Печалбата от "Южен поток" била 54 млн. евро годишно

Щонов чел договорите: Не аз спрях проекта
Обновена: 4 дек 2014 13:08 | 4 дек 2014 10:38, Веселина Йорданова
134
Печалбата от "Южен поток" била 54 млн. евро годишно
Васил Щонов. Снимка: БТА, архив

54 млн. евро на година е печалбата от транзитните такси от „Южен поток“ за следващите 32 години, заяви бившият служебен министър Васил Щонов пред bTV.

Той коментира, че това е много малко за България, но за Русия е добре, тъй като ще плаща много по-ниски транзитни такси, отколкото сега получава Украйна.

Още по темата
Ексминистърът изчисли, че от „Южен поток“ България би трябвало да получава шест пъти повече средства, отколкото в момента.

Той уточни, че е чел договорите за „Южен поток” и по думите му за подобен проект трябва да бъдат подписани няколко отделни споразумения. Частта за приходите е само проектодоговор за транзитните такси, посочи Щонов.

Ексминистърът е категоричен, че не той е спрял проекта, а бившият премиер Пламен Орешарски.

По думите му на 31 юли има писмо на Пламен Орешарски до Министерския съвет, в което се посочва, че във връзка с наказателната процедура на ЕС се прекратява проектът „Южен поток” и се нарежда да не се правят повече усилия за сключване на договори.

„Това писмо на Пламен Орешарски е изпратено до целия Министерски съвет, а в Министерството на икономиката и енергетиката не е входирано. Аз не заех за това писмо до 11 август, когато влязох”, посочи бившият министър.

Според Щонов разковничето е в неразбирателството на ЕС с Русия по третия енергиен пакет. „Нищо не е спряно. Просто е замразен”, допълни Щонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
13
 
! Отговори
СЪВПАДЕНИЕ преди 9 години
Както и със Белене,никой не знае кой какво е подписвал,никой не знае за какви пари става на въпрос,всеки си интерпретира кой както си иска и винаги е замесена БСП и Русия.
38
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При печалба 54 000 000 евра гошишно ще изплатим тръбата някъде към 3014 година
37
13
 
18
 
! Отговори
rumen72 преди 9 години
Щонов лъже за печалбата, Борисов лъже за договора и сега единия е в Брюксел, а всички други *** чакат инструкции от американското посолство, как да замажат очите на овцете (народа), за да не му прикипи и ги избеси по стълбовете.
36
5
 
14
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
В недрата на българската земя и черноморският шелф има огромни количества газ и нефт.Десетки години СССР , Русия и продажни енергетици и политици правят всичко възможно тези богатства да не се използват. Преценили са, че комисионите за малка група хора ги устройва , а народа да тъне в мизерия. Народа започва да се събужда.
35
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проекта Южен Паток наистина е много изгоден, но за Русия и енергийната ни мафия около Рррр. Овч., но за България е крайно неизгоден - факт! Браво на това правителство ако спре напълно този проект, защото в това правителство, както и на служебното преди него има министри - истински българи родолюбци, а не *** на Москва!
34
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До българинаглупако освен стотинките получени от транзита на газ нищо др няма да получим.Напротив ще трябва 30 години поне да изплащаме заема с които ще се строи трасето при неизвестна лихва и за капак ни капчица газ.Преди да плюета прочетет и д рел издания и там се намират не-малко интересни факти.Истината е че сега е момента в който България трабва да отстои националните си интереси.Друге въпр дали путин не отклони по гаден начин вниманието към украйна.Там е страшно
33
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
когато БУДАЛИСОВ Е НА ВЛАСТ И ОТ НЕЩО СЕ ГУБИ ЗНАЧИ ПЕЧАЛБА НЯМА!!!КОГАТО ОТ НЕЩО СЕ ПЕЧЕЛИ ТО СА ЕДНИ ИЗМИСЛЕНИ ПЕЧАЛБИ ДВОЙНИ И ТРОЙНИ КАТО С ВЪЗСТАНОВЕНИТЕ НИ ПАРИ ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА ОКОЛНА СРЕДА!
32
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
според *** не е важно колко ще вземаме ние , а по-важното е , че Русия щяла да спечели по-вече , 100 каратов Андрешко , типичния българин - не е важно аз да съм добре , важно е Вуте да е зле
31
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От тези 54млн, трябва да се приспаднат разходите за поддръжка и охрана на тръбата, които също са милиони на година.А " миличкият" Путин излъга десетократно, като говори за 400млн!Освен това сегашният транзит, 100млн - ОТПАДА !
30
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия винаги ни е прецаквала! Даже освобождението ни не беше никакво освобождение, а чисто заробване! На Русия й трябваше плацдарм за Дарданелите и освободителната война с Турция беше начин да стъпят на Балканите и след това да превземат и Дарданелите! Защо след като ни освободиха не станахме суверенна страна ами ни разделиха на две княжества, като северното беше окупирано от Русия! Тя изобщо не си е мислила да напуска България, затова настрой княз Милан да ни удари в гръб след Съединението!
29
7
 
