Болниците ни повече от казината! Смятайте!

Министър Москов запозна бизнеса със здравната си реформа
23 юни 2015 14:05,
38
Болниците ни повече от казината! Смятайте!
Снимка: БТА

Възможностите на държавата да влияе върху дефицита на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в рамките на тази година, докато законовите процеси текат, са чисто административни, каза пред журналисти здравният министър Петър Москов след форума на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) "Здравната реформа: Бизнес диагноза".

По-рано и финансовият министър Владислав Горанов потвърди, че очакваният дефицит в бюджета на Касата до края на годината е 200 млн. лева. Премиерът Борисов пък призова ръководството на касата да си направи разчетите, защото правителството няма да приеме да покрива дефицит във фонда и през тази година.

Още по темата

Москов поясни, че става въпрос за постигането на договореност за определен бюджет, в който трябва да се влезе. За мен подходът трябва да бъде индивидуализиран, каза той и допълни, че има голямо количество университетски, областни и други болници, които влизат в договореността по изпълнението на държавния бюджет и не би трябвало да бъдат санкционирани.

"Нека да видим по области къде и какво е преразходвано и тогава да бъдат санкционирани само тези, които са излезли от договореността си по закона за държавния бюджет", каза здравният министър.

Москов обяви, че през миналата година у нас са открити повече нови болници, отколкото казина.

"Смятайте какви са очакванията за гарантирана бърза възвращаемост. Сега имаме 350 болници и България е начело по брой на хоспитализациите на 100 000 души население в ЕС", отчете той.

По-рано днес той представи пред бизнеса стъпките на здравната реформа и целите на правителството.

От 2016 г. ще се финансират не структури, а комплексна услуга за пациента, осигурявана от мрежи от болници или отделни болници. Може да се групират болници с всякаква форма на собственост. Министър Москов даде пример с Белгия, където "с декрет" са решили, че болници с под 150 легла няма да получават публичен ресурс.

Средната цена на клиничната пътека за тази година е 990 лв. Общо 1,6 млрд. лв. са платени за болничната помощ от НЗОК през 2014 г., като болничните разходи са увеличени с 1,63 пъти от 2009 г. досега, а се очаква удвояване. Хоспитализациите са нараснали с 65% за 10 г. до 2010 г.

Домакинствата плащат двойно повече за лекарства от здравната каса, чиято средна договорна отстъпка за медикаменти е 0,5%, каза здравният министър и пресметна, че през 2014-а  НЗОК е дала за лекарства 535 млн. лева, докато пациентите са платили 455 млн. лв.

"Само 1,5 е ефективният процент реимбурсация на лекарствата на НЗОК. При лекарствата за болестите на кръвообращението - най-масовите и смъртоносните у нас, касата плаща 100 млн. лв., а доплащането от пациента е 313 млн. лв., или 75%. Това е погрешен подход, който ще променим с принципа да се плаща цялата лекарствена терапия, а не за хапчето", обясни Москов.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари