Когато е сбъркан изначално, бюджетът трябва да се ремонтира!

Плевнелиев: Сега се казва истината за приходите и разходите
Обновена: 28 сеп 2014 20:12 | 28 сеп 2014 12:53,
213
Когато е сбъркан изначално, бюджетът трябва да се ремонтира!
Снимка: БТА

Когато един бюджет е сбъркан изначално, той трябва да бъде актуализиран, коментира президентът Росен Плевнелиев пред журналисти.

По думите му бюджетът е сбъркан изначално и нарочно, което прави неговата актуализация още по-необходима, защото истината за цифрите в държавата не е била казана в началото на годината, а те са били сгрешени съзнателно.

Още по темата
Според него днес не се прави нищо повече, освен да се каже истината на народа - истината за приходите, които съзнателно са били планирани 2 милиарда повече, но не е имало как да се случат, истината за разходите, които съзнателно, на база на високите приходи, са били планирани с 2 милиарда отгоре и са се случили. Удобно си планирате повече приходи, за да може удобно да похарчите повече разходи, обобщи държавният глава.

Той даде и два примера, които според него са показателни. „В началото на годината, когато е изготвян Законът за МВР, е обещано на 60 хиляди служители по-големи заплати и допълнителни бонуси. Това струва 160 милиона лева, а няма в бюджета няма предвиден и 1 лев за тази цел. Кой е честен с българския народ? Кога и как се прави бюджет?”, запита държавният глава. „Няма как да приемем факта, че в края на ноември и декември служителите на МВР ще останат без заплати. Следователно бюджетът трябва да се актуализира“, каза още Росен Плевнелиев.

„Същото се отнася и за еврофондовете – няма как да спрат да разплащат през февруари месец 900 милиона лева по еврофондовете, знаейки, че сме длъжни да ги усвояваме и да изпълняваме тези проекти”, посочи държавният глава. Той обясни, че ако проектите не бъдат реализирани, няма как да бъдат изпълнени целите на меморандумите и еврофондовете могат да бъдат загубени изцяло. „Някой е трябвало да предвиди в бюджета възможността да се разплаща“, обясни президентът Плевнелиев.

Дебатът за дълга ще се случи в парламента, всяка от партиите ще има своите конкретни аргументи, коментира още държавният глава. За мен е важно, когато държавата е нестабилна, когато има сериозни предпоставки след изборите да има допълнителни турбуленции, което не си го пожелавам, но съм длъжен да го предвидя, да имаме достатъчно резерв, да можем да преведем държавата в труден и непредсказуем момент по разумен начин, посочи президентът. Пожелавам си много бързо да заработи НС, още по-бързо да се сглоби правителство и тогава ще чуем парламента, който ще вземе своето отговорно решение, отбеляза той.

„Служебното правителство не може да чака и просто да прави избори, когато има финансова нестабилност. Това, което трябва да се направи е служебното правителство да подготви и да свърши работата, за да бъде неговото предложение навреме в парламента и в съответните комисии“, отбеляза държавният глава и подчерта, че крайната дума не е на служебното правителство, а на парламента и бъдещия кабинет.

 „От мен очаквайте две ясни и категорични неща – истината за цифрите и дефицита, както и това да дам всичко от себе си, за да имаме много бързо работещ парламент и правителство. Това е много важно за България и се надявам новоизбраното правителство да има своята крайна дума и да носи своята отговорност за това“, категоричен бе Росен Плевнелиев.

Плевнелиев участва днес в кампанията "Чети с мен", която е под негов патронаж. Той раздаде автографи на децата и им прочете текстове на Валери Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
2
 
20
 
! Отговори
Kit Chelin преди 9 години
След като няма пари защото преведохте на президента 1 мил., на Националната разузнавателна служба и Националната служба по охрана също по 1 мил. лв. Тия от служебното правителство се взеха много на сериозно все едно ще управляват години. То не бяха уволнения, назначения на хора на Герб, тотално оплюване на предното правителство, неправилна политика с еврофондовете и закъсняване на подписването на договора само и само да се даде шанс на следващото правителство да го направи,а народа кучета го яли
124
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Герберите си подготвят почвата. Вече са толкаво прозрачни, че няма накъде. Доно българина е разумен и с по-дълга памет.
123
2
 
