БСП: Президентът застрашава националната сигурност

Социалистите са против да има рокада в разузнаването
Обновена: 22 авг 2014 14:09 | 22 авг 2014 14:00,
80
БСП: Президентът застрашава националната сигурност
Атанас Мерджанов. Снимка: архив, БТА

БСП обвини президента и кабинета му, че се превръщат в заплаха за националната сигурност заради намеренията им да освободят шефа на военното разузнаване Веселин Иванов. Социалистите предупредиха и че мащабът, с който се извършват рокадите във властта, говори, че намеренията на държавния глава са за дълъг мандат на служебното правителство.

Информацията, че военният министър готви смяна на шефа на „Военна информация“ се появи преди дни в пресата. Днес пък председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов обвини военното разузнаване, че все още не е предало 33 000 военни досиета, каквато договорка има между властите.

Още по темата
БСП припомни, че смяната на шефа на военното разузнаване е правомощие на държавния глава.

„Вместо президентът да бъде гарант на националната сигурност, с импулсите, които дава, се превръща в опасност за националната сигурност“, коментира говорителят на социалистите Атанас Мерджанов. Според него на фона на процесите в Украйна, на Балканите и в Близкия изток, такава смяна ще окаже негативен резултат върху работата на службите.

Мерджанов припомни, че Веселин Иванов е назначен от ГЕРБ, но не е сменен от БСП-министъра Ангел Найденов заради добрите му резултати и положителните оценки на партньорските служби.

„Комисията по досиетата обикновено се възбужда в предизборен период“, каза Мерджанов по повод изказванията на шефа й Евтим Костадинов, който преди няколко мандата беше депутат от БСП. Говорителят на социалистите повтори, че партията е за закриването на Комисията.

„Струва си президентът и служебното правителство да озаптят дейността на Евтим Костадинов“, каза още Мерджанов.

Военният министър по времето на кабинета „Орешарски“ Ангел Найденов обясни, че чувал две причини за евентуалната смяна на Иванов. Едната била, че не е военен, а другата - непредадените архиви с данни на чуждестранни граждани, сътрудничили на военното ни разузнаване. Ангелов обвини за рокадите министъра по времето на ГЕРБ Аню Ангелов и неговия „партиен кръжец“.

Червените припомниха, че промените в Закона за досиетата, касаещи чуждестранните граждани, бяха внесени от сегашния МВР-шеф Йордан Бакалов и подкрепени от ГЕРБ. Затова според социалистите кабинетът е амалгама от реформатори, протестъри и хора на ГЕРБ.

БСП отново атакува служебното правителство за много рокади на всички нива в държавата. „Намеренията на Росен Плевнелиев очевидно целят далеч по-дълъг мандат от срока на служебното правителство и това личи от ревизията на обществени поръчки“, каза Мерджанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
8
 
19
 
! Отговори
Го4о преди 9 години
БСП е ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ, което я прави автоматично ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА!
8
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
смърт на комунизма
7
4
 
7
 
! Отговори
тарикат преди 9 години
Честно казано, не ме интересува, кой управлява, важното е на мен да ми е добре!Да има далаверка, ей така да взема едни пари по проектче, нещо да излъжа, лесно да гушна пачките!Да направя фирмичка за месец, да поема и после да я закрия, а работата да си е за простите!Обичам да съм със силните на деня, ей така чорбаджийски да си я карам.Преди бях за СДС, после минах към БСП-то, сега пак ще гласувм за ГЕРБ!Да няма проблеми баце, със силния трябва да си, сещаш ли се ?
6
11
 
2
 
! Отговори
АНОНИМНА. преди 9 години
ПЪРВО НЕ СЪМ *** , А ЖЕНА С ПРОФЕСИЯ И АТВОРИТЕТ. НЕ СЪМ И СЛАБОУМНА, СЛЕД КАТО ИМАМ ДИПЛОМИ ЗА ЗАВЪРШЕНИ ОБРАЗОВАНИЯ И ТРЕТО АКО СЕ ЧУВСТВАШ ТАКЪВ МОЛЯ ОБЕСИ СЕ ЗА ДА НЕ ПРЕЧИШ НА ОСТАНАЛИТЕ ХОРА ДА СИ ЖИВЕЯТ СПОКОЙНО ЖИВОТА БЕЗ ТАКИВА *** КАТО ТЕБ.
5
17
 
8
 
! Отговори
тя преди 9 години
Президент или предател ?
4
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
...напорист, нахален и червен. Дайте му две томахавки и няколко пера за бялата тиква и го пратете да трепе коубои.
3
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** вземи се скрий
2
13
 
33
 
! Отговори
Май Манолов преди 9 години
Тази демагогия червените *** да я разправят на слабоумния си електорат!Защо изобщо пишете за тези *** в национален новинарски сайт?!
1
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя що се опитва да се прави на бялата златка?