Плевнелиев скочи на Синода, признал Сакскобургготски за цар

Зове митрополитите да не ни делят на монархисти и републиканци
Обновена: 2 май 2015 17:29 | 2 май 2015 14:54, Камелия Цветанова
264
Плевнелиев скочи на Синода, признал Сакскобургготски за цар
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев предупреди, че решението на Свeтия Синод официално обяви Симеон Сакскобургготски за цар на българите, може да доведе до разделение на обществото.

Още по темата
На свое заседание на 29 април митрополитите решиха на всяко богослужение да се споменава бившия премиер като „благоверен цар на българите Симеон”, но държавният глава се надява те да преосмислят позицията си.

Росен Плевнелиев коментира в Плиска, че в този ден е важно всички да си спомняме завета на княз Борис Михаил.

„Както политическите, така и духовните лидери на България да се поучат от неговото дело на сплотяване и създаване на здрава основа на българите, за да пребъдат във вековете. На това свещено място си пожелавам политическите и духовните ни лидери да следват този завет и да работят за единството на народа“, заяви президентът, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

„Като държавен глава заставам твърдо зад Конституционния ред в държавата. Като смирен мирянин и християнин ще се надявам и ще се моля Светият Синод да преосмисли своето решение, което има символичен смисъл и може да доведе до риска християните в България да се разделят на монархисти и републиканци“, предупреди той.

Държавният глава беше в Плиска за отбелязването на 1150 години от Покръстването на българите. Той присъства на тържествена света литургия, отслужена от Патриарх Неофит в голямата базилика на Националния историко-археологически резерват „Плиска”.

„Днес България е горд член на европейското семейство, което е изпълнена мечта и завет на поколения българи. Гордеем се, че сме демократична парламентарна република”, заяви  Пленелиев  в поздравителното си слово. 
 
Държавният глава отправи пожелание сегашните и бъдещите български духовници, държавници и обществени лидери да имат далновидността на Свети Княз Борис и като него да взимат мъдри решения, които да обединяват народа и да надграждат постигнатия демократичен и правов ред.
 
„На този паметен за всички българи юбилей се прекланяме пред великото дело на княз Борис-Михаил, което ни сплоти като народ. Преди 1150 години България е най-мощната държава в Европейския югоизток“, посочи в изказването си Росен Плевнелиев.

„Свети княз Борис е първият български държавник, който разбира, че не новите територии, а духовното единство на нацията e здравата основа за нейното бъдеще. Приемайки християнството, Борис предприема най-важната промяна в нашата 13-вековна история, като вписва българите в семейството на просветените европейски народи”, подчерта президентът Росен Плевнелиев.

Той изтъкна, че въпреки превратностите на историята, именно вярата и християнските ценности са съхранили нашия народ и са му помогнали да опази своя дух, идентичност и бъдеще през вековете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
8
 
2
 
! Отговори
bbg преди 9 години
И като не е цар какъв е бе ?
92
0
 
0
 
! Отговори
* преди 9 години
До 103хамилия е навярно от харпия + фамилия Крадлива хамилия е много точен израз
91
1
 
2
 
! Отговори
мрънков преди 9 години
този също не е мой ,смешно ми е да кажа какъв.в света не знам далиИМА държава с такъв смешло.че се застъпва и за така наречения "цар".оправи себе си и че иска да оправи и други на гърба на НАРОДА СИ И ДЪРЖАВАТА,УЖАС.
90
3
 
7
 
! Отговори
* преди 9 години
Дедо Симо повече няма право да се нарича български гражданин , ка моли цар - - - Да следвали завета на Борис I ...че те го следват предадоха България в ръцете на чужденци-мракобесници ...и бившият премиер Сакскобурготски е еди от най-върлите мракобесници
89
4
 
11
 
! Отговори
БГ преди 9 години
АКО НЯКОЙ ИСТОРИК ЗНАЕ ДА КАЖЕ СЛЕД 9 СЕП.БАЩА МУ С КАКЪВ БАГАЖ СИ ЗАМИНА ОТ БЪЛГАРИЯ,ЧУВАЛ СЪМ, ЧЕ СА 19 ВАГОНА КАРТИНИ,ЗЛАТО И ДРУГИ НАРОДНО БОГАСТВО САМО ДА НЕ ПРЕДЕВЯВА НИЩО КЪМ ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ.ПРИ ДЕМОНКРАДАЦИЯТА МУ ВЪРНАХА ПАК НЯКОИ ИМОТИ,ГОРИ ИЗНЕСЕ ГИ,СЕГА ПАК КАКВО ИСКА.НЯМА ЛИ НАСИЩАНЕ ТАЗИ ГРАБЛИВА ХАМИЛИЯ.АЗ КАРАМ С ЕДНА ПЕНСИЯ ОТ ТАКИВА ОПАШАТИ КРАДЦИ ВЪНШНИ И ВЪТРЕШНИ ФЕОДАЛИ И АГИ.ПОЛОВИНАТА БЪЛГАРИЯ Е НА ДОГАН,ДРУГАТА НА ЕРДОГАН,КАЖЕТЕ НА "ЦАРЯ"ЧЕ НИЩО НЕ ОСТАНА ЗА НЕГО ,КРАЙ
88
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този не е моя президент.
87
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимендо 96Цяла ЕВРОПА си има Крале и Кралици, ЗАЩО ?Ние ли сме най умните, най-богатите, най-преуспелите?Имат си причини, сериозни причини, да си имат крале и кралици, или фамилии,например Германия си има 4 аристократични фамилии :)))Ние ли сме най-преуспелите, или те ?
86
1
 
