Държавата взима Царска Бистрица от Сакскобургготски

По-интересните теми от печата на 23 август
Обновена: 23 авг 2014 13:09 | 23 авг 2014 07:30,
133
Държавата взима Царска Бистрица от Сакскобургготски
Снимка: архив Булфото

"Резиденция Царска Бистрица е на държавата."Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза трябва да я върнат, това реши Софийският окръжен съд”. Това обяви в интервю за "24 часа" председателят на съда Филип Владимиров. Двамата трябва да платят по 140 742 лв. обезщетение плюс 80 000 лв. лихви за това, че са ползвали имота без основание 5 г. - от март 2006-а до март 2011 г. Според съда Симеон II и сестра му са били добросъвестни владелци. Изхарчили са за ремонти и изографисване на параклиса "Св. Иван Рилски" 168 000 лв., но са получили приходи. от входни билети и добив на дървесина. Освен обезщетения и лихви те дължат и разноски по делото. Трябва да платят общо към 400 000 лв., ако решението влезе в сила.

"Властта се бои от умните!", е тезата на режисьора Теди Москов, споделена в интервюто му за "Труд". "На нас все някой ние виновен. Все някакви зли чужденци ни кроят нещо и всички са срещу нас, а пък ние сме по-велики от всички! Удобно ни е друг да ни е виновен. Османлиите ни спряха Ренесанса, СССР ни спря  капитализма, европейците ни спират помощите. Помощ!"

Само ден след като здравният министър Мирослав Ненков спря търгове за почти 30 млн. лв., и земеделският министър Васил Грудев обяви, че е отменил повече от 10 обществени поръчки за над 12.6 млн. лв. Те са били пуснати от предшественика му Димитър Греков в последните дни на управлението му. Причината за отмяната е, че били със завишена финансова оценка и ще излязат прекалено скъпо на бюджета. Проверка на "Сега" показа, че промените все още не са отразени в информационната система на Агенцията за обществени поръчки. От обясненията на министъра  стана ясно, че една от поръчките е за анализ на работата на  дирекция "Развитие на селските райони", в която работят 70 души. Самият анализ щял да струва 80 000 лв. "Имаше доста такива  поръчки, аз съм ги спрял", обясни лаконично Грудев пред Нова тв.

"Сега" констатира: "В бюджета за социални плащания се отвори дупка от 45 млн. лв." Тези пари няма да достигнат на  социалното министерство за покриване на част от социалните  плащания и осигуряване на работни места по програмите за  заетост. Други 30 млн. лв. са необходими за стартирането и на  новата програма за осигуряване на храна на крайно нуждаещи се  българи. Това информира колегите си на последното заседание на  служебното правителство вицепремиерът и министър на социалната  политика Йордан Христосков. Според министъра ще има напрежение и по програмите за заетост, по които средствата, включително и  извънредно отпуснатите 3 млн. лв., са използвани през лятото и  няма да стигнат за есента. "Тоест в момент, в който идва сезонна безработица, ние всъщност трябва да освободим тези, които са  наети и по програмите за заетост", обясни Христосков.

Нигерийски самолет ще кацне на софийското летище до края на седмицата за ремонт. Самолетът от африканската държава, в която досега са регистрирани 10 случая на ебола, е бил върнат от Малта и от Финландия преди да поиска престой в България, алармира  "Труд". Министерствата на транспорта и на здравеопазването са  дали разрешение за това и уверяват, че няма риск за пренос на  вируса, потвърдиха от здравното ведомство. В Нигерия заплахата  от ебола е на практика незабележима, ако се сравни със съседките й в Западна Африка - Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, където от  болестта са починали вече над 1200 души. При полета и ремонта насамолета от Нигерия ще бъдат взети всички необходими мерки. И на тръгване и на пристигане екипажът ще бъде прегледан и проверяван на летищните термокамери за повишена температура, уверяват от ведомството. Министерство на здравеопазването е било уведомено от ръководството на Lufthansa Technik София за предстоящо пристигане на самолет на нигерийския авиопревозвач за планов ремонт.

Около 3,6 пъти е увеличен имиграционият натиск върху южната ни граница през тази година в сравнение с миналата и непрекъснато нараства. От началото на 2014 г. повече от 10 800 души не са допуснати на територията на страната, а 2700 души са успели да пресекат границата. Това съобщи пред журналисти главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. "Всички прогнози на наши и партньорскиспециални служби сочат, че имиграционните потоци в региона ще се увеличават. Ако се намали ефективността при опазването на границата, ще започне безконтролно движение на хора, което ще доведе до остро противопоставяне и сблъсъци в страната", предупреди Лазаров, цитиран от "Дума". Според главния секретар необходимо е да бъде продължено изграденото досега преградно съоръжение по цялата ни сухоземна граница с Турция,  която е с дължина 131 километра.

Ще се въведе информационна система за контрол на всички извършени проверки и дейности по поддръжката на асансьорите у нас. В електронния регистър надзорните и поддържащи фирми ще предлагат и план за предстоящи проверки. Изрично се иска забрана на материали втора употреба. Ще се прилагат и декларации за съответствие на вложените в ремонтите резервни части. Затова се разбраха на среща вицепремиерът Екатерина Захариева и шефът на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков, пише "24 часа".

"ДПС подготвя мощно гласуване с чужди лични карти на предстоящите парламентарни избори, ще сезираме ЦИК, служебния премиер Георги Близнашки и МВР." За това предупреди вчера водачът на листата на "БСП - лява България" Милко Багдасаров, пише "Дума". Социалистите настояват да се предприемат спешни мерки за предотвратяване на машинациите. "ЦИК да излезе с решение гласоподавателите с настоящ адрес в страна извън ЕС да показват и международните си паспорти, от които да личи кога са влезли в страната", предложи г-н Багдасаров.

Депутатът Антоний Йорданов, чиито джипове бяха запалени през януари в Пловдив, ще се размине с трети мандат в 43-ия  парламент. Изпълнителната комисия на ГЕРБ го маха от листата, съобщава "24 часа". Той бе поставен на избираемото 7-о място в Пловдив-град, където мандатите са 11, а хората на Бойко Борисов вкараха 6-има депутати на предишните избори.

След убийството на ботевградския бизнесмен Семко Семков стана ясно, че Антоний Йорданов е бил близък със застреляния, а "24  часа" установи, че дъщерята на ексдепутата Стефка Йорданова е съдружник на Семков. Разкритието шокирало партийната централа, още повече че убитият предприемач е бил близък на Емил Димитров, който се отцепи в БАСТА. В ГЕРБ предполагат, че и Йорданов може да има нещо общо с отцепниците. Със Семков се били сближили по ловджийска линия.

Пред "24 часа" Атанас Мерджанов, говорител на БСП, заявява: "Не ни е страх от преференциите, те ще покажат кой колко тежи. В този смисъл приветствам постъпката на Страхил Ангелов от по-задна позиция да тласка листата напред. И не одобрявам призивите на Георги Кадиев, които принизяват авторитета на БСП.  Каквито й да са резултатите от изборите, БСП трябва да ги приеме хладнокръвно и да върви напред."

Българската общност в Германия се оказва с най-много представители, желаещи да дадат своя вот на предсрочните парламентарни избори у нас. До вчера ЦИК беше потвърдила 182 заявления за разкриване на секции за гласуване в страната, подадени на сайта й от нашенци, пребиваващи на нейната територия, посочва "Монитор". Втора по численост е групата на мераклиите да гласуват за БГ депутати във Великобритания. За няколко дни тя се отчете с със 146 онлайн заявления. Въпреки многочислената ни диаспора в Испания до вчера ЦИК беше потвърдила само 47 заявления, подадени от страната.

Някои от нашенците зад граница вероятно са решили да се подсигурят, подавайки заявление за разкриване на секции в местата, където живеят, но повечето от тях очевидно не са наясно, че урни ще бъдат поставени автоматично навсякъде, където в последните 5 години са гласували поне 100 наши сънародници. Както писа  "Монитор", ЦИК вече обяви разкриването на секции в 37 държави посвета, без да е необходимо подаването на заявления. Най-много тъмни стаички, поставени по служебен ред, ще има в Турция - 126,следвана от Испания - 36. В Русия пък ще бъде разкрита автоматично едва една секция в посолството ни в Москва.

Банкери обмислят схема, чрез която хората с гарантирани депозити в КТБ и ТБ "Виктория" да получат парите си веднага под формата на заем, научи "Труд". Двете най-големи банки у нас - УниКредит Булбанк и Банка ДСК, проявяват интерес да отпускат подобни кредити с ниска лихва. Те ще са обезпечени с гарантираните депозити в КТБ и ТБ Виктория. Засега идеята, коятосе ползва с подкрепата на БНБ, е на етап проучвания и сондажи. "Много е вероятно да направим подобен продукт. Още обаче изясняваме юридически как той може да се реализира, така че да сме сигурни, че обезпечението по такъв кредит наистина ще е гарантирано", коментира главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян.

Българската народна банка е изпратила писма до двамата най-големи акционери в КТБ - "Бромак" ЕООД, чийто мажоритарен собственик е Цветан Василев и Оманския фонд, който притежава 30% от капитала на банката - да дадат конкретни предложения за ангажиментите към затворения трезор, съобщава "24 часа". Акционерите имат на разположение 8 дена, в които да обявят намеренията си или отказ от такива. От БНБ уточняват, че към настоящия момент КТБ И ТБ "Виктория" продължават да имат огромен недостиг от ликвидни средства - 6,3 млрд.лв. за КТБ и 284 млн. лв. за "Виктория".

