Ще търсим помощ от Европа за наводненията, обеща Близнашки

Проблемите не трябва да се решават по начин отпреди четвърт век
Обновена: 8 сеп 2014 22:55 | 8 сеп 2014 18:35, Анисия Иванова
106
Ще търсим помощ от Европа за наводненията, обеща Близнашки
Снимка, архив Булфото

Ще търсим помощ от Европа за наводненията. Ние не можем да се справим сами с бедствията, тъй като те вече придобиха мащабни измерения. Това каза пред bTV служебният министър-председател проф. Георги Близнашки.

"Задължително ще поискаме помощ. Още 3 са жертвите – това е ужасна и нелепа смърт на хора в разцвета на силите си. За съжаление, има го и това, че поради немарливост си отиват хора, но и тези порои са незапомнени. Каквото и да си говорим, това е едно мощно природно бедствие, стихия, пред която на моменти се чувстваме безпомощни. Истината е, че там, където общините са си свършили работата, последиците не са така тежки и трагични”, обясни проф. Близнашки.

Още по темата
По думите му през тези няколко седмици, откакто е на власт служебното правителство, има един основен проблем, с който се занимава всяка седмица – бедствията и последиците от тях и това как да се преодолеят.

Неговата оценка е, че правителството действа енергично.

"И двамата министри – и Йордан Бакалов, и Йордан Христосков бяха в районите на бедствията буквално броени часове, след като те настъпиха. Реагира се на място и общо взето се опитваме да отреагираме бързо. Трябва да си дадем сметка, че това са проблеми, натрупани през годините”, смята проф. Близнашки.

Служебният министър-председател заяви, че кабинетът полага усилия, за да спре изсичането на горите

„Опитваме се да бъдем близо до хората и още тази седмица Комисията по бедствията ще заседава, за да търсим решения за тези най-нови явления. Навсякъде по света хората отиват във временни постройки, във фургони. Ние имаме фургони, но няма кой да влезе в тях, нашите хора станаха малко по-претенциозни, те искат да си влязат в домовете. Това, което можем да направим, е да подпомогнем с различни ресурси, включително строителни материали, но трябва да си даваме сметка, че живеем в друг тип общество”, добави проф. Близнашки.

По думите му държавата не разполага с държавни фирми, при които той да вдигне телефона и да каже да се пратят хора и да се вдигнат две или три къщи.

„Не могат вече проблемите да се решават по онзи познат начин отпреди четвърт век. Трябва да се разчита на солидарност между хората”, каза още проф. Георги Близнашки.

В такива мигове всички трябва да се стичаме на помощ, категоричен е служебният премиер.

П отношение на цената на тока и неговата промяна служебният премиер заяви, че целта на Енергийния борд е да се съберат всички заинтересовани страни, за да може в диалог помежду си те да минимизират загубите.

"Печеливш в тази ситуация няма и не може да има. Дълговете на НЕК растат лавинообразно" категоричен е той.

Близнашки е убеден, че решението не може да се отложи. "Това, което се правеше, беше голяма заблуда, това привидно намаляване на цената на тока, това целеше да се постигне ефект на социално успокояване", убеден е той.

Той отново обеща, че ще се търсят минимални равнища за промяна на цената на тока.

Според проф. Близнашки надзорът на Българската народна банка си е затварял очите за много нередности във финансовата сфера. Той нарече проблема с поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка „бомба с цъкащ механизъм” и намекна, че в сектора може да се появят още подобни проблеми.

„Надзорът на БНБ си е затварял очите за нередности, мисля, че и по други въпроси, но прокуратурата прави обобщение. Има неприятни явления и те се мултиплицират. Добре е, че се направиха положителни стъпки, но дълго време сме си затваряли очите – не се предприемаха необходимите мерки и то във времена, когато във властта бяха хора, които минаваха за финансови експерти”, коментира Близнашки, като отказа да посочи подробности с аргумента, че държавното обвинение още работи по случая.

Той призова мажоритарния собственик на проблемната банка Цветан Василев да се прибере в България, защото „има да отговаря на много въпроси”. „Мисля, че и съдебните власти имат въпроси към него”, допълни служебният премиер.

По думите му големият проблем е как държавата да спаси своя военно-промишлен комплекс, чиито пари са в КТБ. Според Близнашки предложението на финансовия миниртър Румен Порожанов за изплащане на малки суми между 500 и 1000 лв. би успокоило напрежението сред малките вложители в банката. Той обаче подчерта, че решението за такова действие е изцяло на финансовата институция.

„В началото на октомври трябва да има резултат, но има възможност да се поиска удължаване на срока на проверката”, посочи още Близнашки, без да се ангажира с никакви срокове за отварянето на банката.

По отношение на връщането на Ваньо Танов като директор на Агенция "Митници" Близнашки заяви, че вече има резултати и се наблюдава рязко подобряване на работата на приходната агенция. За този месец са събрани около 40-50 млн. лв., каза той.

