Замразяването на пенсионната реформа не е добра новина!

Плевнелиев: Най-неотложната е реформата в правосъдието
16 дек 2014 14:09, Анисия Иванова
43
Замразяването на пенсионната реформа не е добра новина!
Росен Плевнелиев на Десетия национален иновационен форум за устойчив растеж. Снимка БТА

Президентът Росен Плевнелиев смята, че замразяването на пенсионната реформа не е добра новина, освен ако до март не се направят решителни действия за постигане на широко политическо и обществено съгласие, включително между работодателските и синдикални организации, за истинска промяна в сектора.

Още по темата
В края на миналата седмица след среща между премиера Борисов, синдикатите, социалния и финансовия министър стана ясно, че пенсионната реформа ще бъде замразена и възрастта за пенсия няма да бъде вдигана през следващата година. До 31 март догодина трябва да бъде изработен дългосрочен план за промяната в системата.

По думите на президента единствената разумна причина да се отложи пенсионната реформата е за да се намери  широко политическо и обществено съгласие. Той посочи, че пенсионната система у нас не е устойчива и с всяка следваща година става все "по-разклатена" и е необходима реформа.

По време на Десетия национален иновационен форум за устойчив растеж и конкурентоспособност президентът апелира 2015 г. да има не една, а повече реформи, защото реформите означават стабилност.

„Най-сигурният път към нестабилност в България е да се откажем от реформите“, смята той.

По думите му най-важната за страната ни реформа е в системата на правораздаването, която е "най-важната, най-смислената и неотложна реформа в България".

"Благодарен съм, че от долу нагоре се вижда динамиката – съдии, прокурори осъзнават, че е необходима промяна”, обясни още той.

Държавният глава призова Министерският съвет да подкрепи подготвената от служебното правителство Стратегия за реформа в сектор „Правосъдие“.

„Ще се радвам, ако тази стратегия за реформа бъде приета и в Народното събрание през следващите седмици. Така Народното събрание ще даде ясна заявка, че е разбрало, че България има нужда от неотложни и смислени реформи“, подчерта още президентът.
 
Той изброи още няколко сектора, които се нуждаят от спешна реформа - сектор "Сигурност", енергетиката, образование, електронно правителство, административна реформа.

Според него, ако енергийният сектор остане нереформиран, това може да „взриви националната икономика“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
11
 
! Отговори
Роско преди 9 години
Имаме 6 млн,които са БЕЗРАБОТНИ - 3 млн пенсионери, 2 млн ***, 1 млн сакати,безработни,инвалиди,болни,деца,студенти,мързеливци,затворници,ученици-всичко това харчи вода,ток,ядене,парно,телефон,дрехи,обувки,техники,лекарства,точи здравната каса,пенсионния фонд и дърпа д-вата назад. Имаме и 1 млн *** дето бачка ,за да издържа горепосочените крале. Имаме и 2 млн имигранти,които никога няма да се върнат,щото са били изнасилени от този социализъм.Роси да ги трепе с ЕБОЛА и с помощи от МУХОМОРКА
9
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ясно, че не е добра новина.Хрантутниците от комунизма са свикнали без да бачкат някой друг да им изкарва парите.Аз не съм навит и не мога.И аз имам семейство.Пак ще окривам приходи, не ме ***, не мога да плащам за толкова пенсионери и псевдоинвалиди.Който иска и може да плаща.
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стигa вече с прaзнодумиятa около тия реформиКои реформиКaто онaя, с която попрaвихте конституциятa и зaбрaнихте нa прокурaтурaтa дa рaзследвa привaтизaционни и концесионни сделкиМи то товa си е плaднешки грaбеж Тия реформи целят дa ни довършaтЗaщо не реформирaте приходите и зaплaтитдВижте кво стaвa с бг лекaритеТук ще стaне един ЧAД
7
2
 
4
 
! Отговори
Кандидатпенсионер преди 9 години
Мен замразяването на пенсионната реформа ме устройва идеално...Стига сте умували,ами вдигнете възрастта на категорийните и то според длъжността...Едно е да си полицай,друго е да си чиновник в полицейския участък напр.Големи изненади има и в минималните осигурителни прагове,напр.магистър-фармацевт има осигурителен праг ,колкото и професия пчелар...Говоря за магистър-фармацевт ,а не за собственик на верига аптеки...Върнете доверието в осигурителната система,а не *** да си бият пред камерите..
6
3
 
26
 
! Отговори
Питам се преди 9 години
Кой дявол те докара във властта бе президенте?Щом нещо е в полза на избирателите значи е лошо.Да те вземат дяволите скоро дано.
5
3
 
25
 
! Отговори
Пу преди 9 години
Споко, Роска! Ти си до веки веков осигурен!Като Желката и Смихнатия.
4
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я вземи и спри пенсиите, та да се кротнеш
3
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВДИГАНЕТО НА СТАЖА ЗА ПЕНСИЯ НЕ РЕШАВА НИКОЙ ПРОБЛЕМ. ТРЯБВА ДА СЕ ПРОВЕРЯТ ЧАСТНИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ ДА СЕ ВИДИ КЪДЕ СА ПАРИТЕ И КОЛКО СА РЕАЛНО И ТОГАВА ДА СЕ ПРЕДЛАГАТ РЕШЕНИЯ.
2
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кратуната като не слуша какво му говорят специалистите, а слуша скапания казионен профсъюз с другата кратуна Пламен Димитров, кой му е крив.
1
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕМИ РАЗБИРА СЕ, КОЙ ПРЕЗИДЕНТ, МИНИСТЪР ИЛИ ДЕПУТАТ ИСКА ДА СЕ ПЕНСИОНИРА ТОЛКАВА "МЛАД"? ТЕ ИСКАТ ДА СИ ПАЗЯТ ПОСТОВЕТЕ АКО МОЖЕ И ДО 90 ГОДИНИ. ОБАЧЕ ХОРАТА НЕ ИЗДЪРЖАТ, ЩОТО БАЧКАТ.