Най-малко тройна коалиция ще трябва за кабинет

Осем партии влизат в следващия парламент, прогнозират от "Афис"
Обновена: 2 окт 2014 13:45 | 2 окт 2014 11:45, Красимир Ангелов
218
Най-малко тройна коалиция ще трябва за кабинет
Графика: Афис

Осем партии вероятно ще намерят място в 43-то Народно събрание, сочат резултатите от социологическо проучване на "Афис", проведено в периода 27-30 септември 2014 г. Според експертите, ако това стане факт, ще е изключително трудно формирането на стабилен кабинет.

"Видно е, че ако това се случи, първо – формирането на мнозинство се очертава като трудна задача, второ – евентуалното мнозинство ще представлява най-малко тройна коалиция, освен ако не се стигне до коментирания напоследък "германски" вариант на широка коалиция между първите две политически сили“, коментират социолозите от агенцията.

Още по темата
Според проучването на "Афис", което е извършено със собствени средства, ГЕРБ ще спечели изборите с 33.5% от гласовете на твърдо решилите да гласуват, или приблизително 1 150 000-1 200 000 гласа.

БСП със сигурност ще удържи позицията си на втора политическа сила въпреки привидно късата дистанция между нея и ДПС, сочат резултатите. За социалистите ще гласуват 20.7% от отишлите до урните, а за движението – 13.7%. В брой действителни гласове това означава 700-725 000 гласа срещу 470-490 000.

"Голямата загадка си остава резултатът на следващите пет партии, чиято подкрепа по време на кампанията често варираше на приливи и отливи. Партиите от тази група може да поднесат изненада в изборния ден", категорични са социолозите.

Според техните прогнози Реформаторският блок ще получи 7,2% от твърдо решилите да гласуват, а „България без цензура“ - 6,7%. Патриотичният фронт получава 5,2%, АБВ – 4,6% и „Атака“ 4,4% от гласовете.

Разпределено в мандати в следващия парламент тези цифри значат 84 депутатски места за ГЕРБ, 52 за БСП, 34 за ДПС, 18 за Реформаторския блок, 17 за ББЦ, 13 за Патриотичния фронт и по 11 за АБВ и „Атака“.

Най-малко тройна коалиция ще трябва за кабинет
Графика: Афис

От „Афис“ отчитат, че последните три формации все пак са под риск да изпаднат от разпределението на мандатите. "При подобно развитие на нещата дяловете на първите пет формации ще се повишат, но това пак няма да облекчи задачата за съставяне на стабилно мнозинство. Единственият вариант, при който може да се постигне такова мнозинство, е, ако в парламента се класират само три или четири формации, което обаче е изключително слабо вероятно“, смятат социолозите.

Според тях факторът, който може да промени описаната картина, е задграничният вот, ако е в стойности над обичайните за парламентарни избори.

Прогнозите сочат, че очертаващата се избирателна активност се движи в стойности, приблизително близки до активността на парламентарните избори през май миналата година и така вероятно до урните ще отидат около 50-55% от имащите право на глас или 3,4-3,7 млн. души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
11
 
7
 
! Отговори
някой преди 9 години
Да гласуваме за Светльо Витков за "Глас народен" , или за някой друг - малък !!!Никога за старите ***, дето ни докараха до сегашното положение !!!
118
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ало политолога, само от това ли ще ни стане ясно колко "добър политик" е Бокото ?! Да ти имам логиката. Е, аз пък казвам за да няма коалиции, да изберем Сидеров. Защо точно Боко ?!
117
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 141Китайския социализъм що не фалира?
116
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бай &Защото това е демокрацията .Винаги ще има недоволни .Няма как всички да са ЗА , но управлява този който е най малко мразен, или най много харесван ...Както искаш така го разбирай.Много са ми смешни разсъжденията , да ама за Боко гласували само 1 мнл българи ....Да ама кажете , че тези САМО са най много ... за БСП гласуват 500 хиляди , за ДПС 300 хиляди и така.....Кой трябва да управлява , *** ли , той иска защото го подкрепяли 100 хиляди , и двамата с Радан си поставят условия
115
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До макетоАко не си разбрал,социализма ФАЛИРА И сега още му плащаме дълговете и грабежа.Ходи в Северна Корея
114
7
 
7
 
! Отговори
макето преди 9 години
да гласуваме за социализма другари колкото и да беше лошо ся е 50 пъти по лошо
113
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЯ се връщай под масата вресливо атакистче,да няма пак шамари
112
5
 
3
 
! Отговори
До 127 Shark преди 9 години
Shark, всичко за което говориш го сториха комунистите и тяхната пета колона. ГЕРБ може да не са целите в бяло, но те за сега са най-близко до европейските ценности, към които се стреми България. Заедно с РБ те са единственото спасение в този критичен момент.Ако не разбираш това, значи русофил или комунист, който иска да види България в орбитата на Евразийския съюз. Разбра ли?
111
2
 
3
 
! Отговори
Евгени преди 9 години
Всичко друго, както и да е, всеки знае (надявам се) за себе си кой е най - добрия кандидат, кой си продал гласа, кой попроучил по малко, кой тепърва ще решава ... само са ми чудни тея 4,4 % за атака ... кой *** би гласувал за тях след последните парламентарни избори, когато Волен от болни амбиции си продаде г*за за 2 дена слава, и се обърна срещу партийните идеи на 180 градуса ...Поздрави на всички :)
110
8
 
8
 
! Отговори
дам преди 9 години
Атака може да си обещават каквото си искат , защото знаят че Болен никога няма да стане премиер.Нали го питаха Сидеров , защо е златния пръст , след като не му се изпълняват обещанията за минимална заплата 1000 лева , и той каза аз обещах но не съм премиер .. Сорри.Така ще е и с обещанията му за тока и за всичко , неговата цел е да излъже простите и да влезе в парламента , да взема по 200 хиляди на месец субсидия както сега . Това му е целта
109
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 128да защото следващия транш рубли е обвързан с резултата от изборите. Капиш?
108
11
 
4
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 9 години
Ще гласувам за ДПС!!!Долу ГЕРБ и БСП!!!
107
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Николай Колев-Босия:Партиите са търговски дружества!
106
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Реваншизъм, скъп ток и избори до дупка. М
105
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
то се е видяло че ще се гласува за Атака напук на всички АТАКАААААААА
104
3
 
4
 
! Отговори
Shark До103 преди 9 години
Аз може да съм ***, но ти си явно платен комунистически ***. Само такъв може да каже че трябва да управляват партии, които съсипаха страната, които дадоха в ръцете на алчни частници стратегически обекти като ЕРП-тата, язовири и предприятия от военната индустрия и виждаме резултата -хора, които плачат че не могат да си плащат тока и стоят на студено в 21 век, наводнения, взривове, загинали хора, други, останали без домове. Не, ти не си платен баклук, ти си платен ***!!!
103
17
 
3
 
! Отговори
мутра преди 9 години
Само ГЕРБ !
102
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Последния в България който остане да изгаси лампите/ ако има ток/ ако Герб спечелят
101
0
 
5
 
! Отговори
7 преди 9 години
Да разбирам ли ,че вече баницата е разпределена и ,че няма смисъл от моя глас?Дано не е така както го написах.Българи излезте и гласувайте за да не ви подменят вота продажниците и мошениците.Колкото повече са гласували ,толкова ще им е по трудно за манипулации.
100
3
 
10
 
! Отговори
БОСТАН преди 9 години
Бойко Паша и ефенди Местан в коалиция БОСТАН!ше ви оправим