Предложението за неговото назначение е било на министъра на финансите Румен Порожанов, призна служебният премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
Молебен преди 9 години
За догодина ще се помогне със суша.
70
0
 
0
 
! Отговори
Сиктир преди 9 години
Близнашки дали няма връзка с Цецо Мустака? ;)
69
0
 
0
 
! Отговори
zzzzz преди 9 години
do 99 Kralia SLAN6E ne mu dal razre6enie!!!!!!!!!
68
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вместо да търси помощ от ЕС да бяхте дали този 1 милион на пострадалите, а не на оня *** Плевнелиев. Ако той е Президент на всички българи, както сам казва, да се откаже от парите и да ги даде за пострадалите.Ревете,че няма пари за пострадалите, призовавате бедните да даряват, а вие какво правите?В Италия ,след земетресението в Акуила, всички депутати и членове на правителството се отказаха от едномесечните си заплати и ги дариха за пострадалитеВие г-н премиер колко дарихте?
67
0
 
8
 
! Отговори
БЛИЗ-мутрашки преди 9 години
Даде 1 милион лева на естествения *** чехъла и говори за пострадалите тоя мръсен ***?Тая гнусна *** трябва да я изринем с тояги,те от друго не разбират!
66
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Когато Тиберий сдавал властта си търсил за народа си най-лошия и некъдърен управник.Знаете ли защо?Защото знаел,че така ще бъде обожествен и признат.Простия народ щял да си каже "При Тиберий беше лошо ама сега още по-лошо.Методите на римската империя са още в сила.
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей, българи, трябва да гласуваме задължително!!!! Иначе пак мутри и ченгета ще ни яхнат! В никакъв случай не трябва да позволяваме на ГЕРБ, БСП и ДПС да узурпират властта!
64
0
 
10
 
! Отговори
правда преди 9 години
"Бойко Борисов: студентите да станат овчари" -YOUTUBE.......
63
0
 
10
 
! Отговори
Д-рят Лизашки е ... преди 9 години
... *** на ГЕРБ.
62
1
 
9
 
! Отговори
Номер 11 преди 9 години
Избрахте Кристалинчето,сега чакай от умрял писмо!
61
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ти търси виновните и да ги бесим по дереците. Стига ревахте като вдовици за х..уи .Помярски номера ще искаме помощ щото сме смотани и не може сами да си оправим батаците. Не помощ бе Близнашки БОИ,НА ЛЯГАНЕ И СТАВАНЕ. Бои ,арести ,конфискация на цялото имущество затвор за кметове общински съветници и други ***,затвор за незаконна и законна сеч,събаряне на незаконни построики и така се оправят нещата стига подсмърчахте като гладни *** че ни е срам да ви гледаме.
60
1
 
9
 
! Отговори
УТИ преди 9 години
КАКВО МОЖЕ ДА НИ ОБЕЩАЕ ТОЯ С НЕИЖЕВЕНИТЕ ДЕТСКИ МЕЧТИ - ДА БЪДЕ В ДАЛАВЕРАТА НАРЕЧЕНА ВЛАСТ ? НИЩО , ОСВЕН ГЪЗОЛИДСТВО КЪМ БЕЗХАБЕРНИКА ОТ ГЕРБ И НЕГОВИЯ ПРЕЗИДЕНТ ! ДА , ТОЙ НИ ОБЕЩАВА ПОНЕ ДЕСЕТ МЕСЕЧНО УПРАВЛЕНИЕ НА СЛУЖЕБНОТО СИ ПРАВИТЕЛСТВО ,НО ПРОСТО ПАРАШУТА НЯМА ДА МУ СЕ ОТВОРИ ! ЗАЩОТО Е РЕВАНШИСТ ,КАТО БЕЗХАБЕРНИКА ! ЗНАЕТЕ КОЙ Е ТОЙ !
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе тия Герб защо избраха за служебен министър комунист да нямат нещо общо
58
0
 
3
 
! Отговори
sorry преди 9 години
То обещаното не е като даденото.ама ти трябва да го знаеш!Колкото до банките-не говори така,че да не гръмнат и други!Колкото до БНБ,тя е като ДАНС,БАН И ДАЖЕ Е..Н!Не се сърди,не си и вярвай,даже не се възприемай на сериозно,защото ...тик,так,тик,так!
57
0
 
5
 
! Отговори
кибик преди 9 години
Защо ще търсите........аааа защото не можете,като не можеш,защо си мин.председател...стани председател на домсъвета..........
56
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще търсите или търсите помощ,вашта кожа.И от кого ще я получите.От Европа със съдействието на Кристалина,или май от Арменския поп.Много добре знаете,че нищо няма да получите до края на управлението си,но догава само ще обещавате какво ли не във всички области на управлението,и уж ще се надявате.Лесно ви беше да кряскате по площадите и да питате кой,ама сте по-зле и от предишните.Гледайте поне едни що годе нормални избори да организирате, и стига сте се оправдавали че нямало това или онова.Щом сте служебни,служете,а не се озъртайте за служби за след това.
55
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отменят бедственото положение в Хасковско - Въвежда се благоденстващо положение и проспхеритет. Все пак благодарение на САЩ, НАТО и ЕС сме напред в светлото капиталистическо бъдеще. Да мислим позитивно! Удавените - удавени, наводнените - наводнени, но Пловдив е столица на еврогейската култура. Такъв гей парад ще спретнем!
54
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рухнали и занемарени пътища а по тях препускат свръх скъпи коли=кражби и корупция...
53
3
 
14
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
мазняр грозен ренегат
52
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПООООООООООООМОООООООООЩ българските политици окрадоха всичко!!!!!!!!!!