8
 
! Отговори
Мустафа преди 9 години
А Царя признат ли е от Ахмед Доган?
85
2
 
5
 
! Отговори
до 98 преди 9 години
Синода е български но в България има и други религии!
84
3
 
1
 
! Отговори
!!!!!!! преди 9 години
Синода е Български,защо да не може ? Бойко го направи генерал турчин, защо може ?
83
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"да не ни делят на монархисти и републиканци" - все едно много ми пука коя тиква ще ни краде.Тези моухльовци държат да представят пред света политическа активност в България за да замажат фактът че са избрани от малцинство поради липсата на алтернатива.
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен94Боже,колко малоумие има по земята,при теб обаче,Господ давал с двете ръце
81
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хахах - а сега познайте що тоя се дърви - ами църквата покръсти онова малоумие за цар, кака роса от уса не и дават да ходи на парада, ама мони ще е там - демек - президентът не е тука ама царя дойде - пху -мишки
80
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки сериозен монарх, бизнесмен, политик, когато гради отношения с друга държава,едно от основните неща които иска е дългосрочни отношения и гаранции,той мисли за следващите минимум 10,20,30, 50 години ????Роската добре, но изборите наближават -кой ще е следващия, какъв ще е ???????????????Боко добре, но изборите наближават -кой ще е следващия, какъв ще е ???????????????ТЕЗИ въпроси си задава всеки сериозен ЧУЖДЕНЕЦ !!!!!И ТЕЗИ въпроси го ПЛАШАТ !!!!!!!А Цар, царя е вечен, и наследствен?
79
2
 
19
 
! Отговори
до тук преди 9 години
до тук беше влизането ми в църква - тоя ***, дето ни "оправи за 800 дни" заслужава бесило, а не интронизация!!!! и коя е църквата , че взвма политически решения - явно парите са над Божието !? че и тиквата дадоха някаква почест, а 1 мутра предитова напражиха архонт !!!????БОЖЕ, МОЛЯ ТИ СЕ - ПОМОГНИ НА ТОЗИ ГЛУПАВ ОВЧЕДУШЕН НАРОД !!!!!!
78
3
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 9 години
ПРЕЗИДЕНТ НА Р. Б.
77
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 79Мафиотските босове, кой официално ги признава за БОСОВЕ,те официално са престъпници, официално не си плащат и здравните осигуровки,но по неписаните закони са си БОСОВЕ, има хора които ги признават за такива,ЩЕ забележиш, че с царя ще се получи същото,всеки ще почни да се държи с него като цар,ще го уважават като такъв, и ще го признаят като такъв,европейските монарси са ясни - ще го признаят,арапските монарси - зет му е от тях -ще го признаят ???????????
76
4
 
14
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
СИМЕОН ТРЯБВА ДА БЬДЕ СЬДЕН И ОБЕСЕН
75
5
 
8
 
! Отговори
трябва да се работи преди 9 години
Всички попове и ходжи трябва да бъдат прогонени от църквите и джамиите и да се хванат да работят. И десетки хиляди такива летяи, които лежат на гърба на българския народ.
74
5
 
19
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
БРАВО НА ПЛЕВНЕВЛИЕВ---БЬЛГАРИЯ Е РЕПУБЛИКА СЬГЛАСНО КОНСТИТУЦИЯТА---ПАРЛАМЕНТА ДА СИ КАЖЕ СЕГА ДУМАТА ЗАЩОТО ИДЕ ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО ЗА БЬЛГАРИЯ---АКО ПРИЗНАЯТ ТОВА РЕШЕНИЕ ПАРЛАМЕНТА ТРЯБВА ДА СЕ РАЗПУСНЕ И И СИМЕОН ДА ЗАСТАНЕ НАЧЕЛО НА ДЬРЖАВАТА СРАМ И ПОЗОР