Щабът на НАТО у нас може да заработи до две години

Не са необходими законодателни промени, поясни Ненчев
Обновена: 5 фев 2015 18:11 | 5 фев 2015 18:10, Александър Попов
81
Щабът на НАТО у нас може да заработи до две години
Снимка: Булфото, архив

Бъдещият команден и контролен център на НАТО в София ще може да бъде обособен и без необходимост от законови промени и произнасяне на Народното събрание. Това изясни в отговор на въпроси на български журналисти в Брюксел министърът на отбраната Николай Ненчев.

Попитан дали парламентът трябва да се произнесе по подобно решение, той отговори, че това не е необходимо, защото нито един закон, нито от страна на Конституцията се изисква подобно нещо.

Министърът допълни, че няма нищо обезпокоително и никакви особени нови решения днес не са взети от министрите на отбраната от пакта.

Разговаряхме по миналогодишните решения от Уелс, отбеляза министърът.

Ненчев добави, че има решение на Конституционния съд, което дава основание да се приеме, че като страна от НАТО България има право на съвместни дейности и учения със страните от пакта на своя територия.

Вече водим разговори, които вероятно ще бъдат финализирани съвсем скоро, имаме готовност да изградим този център. България е равноправен член на НАТО и би следвало да изпълняваме нашите съюзни ангажименти във всяко отношение, и не бива да има място за каквото и да е притеснение. В тази несигурна среда би следвало България, разположена на кръстопът, с очевидни проблеми, които биха могли да ни споходят във всяко отношение и естество, да подсигурим нашата сигурност, каза министърът.

Той уточни, че засега не е определено кога центърът ще заработи, както и че финансирането му може да бъде само от нашата страна, само от НАТО или съвместно с държавите от пакта. В него ще работят около 50 човека, половината българи.

Ненчев не уточни колко би струвала издръжката на този щаб.  Очаква се той да започне да функционират в най-добрия случай след две години.

НАТО води преди всичко отбранителна политика. Няма агресивно отношение спрямо която и да било страна, говорихме за подобряване на съвместната координация, посочи министърът на отбраната.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: НАТОНиколай Ненчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
10
 
! Отговори
777 преди 9 години
Не си мислете, че тези войници и танкова, които ще бъдат настанени тук са предназначени за Русия. Нашата територия ще бъде ползвана за въздушни полети и изтрелване на ракети. Тези чужди войски са тук, за да тушират евентуален местен бунт на хората или на осъзнали се военни, които биха искали да променят политическия курс.
46
0
 
7
 
! Отговори
В крайна сметка, ... преди 9 години
... ние сме членове на НАТО. Богатите западноевропейски държави приеха бедните източноевропейски държави, за да имат буферна зона и да пазят собственото си население от директен военен конфликт. Геополитически е добре за тях ако България, Румъния, Полша, Прибалтикът отнесат първия удар.Винаги е така. Първо се въоръжава границата.
45
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
...Да,няма никакъв проблем за народа и страната,разбира се,като изключим малкият,незначителен факт,че определена руска ракета вече е с координатите му и първа ще полети към него!Е,от София и софииското поле ще остане само една дълбока радиоактивна дупка и всичко живо ще се пресели оттатък,но-какво от това-НА ВОЙНА-КАТО НА ВОЙНА!.....
44
0
 
5
 
! Отговори
Държавата се ... преди 9 години
... занимава само с глупости.
43
1
 
18
 
! Отговори
анализатор преди 9 години
Още "ЗАСЛУГИ" на политиците към България и българите:1. Село Корен - вчера и днес полигонът се тресе от залпове на натовска тежка артилерия с калибър над 140 мм! Какво става там? Кого обучават и защо?2. Докараха американски танкове "АБРАМС" в България! Защо?3. УЕСТИНГХАУС (американска) се гласи да построи ЕКСПЕРИМЕНТАЛЕН ЯДРЕН РЕАКТОР като 7ми блок на АЕЦ Козлодуй! Но липства договор за връщане на отработеното гориво с САЩ! ЗАЩО?Освен това реактора е ЕКСПЕРИМЕНТАЛЕН. АМИ СЕГА?
42
0
 
