Здравната ни система не работи зле за парите, които има

Увеличаването на здравната вноска ще повиши качеството, сигурен е Ненков
79
Здравната ни система не работи зле за парите, които има
Мирослав Ненков. Снимка: архив, БулФото

Здравната ни система не работи никак зле за парите, с които разполага, но върху нея не бива да се прехвърля безотговорността на някои хора към собственото им здраве. Това заяви служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков пред Дарик.

„Всеки от нас, който има приятел в чужбина, може да попита за прословутата достъпност, за която европейците нас много ни ръчкат - колко време се чака за общопрактикуващ лекар, дори не за специалист - седмици", изтъкна министърът.

Още по темата
Той подчерта, че отговорността за здравето си я носи всеки един човек. „Не може цял живот да пиеш, пушиш и ядеш, и после лекарите да са виновни за това, че имаш цироза", каза още Ненков.

Според него увеличаването на здравната вноска неминуемо ще доведе до повишаване на качеството на предлаганата здравна помощ у нас.

„Безспорно хората ще подскочат, ако утре им кажем, че увеличаваме вноската, но откъде ще се вземат пари иначе“, попита министърът.

Той посочи още, че е нужно увеличаване на екипите в спешната помощ. Проблемът според него е, че линейки са викани за случаи, които не са спешни и това отнема много голям ресурс.

„Така се получават драмите. Колегите в координационния център на Спешна помощ някак трябва да отсеят тези, които са много спешни, да изпратят там екип, а тези, които не са толкова спешни, да изчакат. Но това по телефона е изключително трудно, без да го видиш и прегледаш човека, не можеш да прецениш“, разясни министърът.

По думите му в центъра са опитни хора и в голям процент от случаите успяват да определят кой пациент е спешен, но оставеният на изчакване се чувства изоставен.

„Това наистина е ужасно, но на този етап такива са възможностите на спешната помощ. Трябва увеличаване на екипите - ако това стане и се подобри организацията на работа на спешната помощ, ефектът ще е двойно по-добър", добави Ненков.

Той посочи още, че системата има нужда както от повече финансиране, така и от по-голям контрол върху течовете.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що не искаш от Бойко,Дянков и Деси от Дулуво да върнат парите където вземах от здравната каса
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
стига сте краднали парите за здраве бе мошенци
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ненков, нали именно твоите съпартийци Борисов и Дянков откраднаха 1.8 млрд от Здравната каса. Защо се правиш на ударен ?
51
0
 
3
 
! Отговори
АМ преди 9 години
Кои пари, тея дето ги окрадохте ли??
50
2
 
2
 
! Отговори
до 60 преди 9 години
Къде прочете, че лекарите са дали клетва да бедни? В целия свят са богати.
49
2
 
1
 
! Отговори
До неразбрал преди 9 години
Ти наистина си неразбрал, но май за всичко си неразбрал
48
1
 
4
 
! Отговори
слав преди 9 години
Абе *** военен лекар и ти ли ще увеличаваш вноската , що не предложиш твоите военни колеги от ВМА и другите военни да се осигуряват за тяхна сметка . сЪЩОТО ДА ВАЖИ И ЗА МВР, съд , прокуратура , държавни служители др. които ги осигурява държавата.
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абсолютно прав си,докторе. Парите не са толкова малко.Лошото е,че доста от българските лекари много се овълчиха и се превърнаха в търговци.И понеже знаят,че здравето не може да чака,когато проблемът с него е сериозен,те доят ли доят бедните хора,защото бързат и те да станат милионери,забравили за клетвата,която всички дават.Сериозен проблем,разбира се,са многото болници,където се разпиляват ненужно средства,а те реално ако са другаде,ще свършат повече и по-полезна работа.Нереформиран сектор е.
46
1
 
6
 
! Отговори
Абе,ти луд ли си преди 9 години
на лъжливи приказки вече не. Поздрав то шараните
45
0
 
3
 
! Отговори
valq преди 9 години
Tazi sistema trqbva da se zakrie , az osigurovki ne iskam da pla6tam za6toto nqma smisal ot tqx , toi mi govori za uveli4enie ...
44
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И тоя нагъл гербер има смелостта да говори за "дупка".По-голяма дупка от тази, на Дянков - здраве му кажи.
43
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Герберастът е закърмен първо да гепи, после да лъже и да се оправдава с комунистите.
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да спрат кражбите и ще има достатъчно пари, лекари с джипове, офиси и секретарки...
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре угоен ***, браво - типичен представител на последователите на ГРОБ и Мутрата.Като нищо, ако се постарае още малко, може да замести успешно Фидосиевна.
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Махни си кривите очила.Колко беще резерва в края на боково-дянковото управление----3,5 млрд.Колко е след едногодишно управление на ореха-.-----8 млрд. и то без да гепи 2 млрд. от здравната каса.Да ви таковам у гербавите финансисти!
39
1
 
13
 
! Отговори
haha преди 9 години
Говори ви финансист, който ръководеше одита на една от най-големите болници в България. "структуро-определяща". Бедна ви е фантазията за какви течове и разхищение на средства става от страна на доктори. От друга страна, с такива малки средства- толкова. Тъжно е , че на мен всеки месец здравните ми вноски са над 100 лв,, а като стане, отивам да се лекувам в чужбина.Без по-голям публичен ресурс от невнесени вноски,няма да стане нищо. Една елеметарна операция струва 10000лв.по разчети болници
38
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
УВАЖАЕМИ ДОКТОРЕ, ПОМНИТЕ ЛИ, КОГАТО ДЯНКОВ ВДИГНА АКЦИЗА НА ЦИГАРИТЕ С 1 ЛЕВ И КАЗА, ЧЕ ТОЗИ ЛЕВ ОТИВА ДИРЕКТНО В ЗДРАВНАТАКАСА, ЗАЩОТО ПУШАЧИТЕ БОЛЕДУВАТ ПОВЕЧЕ И ЩЕ СИ ПЛАЩАТ ПОВЕЧЕ ЧРЕЗ АКЦИЗА. ТОВА БЕШЕ ПРЕДИ ТРИ ГОДИНИ.В БЪЛГАРИЯ ИМА 32 МИЛИОНА ПУШАЧИ- ПО ЕДНА КУТИЯ ДНЕВНО- 2 МИЛИОНА ВСЕКИ ДЕН В ЗДРАВНАТА КАСА. 3 ГОДИНИ ИМАТ 1095 ДНИ ПО 2 МИЛИОНА ДНЕВНО- 2190 МИЛИОНА, КОЕТО Е ДВА МИЛИАРДА И 900 МИЛИОНА -ПОТЪРСЕТЕ ГИ И ГИ ДОБАВЕТЕ КЪМ 1,5 МИЛИАРДА, КОИТО ДЯНКОВ ОТКРАДНА И ГОТОВО !
37
1
 
12
 
! Отговори
Sancho преди 9 години
Поредният, който не говори как да бъдат събрани неплатените здравни вноски. Това, г-н министре, също ще увеличи средствата. Има начини неосигурените да заплащат, а не да им се опрощава използването на това, което другите са платили. А това, че ще има повече пари, няма да поправи тотално нарушената система на квалификация и продължаващо обучени, ще са нужни десетилетия.
36
0
 
9
 
! Отговори
Камил преди 9 години
Вие и хората, които ви назначиха ни накараха и да пропушим!!!
35
3
 
13
 
! Отговори
Олигофрен преди 9 години
Ненков, ти си ***!