24
 
! Отговори
КОЙТО СЕЕ ВЕТРОВЕ... преди 9 години
ПРЕЗИДЕНТА,ПРЕЗИДЕНТА Е Е Е ****ЕРАСТ. ТИЯ *** Т.НАР. ПРЕЗИДЕНТ,А НАЙ-ВЕЧЕ *** НА ЕДНА МУТРА/НАЙ-ИЗВЕСТНАТА СЛЕД КАРАМАНСКИ-И ТОЙ Е БИЛ АГЕНТ НА ДС КАТО БУДА, БРАТЯТА ИЛИЕВИ, ПЛИЯ ПАВЛОВ И ДР./ И БЛИЗАШКИ, ПОСТКОМУНИСТИЧЕСКИ ЗАПЪРТЪК ИНТРИГАНТСТВАТ В ПОЛЗА НА НАЙ-ИЗВЕСТНАТА МУТРА,НО НЕ СА ПОЗНАЛИ. ДЪРПАТ ЗДРАВО ДЯВОЛА ЗА ОПШКАТА И В ЕДИН МОМЕНТ ЩЕ ГИ НАМУШИ НА РОГАТА. ТЪРПЕНИЕТО НА НАРОДА НЕ Е БЕЗГРАНИЧНО. ПОЖЕЛАВАМ ОТ СЪРЦЕ ПИРОВАТА ПОБЕДА НА МУТРАТА. НА 6.10. ЩЕ МУ СЕ ЩЕ ДА НЕ Е ПОБЕДИЛ
122
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След 3 години колониално управление на ГЕРБ, в което се доказа, че те работят изцяло за поробването на българския народ, хората се вдигнаха. Всичко започна тук от Варна. Кой беше и тогава в центъра на протестите? Само "Атака"! Този път главатаря на тежката организирана престъпност Бойко Методиев Борисов няма да мине само с оставка а ще бъде линчуван и разчленен на площада
121
1
 
17
 
! Отговори
клолио преди 9 години
Според мен проблема не е вьв фелшера а в това че някога лекарите бяха хора а сега са счетоводители
120
2
 
8
 
! Отговори
Йоши преди 9 години
До колиоНе говори глупости за лекарите, те не са виновни за приказките на тоя дядка - ветеринарен фелдшер.
119
1
 
24
 
! Отговори
локи преди 9 години
Пак се е оляла ирландската пастирка, наговорила куп глупости. Чехъл, и американската ракия е опасна напитка, внимавай!
118
2
 
13
 
! Отговори
колио преди 9 години
До лекар пенсионер най големите крадци в бьлгария последните 25 години са лекарите не комунистите.
117
1
 
22
 
! Отговори
васко преди 9 години
На жалкия *** изобщо не му е работа да се обажда по такива въпроси, все пак сме парламентарна република! Вицето му да го озапти с пръчка и блага дума!
116
1
 
17
 
! Отговори
крум преди 9 години
До Анонимен148България се пише с главна буква, простако гербав! Цецо, ти ли си бе?
115
1
 
12
 
! Отговори
отвратен преди 9 години
Няма да коментирам. В този текст е казано всичко важно: Чугунените комунисти Плевнелиев и Близнашки през 1987 г. frognews.bg/news_76264/CHugunenite-komunisti-Plevneliev-i-Bliznashki-prez-1987-g/
114
2
 
16
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
Той е правилният избор на костинбродската печатница за фалшиви бюлетини, на фотоволтаичната мафия, на гладните юпита, които искат да се наплюскат по всеки възможен начин и да оставят сметката да я плаща българския народ, той е пуделът на плутоолигархията, гуверньорът на Меркел за Източна Румелия. Той просто е Недоразумението с главна буква.
113
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другари от БКП да ликвидираме българия.
112
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Долу българия, да живее БКП.
111
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само БКП ще оправи българия.Комуниси напред към това да превземем отново скапаната държава.Пак да убиваме и колим. С нашите другари от ДПС и ДС да си върнем властта в българия.
110
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Странно ми е как този изкуфял чичка е натрупал милиони.....
109
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хора, мислете за кого ще гласувате!!!! Не обричайте българите на геноцид!!! Заедно да разбием статуквото, което възпроизвежда вече 25г. едни и същи престъпници!!!
108
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички партии са едни и същи, но този е ВЪРХЪТ НА НЕГРАМОТНОСТТА В БЪЛГАРИЯ !!!
107
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПРЕЗИДЕНТ(КАТА) ОТ ТРЕТИЯ РАСИМ АСАН ПОПЛЮВКОЛИЕВ-СРАМ И ПОЗОР ЗА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ
106
0
 
8
 
! Отговори
BALGARIN преди 9 години
До лекар-пенсионер NIKOGA BKP NE E IZPRASTALA NORMALNI HORA PO LAGERI I ZATVORI.NE LAGETE MLADITE HORA G-N DOKTORE,ZASTOTO I TI SI ZAVARSHIL PO VREMETO NA KOMUNIZMA.VAV VISHITE UCEBNI ZAVEDENIA SE PTIEMAHA HORA NADEGDNI NA VLASTA,A TI SI BIL AGENT-DONOSNIK ZA KOMSOMOLCITE OT KLASAI BEDNITE MOMCETA OT KVARTALA. KOLKOTO ZA RADOI RALIN-NE SE KAPESHE,MIRISHESHE KATO 5 GOD. RAZVALENO ZELE.