4
 
! Отговори
PUTIN 4 WORLD LEADER преди 9 години
До аномименМършата в случая си ри, а още по-лошото е, че такава ще си останеш до края на нещастният си животец.Бай Ганьовска наглецщина, мирувай в гьола в който си и гласувай за ГЕРБ.
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На хартия проектът е изгоден. Като замисъл е изгоден. Обаче това, че преговорите се водят от продажни български политици, които не гледат националния интерес, а собствена изгода под формата на комисионни и тн. - ето това тотално компрометира проекта. Ако имаше политици с национално мислене, този проект щеше да е голям тласък напред за българската икономика. Обаче отново сме индивидуалисти и крадци, вместо да работим за общото благо.
27
8
 
9
 
! Отговори
българина преди 9 години
Значи според Щонов 54 000 000 на година в посока Сърбия + 100 000 000 евро в посока Турция. След 2-3 години и тези 154 000 000 евро няма да ги има защото тръбата ще излезе в Турция и транзита отпада , няма да им компресорни станции,няма да има заетост в тях,няма да има подръжка,няма да има ДДС и акциз,няма да има нова газова ТЕЦ. Това са все лоши неща произхождащи от Южен Поток нали господа политици????????
26
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно, че всички са гузни и викат "не съм го спрял аз"... Май не е бил толкова неизгоден, а?
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 25Защото някой са взели едни пари и похарчили, а при путята няма връщане!
24
1
 
1
 
! Отговори
PUTIN 4 WORLD LEADER преди 9 години
До БлядимирАмерикански, Английски, Немски и включотелно Руски бре Блядомир.Други въпроси имаш ли, Блядимир?
23
9
 
9
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До ЕлемагКогато две държави искат да постигнат споразумение за нещо, те го основават на равнопоставеност и партньорство - нещо, което не се видя от руска страна. Напротив - що не сме им били целували краката, те едва ли не ни изсипват тука златен дъжд. Не - изсипват се те самите, кранът е в тях, а ние само им цакаме за това, че минават оттук? Малко нелогично нали. Да не говорим, че в Газпром ни писаха закона за енергетиката.
22
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунистите винаги са били предатели, винаги са гледали интересите на Русия за сметка на нашите! Ето сега с тоя договор се вижда, че те не са се променили изобщо, само си смениха името от комунистическа на социалистическа партия, но са си твърдолинейни комунисти - Кремълски *** и шпиони на Москва!
21
2
 
8
 
! Отговори
PUTIN 4 WORLD LEADER преди 9 години
Балъци, подхвърлиха Ви 5 думи и вие за пореден път доказвате склонността си да бъдете водени за носа.С всекин ден нещата ще стават все по-ясни.
20
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо като е толкова неизгоден за нас този договор, сега всички се тръшкат и се гърчат?! Че и премиера отива да реве в Брюксел?????