Докладът на ЕК дава шанс на България, но трябват действия!

Смяната на едни хора с други във ВСС не е панацея, подчерта Кунева
Обновена: 28 яну 2015 16:28 | 28 яну 2015 16:25, Веселина Йорданова
44
Докладът на ЕК дава шанс на България, но трябват действия!
Снимка: БТА

Докладът на ЕК дава шанс на България, но догодина няма да е така, ако не сме предприели отчетливи действия, коментира вицепремиерът Меглена Кунева критиките в обявения официално днес от Брюксел мониторингов доклад.

Кунева посочи, че той е обективен, езикът му е „обран“ и е дадена положителна оценка за първите стъпки на правителството. Тя акцентира на това, че е подчертана положителната оценка на парламентарната подкрепа при приемането на актуализираната стратегия за съдебна реформа.

Още по темата
Вицепремиерът посочи, че ако ще се приема мащабна стратегия за борба с корупцията, е хубаво парламентът да я подкрепи.

По думите й докладът е най-критичен по отношение на работата на ВСС, като има буквално възпроизведени проблеми от 2014 година. Няма никакъв напредък и това е зле, посочи Кунева.

Тя обаче подчерта, че с изпълнителната власт не може да се води разговор за разпускането на ВСС. В момента смяната на едни хора с други не е панацея, заяви вицепремиерът и посочи, че първо трябва да изградим „инфраструктурата за независимост“. Кунева настоя, че ВСС трябва да разпознае отговорността си и да не се държи като аутсайдер. По разпознаването на отговорността ще ги познаете, подчерта тя.

Кунева каза още, че има положителна оценка за реформата на прокуратурата, но това не бива да ни успокоява.

Отбелязан е проблемът с осъдени, които са успели да избягат от правосъдието и да се укрият, и е подчертано, че корупцията продължава да е сериозен проблем в България, коментира още вицепремиерът.

В техническата част е посочен и казусът „Белведере“, който даде повод на френския посланик Ксавие дьо Кабан да заяви, че има „гнили ябълки“ в съдебната система.

Кунева заяви, че у нас няма нужда от създаването на нов орган по подобие на румънската Дирекция за борба с корупцията например, а тези, които са създадени, да си вършат работата и да си говорят.

Вицепремиерът акцентира на доверието и подчерта, че единственият начин е да имаме амбиция, ангажираност и абсолютен приоритет, и това е задача за всеки един ден от следващата година, за да се променят нещата в България.

Тя увери, че ще бъде представен план с мерки от името на обща работна група между министерствата на правосъдието и на вътрешните работи.

Зам.-министърът на правосъдието Петко Петков посочи, че макар тонът на доклада да е мек и дипломатичен, той е силно критичен, което поставя управляващите пред голямо изпитание, защото догодина настоящото правителство ще носи отговорност за констатациите на ЕК.

Според него е политическо неизбежно ВСС да се раздели на две камари. Петков посочи, че трябва да има гаранции, че в съдебния съвет ще влизат качествени хора и ще се търси отговорност за действията им. Според него НС ще реши дали пълномощията на настоящия ВСС да бъдат прекратени със закон, но той не подкрепи такава мярка.

Петков обаче смята, че от румънския модел за борба с корупцията има какво да се научи.

Зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев коментира, че е бил прибързан начинът, по който беше извадена ГДБОП от МВР, и управляващите нямат намерение да повтарят случилото се.

Преди две години бяха архивирани множество от делата, които ГДБОП водеше, резултатът беше безнаказаност в много случаи, просто бяха спрени множество дела и те не бяха възобновени след преместването, обясни той.

Зам.-вътрешният министър декларира, че при връщането на ГДБОП в МВР работата по тях ще продължи. Гунев се съгласи с констатациите в доклада, че българските антикорупционни органи са „атрофирали“ и подчерта, че те трябва да бъдат съживени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тая кривогледа евреика външният и вид показва и вътрешният
14
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде айде, доклади на ес, четки, ала бала.Ние сме го решили.С РУСИЯ И ГЪРЦИЯ СМЕ!БЪЛГАРИЯ НЕДЕЛИМА ЧАСТ ОТ ЕВРАЗИЙСКИЯ СЪЮЗ!!!
13
0
 
12
 
! Отговори
гарабедчо преди 9 години
Лъже, маже и краде отвсякъде и от всичко.
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кривоустова пак се кани да каже YES
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След заглавието направо към коментарите се прехвърлих.Статията предполагам в кратко резюме е "бла бла европейски ценности бла бла реформи бла бла комисии бла бла промяна бла бла бла бла!"В коментарите под статията има много повече истина и смисъл.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма ли корупция и непрозрачност,започват доклади за нарушаване на правата и загуба на ценности от партньорите ни.Пример Орбан в Унгария.
9
0
 
13
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Изобщо не я слушам г-жа Ку-ку.нева!
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съдебната система и съдиите получават пари от фондации на ЦРУ "Америка за България" . Парите на ЦРУ и Сорос създават корупция - шпионите на ЦРУ и *** са главните престъпници , наркотрафиканти , контрабандисти - получават съдебна протекция..
7
0
 
17
 
! Отговори
Рашков преди 9 години
Г-жа Кунев е един шлифован играч и спекулира с различни "тематични" изказвания. В нея няма никакъв професионализъм. Винаги е била лансирана и е живяла с протекции. Защо от толкова години не излезе със собствен проект за правната нормативна база. Това изисква работа и натрупан практичен опит, а неотговори само с ДА и НЕ, както стана с блоковете на АЕЦ. Тя няма близки пострадали от престъпността в България,защото е на високо място. Ние сме на самата "фронтова" линия .
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС , САЩ и НАТО създадоха корупцията , за да може да грабят заедно със ***..
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тез хорица мислят цял мандат да си четат разни доклади да се почесват умно и така до другия доклад без нищо реално да направят.Само времето да минава и заплатата да тече.
4
1
 
17
 
! Отговори
nobi преди 9 години
Ей , не съм спал тая нощ от притеснения за доклада. Накрая реших - ще го местя
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доклада казва реално, че за една година не сме мръднали. Колко още статии ще ни изпльоскате да слушаме прости и нагли БГ политици как на черното викат бяло?!!
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тая като й видя суратя и ми се драйфа, честен съм
1
0
 
10
 
! Отговори
byMangau преди 9 години
Кой обра доклада *** како? От вас не може да се доредим значи!