Печалбата от "Южен поток" била 54 млн. евро годишно

Щонов чел договорите: Не аз спрях проекта
Обновена: 4 дек 2014 13:08 | 4 дек 2014 10:38, Веселина Йорданова
134
Печалбата от "Южен поток" била 54 млн. евро годишно
Васил Щонов. Снимка: БТА, архив

54 млн. евро на година е печалбата от транзитните такси от „Южен поток“ за следващите 32 години, заяви бившият служебен министър Васил Щонов пред bTV.

Той коментира, че това е много малко за България, но за Русия е добре, тъй като ще плаща много по-ниски транзитни такси, отколкото сега получава Украйна.

Още по темата
Ексминистърът изчисли, че от „Южен поток“ България би трябвало да получава шест пъти повече средства, отколкото в момента.

Той уточни, че е чел договорите за „Южен поток” и по думите му за подобен проект трябва да бъдат подписани няколко отделни споразумения. Частта за приходите е само проектодоговор за транзитните такси, посочи Щонов.

Ексминистърът е категоричен, че не той е спрял проекта, а бившият премиер Пламен Орешарски.

По думите му на 31 юли има писмо на Пламен Орешарски до Министерския съвет, в което се посочва, че във връзка с наказателната процедура на ЕС се прекратява проектът „Южен поток” и се нарежда да не се правят повече усилия за сключване на договори.

„Това писмо на Пламен Орешарски е изпратено до целия Министерски съвет, а в Министерството на икономиката и енергетиката не е входирано. Аз не заех за това писмо до 11 август, когато влязох”, посочи бившият министър.

Според Щонов разковничето е в неразбирателството на ЕС с Русия по третия енергиен пакет. „Нищо не е спряно. Просто е замразен”, допълни Щонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До PUTIN 4 WORLD LEADERчемодан-вокзал-сибирь
18
4
 
11
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Пешко,не споря брат ,че е скъп.Мисълта ми е в посока, за това,че ако имахаме тарикати политици,хме щяхме да сме тарзнит ,хем щяхме да си отклоняваме като украинците!!Тарикат ли си или ЕС и Русия щяха да са ни в краката.Аспарух е избрал най-якото място,ама айде де!!!
17
0
 
9
 
! Отговори
Потока преди 9 години
Добре от 3,5млрд половината трябва да ги плати България 17,5млрд по 54 милиона са 33 години до печалба ... а лихви по заема даден ни за изграждане??? А ние сега взимаме 100млн от транзит за Турция, защо от Южен поток толкова малко? Кой подписа това?!
16
6
 
9
 
! Отговори
PUTIN 4 WORLD LEADER преди 9 години
Не смея вече да вляза в чужд сайт за новини и да чета коментарите за ЮП.Казват ни проститутката на Европа. ***, продали националния сининтерес и народа, че сме пешка на пешката (Германия), че сме предатели и т.н.Отказвам се от БГ си гражданство. Оставам само с Британското си такова и емигрирам в Русия.
15
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Енергиен експертИскаха на безценица да си купят българска свещена земя и да си разполагат както искат частната войска на Газпром !Да, ама не!
14
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кремълското империалистическо джудже ЛЪЖЕ, ЛЪЖЕ НАГЛО!Не се е предвиждало България да получи някога, някакви пари!Нещата са прости - първо тръби, после войски. Едни такива зелени човечета, без опознавателни знаци, които да пазят тръбите на Газпром от българските терористи!
13
7
 
11
 
! Отговори
Х преди 9 години
Всеки лъже както му е удобно.Какъв е този договор между две страни който да няма право и министър-председателя да се запознае с него.Това не е договор между две фирми,а между две държави-значи премиера лъже.Прав е Путин ние не сме суверенна държава ,Бойко сигорно иска разрешение и да пръдне.
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо Близнашки не отмени писмото на Орешарски ?
11
8
 
6
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Елемагче ние в момента от транзитни такси вземаме 150 млн долара. Но според Путаринкин и Драго Стойнев бихме били по- на далавера, ако задлъжнеем 3,5 млрд евро, които да изплащаме 30 години чрез транзитни такси, като руснаците сами ще "охранявт тръбата". Т.е. на *** език - да не получаваме нищичко и да хрантутим руска охрана от кгбеисти
10
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Дядо Мраз1 Евро = 65,8137669 Руски рублитик-так тик-так
9
9
 
7
 
! Отговори
2 - продължение преди 9 години
Опааа моя грешка, не 74 милона на година, а даже още по-малко - 54 милиона! Значи чак след 50 години ние ще почнем да печелим от този абсолютно ненужен ни проект от който получаваме някакви си трохи, а рискуваме екологията - там където излизат тръбите на морския ни бряг сега е девствена природа, която ще бъде унищожена, да не говорим колко гори ще се изсекат за цялото трасе и печелим едно голямо Нищо! Тоя проект е още по-вреден за нас дори и от Белене! Само предатели на БГ могат да допуснат този
8
3
 
4
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 9 години
След 10 минути Путин започва обръщението си към руския народ, подгответе ***, да не вземе да го пропусне, и да напълни сайт ви с новинки.
7
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Загубите за България са от Южен Поток са около 400 милиона годишно. Да оставим настрана, че на практика нямаме никакъв шанс в следващите 50 години да излезем на европейския пазар, сега късаме окончателно и с Русия и ставаме парцала на Америка - страна от третия свят, пудел *** с паднелка койт ще джавка срещу Русия. С тия младежи с костюмите които до един са на тлъсти заплати в американските фондации дори ще искарат, че сме спечелили от спирането на Южен Поток.
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Блядимир400 милиона са но там са и комисионните на рубладжийте с български паспорти!
5
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Казано по-просто гоему член са ни приготвили ***!
4
21
 
12
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Бе то ясно, че няма да е 400 годишно.Ама аз и на 52 милиона не отказвам!!!Кой ти ги дава?Па и малко ,като украинците да си отклоняваме за собствени нужди.Дето се вика цяло лято да си пълним Чирен за зор-заман зимата пак е оферта.Ама Българо-убийци много!!Много разтрели,много трябват!!
3
10
 
13
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Изобщо не вярвам тази калинка да е изпълнявала заръки на бившия премиер.
2
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е добре де, значи ние плащаме 3.5 милиарда за строителството на Южния Паток на нашата територия, а кога ще си ги върнем тези пари, като получаваме само 75 милиона на година! Значи за 10 години - 750 милиона, а до 3.5 милиарда трябва да минат още 40 години докато почнем да печелим! Путин добре си е направил сметката, ама нашата изобщо не излиза! Затова и тоя договор толкова го крият! БСП на съд за този съсипващ страната ни договор!
1
20
 
12
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Eстествено, че не е спряно. На Путанкин това му единственият реализируем проект в близко бъдеще.