Най-малко тройна коалиция ще трябва за кабинет

Осем партии влизат в следващия парламент, прогнозират от "Афис"
Обновена: 2 окт 2014 13:45 | 2 окт 2014 11:45, Красимир Ангелов
218
Най-малко тройна коалиция ще трябва за кабинет
Графика: Афис

Осем партии вероятно ще намерят място в 43-то Народно събрание, сочат резултатите от социологическо проучване на "Афис", проведено в периода 27-30 септември 2014 г. Според експертите, ако това стане факт, ще е изключително трудно формирането на стабилен кабинет.

"Видно е, че ако това се случи, първо – формирането на мнозинство се очертава като трудна задача, второ – евентуалното мнозинство ще представлява най-малко тройна коалиция, освен ако не се стигне до коментирания напоследък "германски" вариант на широка коалиция между първите две политически сили“, коментират социолозите от агенцията.

Още по темата
Според проучването на "Афис", което е извършено със собствени средства, ГЕРБ ще спечели изборите с 33.5% от гласовете на твърдо решилите да гласуват, или приблизително 1 150 000-1 200 000 гласа.

БСП със сигурност ще удържи позицията си на втора политическа сила въпреки привидно късата дистанция между нея и ДПС, сочат резултатите. За социалистите ще гласуват 20.7% от отишлите до урните, а за движението – 13.7%. В брой действителни гласове това означава 700-725 000 гласа срещу 470-490 000.

"Голямата загадка си остава резултатът на следващите пет партии, чиято подкрепа по време на кампанията често варираше на приливи и отливи. Партиите от тази група може да поднесат изненада в изборния ден", категорични са социолозите.

Според техните прогнози Реформаторският блок ще получи 7,2% от твърдо решилите да гласуват, а „България без цензура“ - 6,7%. Патриотичният фронт получава 5,2%, АБВ – 4,6% и „Атака“ 4,4% от гласовете.

Разпределено в мандати в следващия парламент тези цифри значат 84 депутатски места за ГЕРБ, 52 за БСП, 34 за ДПС, 18 за Реформаторския блок, 17 за ББЦ, 13 за Патриотичния фронт и по 11 за АБВ и „Атака“.

Най-малко тройна коалиция ще трябва за кабинет
Графика: Афис

От „Афис“ отчитат, че последните три формации все пак са под риск да изпаднат от разпределението на мандатите. "При подобно развитие на нещата дяловете на първите пет формации ще се повишат, но това пак няма да облекчи задачата за съставяне на стабилно мнозинство. Единственият вариант, при който може да се постигне такова мнозинство, е, ако в парламента се класират само три или четири формации, което обаче е изключително слабо вероятно“, смятат социолозите.

Според тях факторът, който може да промени описаната картина, е задграничният вот, ако е в стойности над обичайните за парламентарни избори.

Прогнозите сочат, че очертаващата се избирателна активност се движи в стойности, приблизително близки до активността на парламентарните избори през май миналата година и така вероятно до урните ще отидат около 50-55% от имащите право на глас или 3,4-3,7 млн. души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
2 лагера виждам ГЕРБ+ДПС+РБ срещу всички останли
38
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Важното е Ат-ака да се На-ака!
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
правилон трябав с автомати да се действа - изкраваем танковете пред парламенат и застреваме Бойко Борисов.
36
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слава на Атака.. Смърт на САЩ..
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От направеното проучване стигам до извода, че докато не се ограмоти народа няма да се оправи.
34
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да бе и от моите познати над 600 души ниот един човек няма да гласува да Герб - или за реформаторите или за ВМРо, тук таме няко ще даде глаас си за малките партии а къде се намириха толокз хора да гласуват загерб? мноог *** има ей!
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо трябва да има такива социологически проучвания изобщо. Никой не може да ме убеди в истиността им.
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ + ДПС + РБ заради заемите за КТБ.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе много интересно две агенции медиана и АФис дават че АТАКА влиза, останалите дават че е на ръба - АЛфа рисърч и дава 3,9 какво стана че се засили толкова ще е мноог забвно ако има парламент със 7 партииот които две - националистически
30
3
 
3
 
! Отговори
123 преди 9 години
Повечето соц. агенции са от времето на КостOFF, така че ТОЙ ги е (за)хранил и оттогава до днес все "него и сие" обслужват, ама...няма да го бъде! Една шепа реститутки гласуват за ДСБ и сие само, така че... Hasta la vista baby ! :)
29
8
 
16
 
! Отговори
дамяница преди 9 години
Много ми е интересно , как така ГЕРБ е на първо място , като аз не съм видяла един човек, който ще гласува за тях!
28
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Атака вземат най малко 10 %,помнете ми думата ,че Атака ще е най голямата изненада на тези избори,можи и повече да имат,ама както винаги ще фалшифицират резултата на Атака
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
31% биха гласували за ГЕРБ, 21% - за БСП, 13.2% - за ДПС, 7,5% за ББЦ, 7.1% за Патриотичен фронт, 6.8% за РБ. "Атака" ще вземе 4,5%, АБВ-3,7 %, - медияна - невасимо изследване пет днип реди изборите
26
7
 
7
 
! Отговори
Ястреб преди 9 години
Гласувайте за Атака, за да има по - малко проценти за Герб... Коалиция АТАКА+ДПС е единствената печеливша за България. Всичко останало ще задълбочи кризата. И така.
25
1
 
2
 
! Отговори
бай иван преди 9 години
бас ловя, че резултатите ще са в разрез с прогнозите както на предишните избори. ще влязат в парламата ГЕРБ, БСП, ДПС и най-вероятно и Барек Дудуков ще се дореди. като ГЕРБ ще държи пак близо до 50% но няма да има 50%+1.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавата са хората. Те емигрират и държавата емигрира или поне се видоизменя.
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
истината е ,че с кой говоря едни казват ,че ще гласуват за герб ,повече ,че *** пуснат бюлетина за атака или пък за патриотичния фронт,ама никой не съм чул да смята да гласува за тия реформатори ,или пок за Бареков,та питам откъде им дойдоха процентите на РБ и ББЦ,май тези социолози яко лънготят
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще има коалиция между Герп, Бсп и Дпс. Така, че не гласувайте за тези три партии.
21
0
 
6
 
! Отговори
ss преди 9 години
До Анонименаз ще се откажа от българско гражданство ако този санитарен възел влезе в парламента
20
3
 
14
 
! Отговори
чвор преди 9 години
*аси избора имаме-партия,която разката държавата за близо 4 години и беше свалена ще се върне като водеща. Вторият избор е партия,която клати народа от 20 години и го докара до фалит...неведнъж :) третата партия противоконституционна,останалите са пълни с прокудени и огризки от първите изброени...Е как да гласувам?!?