....
14
1
 
8
 
! Отговори
ББ преди 9 години
Еии откога не е валяло изсъхнаха ми компирите.
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
" че актуализацията на бюджета на НЗОК ще даде глътка въздух на здравната система, но за сметка наограничаване на разходите на 15 министерства.' Много важно,тъкмо няма да си раздават бонуси в края на годината от 30000 до 70, 80000 лв.
12
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Порожанов се захваща най-напред с ревизия на бюджетаХа ха ха!Да ревизира многото чиновници ненужни в министерството му!Кабинетни мишки дето се плякат на поразия!
11
10
 
13
 
! Отговори
не син преди 9 години
Този беше човек на М.Велчев и после на Дянков . Едно е сигурно ! Ще разнищи до левче целия бюджет ! Поне ще стане ясно какво реално е състоянието !
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Постна пица !
9
1
 
13
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Правителство, което не вдигне доходите на хората по най-бързия начин е обречено на провал. Тея да еднодневки, перят се като декоративни петли но нищо няма да направят, най-малкото защото нямат правомощия. Визирам правитеството, което ще дойде, евентуално, след изборите. Ако не вдигне доходите на хората ще си иде до следващото лято и догодина октомври пак сме на избори!!!
8
3
 
14
 
! Отговори
ббб преди 9 години
Вярна дружка дянкова