Борисов иска да спаси "Южен поток"

Премиерът научил за решението на Путин от новините
Обновена: 3 дек 2014 10:06 | 3 дек 2014 09:42, Камелия Цветанова
261
Борисов иска да спаси "Южен поток"
Снимка: архив Булфото

Премиерът Бойко Борисов поиска от парламента подкрепата му, за да опита да спаси проекта „Южен поток“, след като на 1 декември руският президент Владимир Путин обяви, че слага край на газопровода, защото не е получил разрешение от България за строителството му и дори постави под въпрос суверенитета на страната ни.

Пред депутатите Борисов призна, че е научил от новините за решението на Путин, което беше съобщено в столицата на Турция.

Още по темата
Борисов заяви също, че не знае колко би била печалбата от проекта, защото няма достъп до договорите за „Южен поток“ и дали наистина твърдението на руския президент, че ще са 400 милиона евро на година, е вярно.

Въпреки това Борисов призова депутатите да му дадат възможност и да има подкрепата им зад гърба си да опита да спаси проекта, ако наистина е толкова изгоден и ще има печалба от по 400 милиона евро на година.

Борисов се ангажира да представи позицията, която ще заеме днес Народното събрание по време на срещите си на високо ниво утре в Брюксел.

Той се оплака, че „Южен поток“ е минал през различни етапи, а и дори настоящoто правителство не може да види договори за проекта.

„Не знам предишните управляващи дали са ги чели, Орешарски ми каза, че не ги е чел, на нас не ни се дават и предлагат парламентът да ни възложи да ги вземем, ако трябва силово“, настоя Борисов.

Според него, ако наистина печалбата е по 400 милиона евро на година, тогава за година и половина ще се изплати вложението от страната ни за строителството, което е разчетено на 1,5 милиарда евро.

„Аз съм чул, но не мога да прочета, защото не ни се дават договорите, колко и от коя година ще имаме печалба, ако някой знае да ми посочи къде да го прочета“, добави Борисов.

Той се ангажира да постави пред Гърция въпроса дали евентуално газопроводът през Турция ще минава и оттам.

„Същият руски газ Гърция не знам как ще го пусне, без да се приеме третият енергиен пакет на Брюксел, и ще искам тя да каже дали ще пусне тръбата“, заяви премиерът и добави, че България е лоялен член на ЕС и заради това и предишният премиер Пламен Орешарски спря дейностите по проекта, докато не се постигне одобрение от Брюксел.

„Така че ние ще искаме отговор в Брюксел от Гърция, защото не би било честно само България да отстоява европейските принципи“, настоя той.

„Аз не приемам от Турция да ми се говори за суверенитета на България, когато сме подписали договор с ЕС, сме приели и техните правила“, заяви Борисов.

Според него партиите в България имат право да питат за проекта и Русия, и ЕС.

Бойко Борисов посочи, че ако тръбите минат директно през Турция, Украйна след време няма да е байпас, а и транзитът през България, от който печелим, ще спре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
1
 
! Отговори
чети преди 9 години
До kkkvesti.bg/pari/biznes/borisov-shte-vzimame-20-po-evtin-gaz-ot-rusiia-5291691
100
1
 
20
 
! Отговори
rumen72 преди 9 години
До meмного е вероятно да е знаел Тиквата и затова седмица преди шамара направиха двете назначения на Орхан Исмаилов и Слвави Бинев, да има шоу за публиката защото като дойде новината за ЮП, може да се повторят протестите от 2013г.
99
0
 
30
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Бойко пак ви лъже и глупаците му верват. Нищо няма да спасява той, ами не са платили и доставките на газ по съществуващите газопроводи! И сега, като руснаците врътнат кранчето ще каже: - Давайте да пускаме Шеврон да добива шистов газ, че иначе загиваме. Е така бате ви Бойко пак ще ви изработи и ще ви загроби окончантелно!
98
1
 
16
 
! Отговори
сс преди 9 години
Борисов - пак оправдания , пак ревеш , пак други са ти виновни !!?!?!?Старата песен на нов глас ,абе ти клекнал ли пикаш бе !?!?!?
97
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Axaaxaxaxaxaxaaxxa Бойко дреме ти на тебе за Южен Поток, изтегли 8 млрд за 3 години, сега идваш за поредния транш. Както Доган казва: евалата, Бойко, евала на твойта хубост машала и пак ориенталски фирми да поемат магистрали, строителство дърводобив... а да ти го направи предния мандат, сега може да продължиш да си ***
96
0
 
17
 
! Отговори
me преди 9 години
От ЕК казаха че са получили нота за спирането на проетка още миналата седмица, а ББ ни твърди, че го е научил от новините. Ха сега кой лъже - дали ЕК не ни е уведомила въпреки че сме основна страна по спора и дори срещу нас тече наказателна процедура, или пък ББ ни лъже. Предвид обърканите им физиономии вчера, съм склонна да повярвам този път на ББ. Което значи, че ЕК е действала пряко в наш ущърб. От друга страна, ако Русия е пращала честитки, има логика да е пратила и на нас. Тогава ББ лъже.
95
0
 
38
 
! Отговори
недоумяващ преди 9 години
Не мога да повярвам,че ББ като министър-председател не е виждал договорите за Южен поток.Ако той не ги е виждал-егати държавата.Кой не му ги дава,какви са намеренията на България-щом министър-председателят не знае-какво да очакваме въобще за развитието на държавата.тази тема е поредната "дъвка",която се подхвърля на обществото,което през ден-два от ранни зори до късни доби го лашкат политици,медии,социолози,специалисти,анализатори и пр.А кражбите продължават със свиването на коланите.
94
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на Путин!
93
22
 
