Държавата е застрашена, няма да събере 1,1 млрд. лв.

Захариева: Няма пари за социални плащания и зимно поддържане на пътищата
Обновена: 29 сеп 2014 16:18 | 29 сеп 2014 14:45, Камелия Цветанова
123
Държавата е застрашена, няма да събере 1,1 млрд. лв.
Екатерина Захариева откри в Пловдив юбилейното 70-то издание на Есенния технически панаир. Снимка: БТА

Цялата държава е застрашена заради недостиг на средства, което пък се дължи на лошо планиран бюджет за 2014 година поради нереално заложени високи приходи, смята вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева.

Още по темата
По думите й оценката на служебното правителство е, че около милиард и 100 милиона лева от предварително планираните средства няма да могат да се съберат.

„Няма пари за зимно поддържане на пътната инфраструктура в страната“, оплака се тя и добави, че състоянието на бюджета на Министерството на регионалното развитие е обезпокоително.

В същото време обаче има неотложни дейности на държавата, които трябва да бъдат свършени и заради това актуализацията на бюджета е неизбежна.

Бюджетът на регионалното министерство е бил похарчен на 78% още през първите шест месеца на годината, заради което се наложило да бъдат спрени изключително важни проекти като ремонта на виадуктите по магистралите.

„Спрян е и ремонтът на 34 отсечки от автомагистрала „Тракия”, които са в изключително лошо състояние. Освен че няма средства за поддръжка на пътната инфраструктура, допълнително има спрени две програми, които все още не са възстановени. Това означава загуба на средства и демотивиране на общините да изпълняват проекти“, продължи с критиките тя.

Захариева все пак се надява, че плащанията по „Околна среда“ ще бъдат възстановени още тази година, а по „Регионално развитие“ в началото на следващата.

Вицепремиерът посочи още, че липсват пари и за социални дейности. Според нея пари за пенсии има, но няма да стигнат за социални добавки.

„Има и недофинансиране в Здравната каса. Това, което служебното правителството предлага, е да се вдигне лимитът на дълга”, припомни тя Захариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: бюджетпариЗахариева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Откраднаха откъдето каквото можаха, сега писнаха, че пари няма. Ами няма. То трябва и от някъде да се вкарват, не само да се взимат.
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вземете заеми от други страни.
50
0
 
14
 
! Отговори
Проповедник с лопата преди 9 години
Е като няма пари за поддържане на пътищата да извадят парите от миналия сезон защото нямаше сняг и зимата беше топла!
49
1
 
21
 
! Отговори
orka преди 9 години
Няма ли?? ми за нелегалните имигранти що има бе, че даже се готвите да приемате и още, що не ги връщате?? Ми за *** дето и един ден не е работил що пак има бе?? Ми за Айше с фалшивия телк що има инвалидна пенсия бе пък тя ражда ли ражда нищо, че е инвалид. Няма ли?? ми субсидии за партиите що има бе. Няма ли?? ми не внасянето на осигуровките от работодателите що не е криминализирано престъпление а ?? А нямааааа
48
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По ирония на съдбата именно гласоподавателите на БСП и ДПС ще плащат най-високата цена за управлението на тяхните любимци
47
1
 
16
 
! Отговори
акуд преди 9 години
да се намали издръжката("помощите") на ромите и съм сигурен ,че разликата ще се нормализира
46
8
 
8
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Ейй за 1 година и банка окрадоха и държавата съсипаха тия комунисти долни!
45
0
 
9
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 9 години
Западните колониалисти не само ,че не плащат данъци в България ами имат и изисквания бюджета да ги подпомага по смисъла на ЗНИ чл.2
44
1
 
12
 
! Отговори
Тиквата преди 9 години
Няма страшно важно е за котараците ми да има
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За бюджета могът да се укоряват само хората които са го направили и са на власт. Сега това с несъбираемостта може да е поради трик, хватка и некадърност.
42
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пари има, ама не в булгария
41
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма ами, няма.... повярвахте на комунистите за бюлетините и ето 1 година всичко беше опоскано. Сега нямало пари! А вийахте, че по времето на Бойко нямало. Ето това е нямане, няма за помощи, няма за болници, няма за зимата...
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хора, абстрахирайте се за момент че сте БЪЛГАРИ и си задайте въпроса има ли смисъл да се вегитира по подобен начин
39
0
 
3
 
! Отговори
viovioi преди 9 години
Социални плащания са : месечни добавки за инвалиди с чужда помощинтеграционни добавки за инвалидисуми за помощни средства на инвалиди с чужда помощпари за гледане на болно детесоциални помощи за пенсионери и социлно слаби хора с доходи под минималния 171 лви пр. Това са драги социални плащания. За тези преялите дето ми се натегат да им гласувам на 5 има да го духат.Пустиняци!! Да мрът от студ и глад и да ги натрушкат всичките до един коварни болести.Гадове мръсни,.Пустиняци.Да ядат ***!
38
2
 
0
 
! Отговори
wli преди 9 години
*** да фалира.Умрело куче искат да съживяват те...Ми нестава
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трупане на нови дългове не е изход, защото ще трябва да се връщат и само се отлага фалита както в Гърция.
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавата била застрашена..........???Ами подавай оставка *** мърло!!И да дойдат ДРУГИ които МОГАТ да се справят с тази работа!!!!
35
0
 
6
 
! Отговори
Smeshno преди 9 години
Стига сте говорили глупости, бе, Пастирска смрад... Защо се опитвате да ни втълпите, че няма пари, като всякакви експерти (с изключение на Гербери и РъБъ) казават, че това са пълни измишльотини. Една година не бяхте на власт, кога успяхте да обеднеете...
34
1
 
6
 
! Отговори
сельо преди 9 години
Ах тая Захариева ще я скъсам
33
0
 
20
 
! Отговори
bolka преди 9 години
Парадокс!Няма пари в бюджета, държавата е в окаяно състояние, а има такъв огромен наплив от кандидат-депутати!Защо ли? Отговорът е ясен - грабенето с пълни шепи е възможно само на най-високото ниво.Все едно да ми предлагат да купя някакъв *** и да се натискам да го взема. Няма логика.Единственото обяснение е - не желание и възможности за стабилизиране, а пълнене на личните банкови сметки, както и на родата и приближените кръгове. Дотолкова, доколкото народът им позволи. А той е търпелив.