Борисов иска да спаси "Южен поток"

Премиерът научил за решението на Путин от новините
Обновена: 3 дек 2014 10:06 | 3 дек 2014 09:42, Камелия Цветанова
261
Борисов иска да спаси "Южен поток"
Снимка: архив Булфото

Премиерът Бойко Борисов поиска от парламента подкрепата му, за да опита да спаси проекта „Южен поток“, след като на 1 декември руският президент Владимир Путин обяви, че слага край на газопровода, защото не е получил разрешение от България за строителството му и дори постави под въпрос суверенитета на страната ни.

Пред депутатите Борисов призна, че е научил от новините за решението на Путин, което беше съобщено в столицата на Турция.

Още по темата
Борисов заяви също, че не знае колко би била печалбата от проекта, защото няма достъп до договорите за „Южен поток“ и дали наистина твърдението на руския президент, че ще са 400 милиона евро на година, е вярно.

Въпреки това Борисов призова депутатите да му дадат възможност и да има подкрепата им зад гърба си да опита да спаси проекта, ако наистина е толкова изгоден и ще има печалба от по 400 милиона евро на година.

Борисов се ангажира да представи позицията, която ще заеме днес Народното събрание по време на срещите си на високо ниво утре в Брюксел.

Той се оплака, че „Южен поток“ е минал през различни етапи, а и дори настоящoто правителство не може да види договори за проекта.

„Не знам предишните управляващи дали са ги чели, Орешарски ми каза, че не ги е чел, на нас не ни се дават и предлагат парламентът да ни възложи да ги вземем, ако трябва силово“, настоя Борисов.

Според него, ако наистина печалбата е по 400 милиона евро на година, тогава за година и половина ще се изплати вложението от страната ни за строителството, което е разчетено на 1,5 милиарда евро.

„Аз съм чул, но не мога да прочета, защото не ни се дават договорите, колко и от коя година ще имаме печалба, ако някой знае да ми посочи къде да го прочета“, добави Борисов.

Той се ангажира да постави пред Гърция въпроса дали евентуално газопроводът през Турция ще минава и оттам.

„Същият руски газ Гърция не знам как ще го пусне, без да се приеме третият енергиен пакет на Брюксел, и ще искам тя да каже дали ще пусне тръбата“, заяви премиерът и добави, че България е лоялен член на ЕС и заради това и предишният премиер Пламен Орешарски спря дейностите по проекта, докато не се постигне одобрение от Брюксел.

„Така че ние ще искаме отговор в Брюксел от Гърция, защото не би било честно само България да отстоява европейските принципи“, настоя той.

„Аз не приемам от Турция да ми се говори за суверенитета на България, когато сме подписали договор с ЕС, сме приели и техните правила“, заяви Борисов.

Според него партиите в България имат право да питат за проекта и Русия, и ЕС.

Бойко Борисов посочи, че ако тръбите минат директно през Турция, Украйна след време няма да е байпас, а и транзитът през България, от който печелим, ще спре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали знаете народната поговорка, след бръмбар да тръгнеш на л....ще те заведе. Който гласува за този и партията му сега да му намалят заплатата и да пратят в гората да събира дърва за да има отопление. А може и ***....в Перник.
80
0
 
8
 
! Отговори
Петрова преди 9 години
До Гошо...*** А може и друг вместо него да отиде. Знае ли се. на борисов трудно може да се вярва, особено вднешно време, когато всичко е на нокти и игра на нерви. А и още. Защо Борисов научава новената от медиите??? Къде е РАЗУЗНАВАНЕТО???????
79
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има ли начин тази държава да се оправи ??? Има !Независими енергийни източници, без господари от ЕС, Русия, Турция и Сащ. Независима външна политика! Независима Енергийна политика.Протекционизъм на отрасли като земеделие и лека промишленост ! Безвизов режим с държави като Русия, Украйна , Беларус което ще доведе до 3 милиона туристи всеки сезон. вкусна храна, гъвкава и толерантна политика спрпямо малцинствата. Изключителни инвестиции в образованието и здравеопазването!
78
0
 
16
 
! Отговори
до 113 преди 9 години
За кой лошо,за Русия ли?Великите българи отдавна ги няма.Великата ни история е в миналото.Представяте ли си по времето на Симеон или Иван Асен да се появи някой мазен византиец и да каже-това няма да го правите.Олееее,жална му майка.И данъци са ни плащали и бой са яли.
77
1
 