България е заплашена от ново дело в Страсбург заради повторното прекратяване на разследването за смъртта на Тодор Димов-Чакъра. Това обясни пред "Сега" адвокат Михаил Екимджиев, който представляваше вдовицата и двамата синове на Димов в Европейския съд поправата на човека при първото дело. Казусът за смъртта на Димов беше отворен за втори път, след като през 2012 г. Страсбург осъди България да плати 50 000 евро на вдовицата и двамата им синове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
4
 
! Отговори
тя преди 9 години
Гърците не позволиха на техния монарх да доближи границите им, а продажните български политици докараха Симеончо и го направиха милионер с българските имоти, но той се оказа много алчен и иска много повече...А кой ще отговаре за дядо му и баща му докарали националните катастрофи на страната ни?
80
1
 
3
 
! Отговори
ни съ знай преди 9 години
Вече ние, гражданите на тази държава, ще забогатяваме чрез този имот. Много съм щастлив.
79
2
 
10
 
! Отговори
КОЙ? преди 9 години
Кой разреши на този мошеник да завладее българските земи?Със своето "царуване" докара само беди на държавата,а милиони за себе си!Най-после истината възтържествува!
78
6
 
4
 
! Отговори
800 дни... преди 9 години
Цар Киро не може,а цар Симеончо може,а?? Киро е по-българин от тоя фриц,който вкара Тиквун Великий в политиката и се съюзи с убийците на баща си само ,за да си прибере имотите.
77
1
 
4
 
! Отговори
А Следващият ? преди 9 години
А на другите мутри и мошеници кой ще им вземе имотите, Царя възпитан и лесен , всичко се решава в съда , а другите всичко под масата, техните палати са недосегаеми...
76
8
 
6
 
! Отговори
ШибиРиби преди 9 години
Това е държава където няма уважение към частната собственост и малкото заможни и порядъчни хора. Всеки с пари е ограбван и унижаван и *** като Цар Ивайло свинаря се изучават геройски в часовете по история.
75
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сигурно,някой педофил е сложил минус на коментар 95
74
3
 
4
 
! Отговори
до stoian79 преди 9 години
***,да не мислиш,че някой ти чете коментарите на маймуница....научи се да пишеш
73
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бабичката, наистина е много хубава :)
72
5
 
5
 
! Отговори
stoian79 преди 9 години
KOGATO N.V. CAR SIMEON 2 BE MINISTAR-PREDSEDATEL DARIAVASHE CIALATA SI ZAPLATA ZA BLAGOTVORITELNI KAUZI A KOMUNISTA BORISOV ISKASHE DA MU SE VDIGNE ZAPLATA ZASHTOTO GO BILO SRAM OT DRUGITE PREMIERI.KOMUSTICHESKATA VLAST OBIAVIAVA ZA NACIONALIZACIA VSICHKI CHASTNI CARSKI IMOTI,NIKADE PO SVETA NE MOJESH DA NACIONALIZIRASH-ODARJAVISH DARJAVNO A SAMO CHASTNO.I SE MOLIA NA VSICHKI KOMUNISTICHESKO-GERBERSKI TROLOVE DA IM NACIONALIZIRAT OTNOVO TOVA KOETO IM E VARNOTO S TOZI ZAKON PRIET PREZ 1998G.
71
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя ни е.а мамицата!А го доведе КОЙ (доган)!
70
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ние членовете на БКП сме за Герб иначе пропадаме
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе тия са световни бандити всичките бре стига сте язидили бедния и ограбен българин
68
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Каква Царска Бистрица ви е била.Кричим се падна на Дянков,Бистрица- на Борисовата Бистрица....и на Големия , Великият, на ...пожарникаря.Искало ми се е охрана без...пари.
67
5
 
5
 
! Отговори
stoian79 преди 9 години
SLED KATO DARJAVATA VZIMA IMOTITE NA N.V.CAR SIMEON 2,DA BADE TAKA DOBRA V LICETO NA OBSHTINA SOFIA DA VARNE NA N.V. DARENIETO NA CHAST OT PARKA VRANIA KOETO TOI NAPRAVI PREZ 2001G.
66
3
 
13
 
! Отговори
DreamTheater преди 9 години
По време на коалициите с комунистите и с антибългарската партия ДПС ,царят си взе всички имоти.Щетите,които този измислен цар(премиер) е нанесъл на България и народа са в големи размери.(Спомненте си КОЙ продаде БТК и за каква смешна сума).
65
3
 
8
 
! Отговори
без преди 9 години
Яко! Сега ще го продадат за 54 лева и 20 стотинки на некой бизнесмен от сусурлево и той ще направи най/голямата шкембеджийница в Европа. Да има с какво да се гордеем и ние българите.
64
6
 
22
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
Този не е цар на българите,това е царя на глупаците!
63
7
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
Този ще остане в историята като алчен ***!От този може би по голям *** е единствено пазвантина му тумбака Бойко!
62
4
 
23
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
Във вените на този така наречен цар няма капка българска кръв ,потеклото му е като улично превъзходно куче. Какви имоти и какви гори търси незнам ,но знам ,че всичко е построено и засадено от дедите ни на наша земя.Да си обира крушите и изобщо да не се показва този алчен и лъжлив комарджия.