3
 
! Отговори
Току що преди 9 години
Много успешна атака на руската рубла срещу долара, беше прескочена границата от 55 рубли за долар. Паниката вече обхваща и Кремъл. Путин се запасява с транквиланти и антидепресанти. Искрено му желая спокойствие и особено здрав разум, който е така дефицитен при него.
92
2
 
20
 
! Отговори
владетеля преди 9 години
ТОЗИ НЕ Е ДОБРЕ-ЕДИН ПЪТ ПРОТИВ ЮЖЕН ПОТОК,А СЕГА "ЗА".СЪС ДОЛНАТА СИ ПОЛИТИКА БОЙКО БОРИСОВ НАВРЕДИ МНОГО НА БЪЛГАРИЯ.ТОЙ ЗНАЕ САМО ДА ТЕГЛИ МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ ЗАЕМИ,А В СЪЩОТО ВРЕМЕ ГУБИМ ТОЛКОВА САМО ОТ СПИРАНЕТО НА БЕЛЕНЕ,ЮЖЕН ПОТОК,БУРГАС-АЛЕКСАНДРОПОЛУС И МНОГО ДРУГИ И ДОКОГА ЩЕ Я КАРАМЕ ТАКА.ЗАТОВА ТОЗИ ТРЯБВА ДА НАПУСНЕ ПОЛИТИКАТА И УПРАВЛЕНИЕТО,ПОРАДИ НЕКАДЪРНОСТ И НЕГРАМОТНОСТ.ТОЗИ ИЗКОПА ГРОБА НА БЪЛГАРИЯ И Я УНИЩОЖИ!!!!!
91
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАКТО СПАСИ КТБ!!!!НА БУДАЛИСОВ САМО БАЛАМИТЕ МУ СЕ ВРЪЗВАТ ОЩЕ ЩОТО НЕГОВАТА ПОЛИТИКА ВИНАГИ Е БИЛА И ЩЕ БЪДЕ ДА НЕ СЕ ХАРЧАТ ГОЛЕМИ СУМИ ПАРИ ОТ БЮДЖЕТНИТЕ ТОЕСТ НЕГОВИТЕ ПАРИ!!!!ЗА МАГИСТРАЛИ ИМА ЩОТО 80%-ТА ГИ ПЛАЩА ЕС А И СЕ ПРАВИ ЯКО ОБОРОТ С АСФАЛТ И БИТУТУМ ОТ НЕФТОХИМ НА ВАЛЬО ЗЛАТЕВ И ПОСЛЕ С МУТРАТА СИ ДЕЛЯТ ПРИХОДА ОТ УВЕЛИЧЕНАТА ПЕЧАЛБА!
90
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да хваща самолета в 14.00 за Москва (економ класа) със две бутилки ракия, дамаджана вино, един еленски бут и да пада в краката на Путин. Само това е спасението, братя!
89
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
123,да не би да ни разказваш за образа в огледалото си?Не е важна красотата, защото се опитвам да си спомня някой красив президент- а, да бат Жельо!Както и да е...Важното е да е ОБРАЗОВАН, което си личи, да е умен, което не се вижда и мери, но го "познаваме по делата" и да служи на своята Родина!
88
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От прочетеното до тук схванах тънката мисъл на русофилството в България.Русофилите искат да приложим схемата на ООН по време на ембаргото към Ирак "Петрол срещу храни".Само че във варианта на нашите русофили схемата ще се нарича "Петрол срещо дупене на Русия".Обяснете по някакъв начин на тъпите ни русофили че това няма как да стане все ще трябва да плащаме, колкото и да се дупим.
87
0
 
11
 
! Отговори
kkk преди 9 години
тоя договор кой го е подписал? Никой не го е чел, никой не го е виждал, ама някой го е подписал... КОЙ ?
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пари нема - действай!
85
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
117Това не е от некадърност, а от насилие, което извива ръцете на икономиката й, както е с Куба, както е със Северна корея и само глупчо може да изпитва оргазъм за това!Насилие, породено от желание за грабеж, както Втората световна война.За хора, които са чели и знаят, разговорът с подобни смешници даже не трябва да се състои.Това е смехът на един българин -типаж на поговорката: "На гол тумбак-чифте пищофи".
84
0
 
22
 
! Отговори
От зле по зле преди 9 години
106, другаря Путин намери изход, както с газта - два нови газопровода до Китай и един през Турция. Постъпленията от нефта ще се компенсират от газта. Ами нашата Българска съдбичка е разклатена. Заради Украйна, Евросъюзът жертвува България и Балканите, жертвува Австрия. Щатите спечелиха, Евросъюзът загуби. Човече, първо мисли за нашите, Българските интереси, а остави другите държави. Русия и Европа ще се оправят, ние ще продължим да пропадаме. Трябва да се мисли национално отговорно.
83
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 113Знам за това, но е изказано от една личност, чиито пристрастие е известно, поради класовата му принадлежност. Нищо, че Швеция и Скандинавските страни направиха своите социални държави по модела на Ленин.Политическа оценка не се прави по нечие изказване, а по показатели, които отразяват резултат в обществото.За това ще отговоря, че след 1944, 25 години по-късно, страната беше една развита икономика, курорти, пътища, спокойствие.Сега-след 1989, е дъното, ДЪНОТО!Пука ми за Буров!
82
4
 
3
 
! Отговори
до 129 преди 9 години
Като чуя думата протекционизъм и ми се досира. 45 години карахме на супер протекционизъм и фалирахме. Толкова изостанахме от този протекционизъм, че сега ще ни трябват поне 100 години за да се доближим поне малко до развитието на напредналите страни.