Щабът на НАТО у нас може да заработи до две години

Не са необходими законодателни промени, поясни Ненчев
Обновена: 5 фев 2015 18:11 | 5 фев 2015 18:10, Александър Попов
81
Щабът на НАТО у нас може да заработи до две години
Снимка: Булфото, архив

Бъдещият команден и контролен център на НАТО в София ще може да бъде обособен и без необходимост от законови промени и произнасяне на Народното събрание. Това изясни в отговор на въпроси на български журналисти в Брюксел министърът на отбраната Николай Ненчев.

Попитан дали парламентът трябва да се произнесе по подобно решение, той отговори, че това не е необходимо, защото нито един закон, нито от страна на Конституцията се изисква подобно нещо.

Министърът допълни, че няма нищо обезпокоително и никакви особени нови решения днес не са взети от министрите на отбраната от пакта.

Разговаряхме по миналогодишните решения от Уелс, отбеляза министърът.

Ненчев добави, че има решение на Конституционния съд, което дава основание да се приеме, че като страна от НАТО България има право на съвместни дейности и учения със страните от пакта на своя територия.

Вече водим разговори, които вероятно ще бъдат финализирани съвсем скоро, имаме готовност да изградим този център. България е равноправен член на НАТО и би следвало да изпълняваме нашите съюзни ангажименти във всяко отношение, и не бива да има място за каквото и да е притеснение. В тази несигурна среда би следвало България, разположена на кръстопът, с очевидни проблеми, които биха могли да ни споходят във всяко отношение и естество, да подсигурим нашата сигурност, каза министърът.

Той уточни, че засега не е определено кога центърът ще заработи, както и че финансирането му може да бъде само от нашата страна, само от НАТО или съвместно с държавите от пакта. В него ще работят около 50 човека, половината българи.

Ненчев не уточни колко би струвала издръжката на този щаб.  Очаква се той да започне да функционират в най-добрия случай след две години.

НАТО води преди всичко отбранителна политика. Няма агресивно отношение спрямо която и да било страна, говорихме за подобряване на съвместната координация, посочи министърът на отбраната.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: НАТОНиколай Ненчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
25
 
! Отговори
ФЕЛИКС преди 9 години
ПРЕДАТЕЛ---СКОРО ЩЕ ВИ СЬДИМ
26
3
 
32
 
! Отговори
До G преди 9 години
Браво Българи,давайте,докато тези не са направили Базите,Сега е момента,да се противопоставим на продажните предатели ,.аз съм от друг град,но с радост бих ви подкрепил,,трябва да народа да се "Събуди", час по-скоро и да се излиза,иначе тези ще ни направят роби в собствената ни държава,целта е да поставят "троянски кон" с тези бази,утре ще ни окупират,без да можем в собствената си държава да кажем и гък
25
2
 
1
 
! Отговори
Цеко сифоня преди 9 години
Алооооооооооо Бачо,Само за 38 секунди си вдигна рейтинга с 29 гласа//забранено е от интернет клубове както и за всякакви *** да гласуват.
24
2
 
24
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 9 години
До Бачо 36 постБачо,ако не бяха рубладжиите/русофилите/, досега още щеше да носиш потури и фес.За такива като теб , само сатър.Опция: ятаган.
23
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До GХахахаха, аз още отсега се обзалагам че повече от 500 човека нема да има, въпреки напъните на Волен
22
3
 
34
 
! Отговори
G преди 9 години
Неделя 8 февруари, 12ч шадравана пред президентствотоПротест срещу войната, НАТО и американските бази в БългарияХайде да не седим само пред клавиатурите. Важно е.
21
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Необходим е Референдум! Мен никой не ме е питал! Аз не искам щаб на НАТО в България! Нито в София, нито никъде!
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЗ СЪМ МАЛКО ПРОСТОВАТА *** ДА ПИТАМ. ЩАБЪТ НА НАТО ТЕРОРИСТИ ЗА ПОПЪЛВАНЕ РЕДИЦИТЕ НА ИДОЛИТЕ ЛИ ЩЕ СЪЗДАВА????????КОЛКО ПАРЧЕТА ЩЕ СА Е ЧУВА СЕ ЗА 5.6 хиляди.
19
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Господа управляващи вие защо не се допитахте до хората дали искат членство в Нато и ЕС , защо не направите референдум и сега дали искаме бази на Сащ. Взимате тези решения на своя глава и все някога ще си патите
18
1
 
16
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
Какви две години ! Нали щяха само за 5 дни да реагират светкавично . До две години няма да е останало нищо за доразрушаване ..........................
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разбойници, НАТО да ни спаси от дървената мафия, изсякохте горите и сега ето наваднения петдесет пъти повече всяка година.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако беше жена, нямаше да се занимава с политика. Щото ще е лека. А нишата е заета от Кривоустата.
15
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И на този министър само заплатата му е българска.
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя десен земеделец - такова животно нема, голям спец. Дялан камък. Интересно защо не съобщи очевидните заплахи за БГ.
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А по Босфор тв съобщават че ще правят нови бази у нас. Честито ***.
12
0
 
4
 
! Отговори
koren преди 9 години
kakto frenski komandosi s parashuti si katsat po bg pole, taka i nato ili razni teroristi li si katsat po bg pole, zemedelski bg minister i sporten bg minister?! to ot militer ili vatreshen minister ne chakai otgovor na takav vapros.
11
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Срамотаче кой е тръгнал да воюва с Вас бе господин руснак? това че взимаме превантинви мерки от евентуални Ваши "народни републики" на наша територия съсвем не означава, че проявяваме интерес към вашето пропаднало гасуадрство
10
0
 
14
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
До две години... Я камилата, ама по ми се вярва ,че ще бъде камиларя.
9
3
 
32
 
! Отговори
Срамота преди 9 години
Срам и резил! Цар Борис е бил отровен само защото не е пожелал да воюваме с руснаците. Тези, доброволно ни подлагат. Я ми кажете кой е патриота? Чуда се, дали народа ни е толкова заспал, че ще позволи в 21 век да го трепат заради някакви краварски световни амбиции? Възможно ли е да сме се изродили в такова безгръбначно животно?
8
56
 
37
 
! Отговори
проруска преди 9 години
НАТО вън от България!!!