20
 
! Отговори
анализатор преди 9 години
"ЗАСЛУГИТЕ"на управляващите към България и българите:1. 29. 01. 2015 - подписано е българсата армия да служи под чуждо командване! ЗАЩО?2. 30. 01. 2015 - повиквателни за мобилизация! ЗАЩО?3. 02. 02. 2015 - запитване дали може турската военна авиация да пази България! ЗАЩО?4. 03. 02. 2015 - Пдписаха за команден център на НАТО в София! ЗАЩО?5. 04. 02. 2015 - Вкарват 5 000 окупационен корпес на НАТО в България! ЗАЩО?6. 05. 02. 2015 Член 40 - отваря пътя за ислямизация на България! ЗАЩО?
41
0
 
21
 
! Отговори
войс преди 9 години
Не си играйте с търпението на хората.Много бързо ще ви се схумнат угоените самодоволни усмивки.Ти не си господар на съдбините ни-господине.Сега си на тази позиция по силата на двумесечни политически пазарлъци,а не щото си много в час за такъв отговорен ресор.Не можете да ни правите заложници на кариерите,тлъстите ви заплати и на афинитета ви да ближите западни задни части.
40
0
 
28
 
! Отговори
Дони преди 9 години
По-големи предатели и васали от нашите управници няма!Нещастни подмазвачи всичко ще ви се върне тъпкано ***! Само така ще дойдат националистите на власт!
39
21
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен - дето кълнеБългарите обичаме НАТО. НАТО ни защитава от агресия. Ний няма да се бием с никого. Няма с какво.
38
1
 
17
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Referendum i BG vun ot NATO!!!
37
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тиквата и Плевела много ни се иска да ни вкарат във война с Русия, ама няма да ги огрее. Българският народ не е забравил, кой ни е освободил на 2 пъти.Фашистите в България са малцинство и са главно в ГЕРБ и РБ.По-голямата част от народа ни ненавижда хунтата в Киев.
36
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не са необходими законодателни промени - разбира се ,както не беше необходимо да питате искаме ли да влезем в НАТО и ЕС !
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
bynt i linch na izmenicite v sofia ,stiga tolkova izkam da vi trepa kycheta mrasni .
34
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бе тоя угоен *** какъв военен е.за 2 кебапчета всичко би направил
33
1
 
28
 
! Отговори
до 34 G преди 9 години
Аз ще дойда.Да спрем това безумие.Неделя 8 февруари, 12ч шадравана пред президентствотоПротест срещу войната, НАТО и американските бази в България
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
GOSPOD,NO KADE E VOLEN SIDEROV NASHETO ZNAME V BORBATA ZA RUSIA.
31
0
 
2
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 години
На дебелата пуйка,да сложим бял калпак-кашавар,да може ако се наложи,по лесно да го гръмнем.
30
1
 
15
 
! Отговори
бг преди 9 години
Бойко се държи изкъсо от ЦРУ и не може да каже нищо.
29
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KADE E BOIKO DA KAGE NE, NE NA NATO I BAZITE I SHTABOVETE IM V BALGARIA?
28
2
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
В НЕДЕЛЯ ДА ИЗЛЕЗЕМ ПРЕД НАРОДНОТО СЬБРАНИЕ И ДА ПРОТЕСТИРАМЕ---НЕ МОЖЕ МЕЖДУНАРОДНО СПОРАЗУМЕНИЕ ДА БЬДЕ ПО --ГОЛЯМО ОТ КОНСТИТУЦИЯТА НИ---ТЯ ТОГАВА Е *** ИМА ЛИ БЬЛГАРИ В ТАЗИ ДЬРЖАВА---В ПАРЛАМЕНТА ОСВЕН АТАКА НЕМА