1
 
! Отговори
до 122 преди 9 години
кой беше този... ердо... къв?
76
12
 
6
 
! Отговори
ужас преди 9 години
Путин е зъл грозофил и плашилище, с който е по-добре да не плашат децата
75
4
 
6
 
! Отговори
rumen72 преди 9 години
До За Справка!Германия плаща ~200? за 1 куб. мет. Газ.България плаща ~500? за 1 куб. мет . Газ.пак *** ГЕРБЕРСКИГермания плаща ~300USD за 1000 куб. мет. Газ.България плаща ~400USD за 1000 куб. мет . Газ.последната цена която Булгаргар е внесъл в ДКВР е 602лв без ДДС за 1000куб.м. така, това е приблизителната цена на която купува България
74
0
 
12
 
! Отговори
... преди 9 години
Сетила се Мара...Вие вече издънихте ясно националния интерес, сега- ще спасявате! Приберете или запушете устата на онова мекотело- Плевнята, че и той пляска де каквото му падне и каквото му кажат и създава негативни отношения към държавата ни.
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Румънците от години са независими,нашите само обвиняват другиго за българските проблеми в енергетиката.Румънците са УМНИ,а ние нали сме се по-простички и я караме ден за ден.*** НАРОД,ЧЕ И ДАЛИ ВЪОБЩЕ СМЕ НАРОД?
72
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слушам изказванията на Путин пред всички форуми.Единственият политик, който ми дава надежда, че все още има на кого да се вярва.Това, че е добър политик и дипломат, пролича точно от тази визита в Турция, защото удря много зайци с един куршум.Турция си знае силата.За сведение, американските ядрени централи работят с 45% руско гориво. Разработват се нови технологии на база ториий.Цената на газта зависи от потреблението и от нанизаните да лапат в енергетиката.
71
0
 
19
 
! Отговори
343 преди 9 години
Майко мила, тия още не са чели договора!!!Е.аси, вие сигурно се майтапите бе!Е кой го е подписал?
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БГ правителството: Няма газ за вас щото има наш *** за другите.
69
1
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Явно Боко е...сръчкан от Брюксел за да смени...палачинката.Както преди са му казвали да...забавя,сега ще го пратят с едни големи наколенки да...коленичи и се моли на Путин,че е сгрешил.И това всичко не е заради нашето българско самочувствие,а заради наредените след нас много по...сериозни държавици като Сърбия,Македония,Хърватска,Словения,Унгария,Италия,Австрия и Гърция.Така че боковата е ясна,ще се моли,като *** пред чорбаджия.А можеше да е много по...лесно,ако ако имахме премиери...мъже.
68
0
 
14
 
! Отговори
край преди 9 години
Тоя ше оправи потока само да прочете договора. Дайте му договора бе еей
67
1
 
13
 
! Отговори
Играта свърши преди 9 години
Дължината на тръбата през морето до Турция се скъсява над два пъти - от над 900 км. на 400 км. Вместо 11 милиарда ще струва 7 милиарда долара. Така че Русия ще изпълни варианта през Турция. За Южен поток - забравете. Въпросът е окончателно решен. След влизането в експлоатация на Турското трасе, Украйна престава да бъде необходима за Руските газови интереси. Спирането на газта през Украйна ще е силен шамар върху Българската икономика. Който седи на два стола - пада.
66
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко успокояващо - щял да попита Гърция дали тръбата ще минава през тях! Ами те могат да му кажат каквото си искат! И да направят каквото си искат - правителства се сменят...И за какво да пита, та кой освен лауреатите на световната сцена по продажност, българските политици, могат да отказват, или оскъпяват до невъзможност в интерес на 3-ти страни и в ущърб на народа си, подобни проекти? Това от "лоялност", докато страната им се намира на геополитически кръстопът!
65
7
 
1
 
! Отговори
война на Русия преди 9 години
!
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А кой каза, че ще фарират банки, връщайки се от братска далечна страна?Пророци ли стават някои, когато се държат като келнери?
63
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чета много изнервени хора тук. Да не е от срива на рублата ? Договорете се с руското посолство, разплащанията да са в друга валута.
62
3
 
2
 
! Отговори
мунчо преди 9 години
кой друг ако не боко,само той може да го спаси затова да го помолим като бащица наш да го помолим.