Гръцката финансова система ще се изпари

Най-лошият сценарий е факт, смята Муравей Радев
28 юни 2015 10:14, Александър Попов
152
Гръцката финансова система ще се изпари
Снимка: Булфото, архив

Бившият финансов министър Муравей Радев, че най-лошият сценарий за Гърция вече е факт. Според него предстоящият на 5 юли референдум е "измиване на ръцете" от страна на премиера Алексис Ципрас.

Още по темата
"Най-лошият сценарий за Гърция вече е факт. Аз бих казал: "Прости им, Боже, тези хора не знаят какво правят", заяви пред Нова тв Радев.

По думите му, най-страшното е, че няма да има споразумение с тройката кредитори.

"Липсата на такова споразумение значи край не само на свежите пари, които идваха от ЕС. Това би било основание за ЕЦБ да продължава да финансира гръцкото правителство индиректно чрез програмата за спешна ликвидност. В момента, в който ЕЦБ врътне кранчето на тази подкрепа, гръцката финансова система ще се изпари за броени дни. Гърците вече спряха да си плащат данъците. Правителството има да събира 80 млрд. евро данъци. Как може с тези малки приходи да поддържат тези високи разходи", попита експертът.

Той прогнозира срив на държавните и общинските бюджети в закъсалата южноевропейска държава. Според Муравей Радев обаче банките с гръцки собственици у нас няма да пострадат, защото са стабилни и в своя портфейл нямат гръцки държавни ценни книжа, които да ги повлекат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още по темата: Гърциямуравей радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
14
 
! Отговори
Икономист преди 8 години
Защо има толкова наивни хора, които смятат, че ако Гърция обяви фалит вече няма да има задължения? Вие откъде падате? Ако беше толкова лесно решението, отдавна щяха да го вземат. Фалитът не изчиства задълженията на държавата. Фалитът на практика означава, че Гърция не може да разчита по никакъв начин на външно финансиране за попълване на бюджетните си дефицити. Това от своя страна означава, че Гърция трябва да сформира бюджетни излишъци, което значи - свиване на разходи и ръст на данъци.
49
2
 
2
 
! Отговори
Икономист преди 8 години
До 62От това, което си написал, става ясно, че нямаш представа нито какво е капитализъм, нито какво е комунизъм, но иначе смело ги "разнищваш".
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не плачи на чужд гроб, а си погледни двора.
47
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Капитализма е лошо нещо, но комунизма още по-лошо !.......Поредния тъпизъм сравняващ капитализъм и комунизъм.Капитализма е навлязъл в такава фаза днес,че се превръща във специфична форма на комунизъм,при която решенията се взимат еднолично от една малка прослойка от корпорации и се налагат чрез политиците,парламентите и медийна "демократична" пропаганда за да добият "демократична" законова форма,която задължава всички "демократично" да се подчинят и да приемат решенията на корпорациите.
46
1
 
1
 
! Отговори
acet преди 8 години
Sled 10 dena eurodeputatite i eurokomisarite ot ep na borsata za bezrabotni v bruxel? Ili koi ot kade e - go home ?oh, bolii?
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Неравенството е плод на лоша политика, твърди известният икономист нобелист Джоузеф Стиглиц по повод последното си съчинение The Great Divide ("Краят"). Доказателствата поразяват. В САЩ единият процент свръхбогаташи прибират почти четвърт от националния доход. В същото време средната заплата на хората със средно образование е паднала с 12 процента през последните 25 години. По време на кризата заплатите на изпълнителните директори в абсолютни стойности са се покачили..."
44
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голямата разлика между Исландия и Гърция е, че в Исландия фалитът го прави дясна партия, а в Гърция лява.В Исландия, в първите две години след фалита, БВП се срива с над 10%. Повече отколкото сега в Украйна! Икономиката, обаче, е поставена на здрави либерални основи и след тия две години тръгва нагоре.В Гърция никой не е готов за такова падане на икономиката. Никой не иска реформи. Никой не иска либерална икономика........Толкова общи приказки без елементарно познаване на геополитиката.
43
7
 
13
 
! Отговори
му-ци преди 8 години
От такива "специалисти " акъл не искаме.Я да каже Муравейчо, той колко детски даваше, ако е забравил, да му припомним...май 8 лева...
42
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС и ЕЦБ да се изпаряват от Гърция и студена вода няма да пият даже, вън.
41
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нашата държава е идиотска не гърците, те ще се изправят доста по бързо от нашите 25+ години преход, и няма да живеят с 200? пенсии
40
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Капитализма е лошо нещо, но комунизма още по-лошо !
39
2
 
8
 
! Отговори
БГ - не гледай тъпо! преди 8 години
фалита на Исландия през 2008 и къде са те сега-Исландия имаше други проблеми, ликвидни проблеми, а не дългови. При Гърция положението е трагично, досега имаха гигантски дългови проблеми, а от следващата седмица ще имат ликвидни проблеми, тъй като европейската банка няма повече да налива свежи пари в гърцките банки. Поне 50 г. гърците няма да могат да се измъкнат от положението, в което сами се натикаха.
38
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България за следващите 20 години ще има дефицит от 1.5 млрд. Евро за изплащане на пенсии.Този дефицит може да бъде запълнен единствено чрез взимане на външни заеми следващите 20 години,защото икономиката е смазана до такава степен,че не може да генерира тези 1.5 млрд. Евро нужни за плащането на пенсиите.Тези 1.5 млрд. Евро се генерират като приходи за олигарсите,политиците,чуждите концесионери с държавни гаранции и т.н.-леки коли,нови къщи,любовници,растящи банкови сметки и борсови индекси.
37
4
 
7
 
! Отговори
до 43 преди 8 години
Фалитът ще изчисти много дългове и зависимости.-Грешиш, фалитът не отписва дълговете. Напротив, положението става много по-тежко, тъй като икономиката произвежда много по-малко и много по-трудно се връщат заемите. Ципрас загроби Гърция. От следващата седмица банките започват да изпадат в паника и да спират изплащанията на депозитите.
36
2
 
13
 
! Отговори
МРАВОЯДВСЕЯДЕВ преди 8 години
Никой не му е искал непотребното гнусно мнение, да заминава за Гърция и там да дава акъли. Сега на гледачка ли се прави не става много ясно. Я кажи как сЕ връща кредит с нов кредит бе финансисте комунист дърт такъв ако ще и папата да дойде отде ще ги вземе тез пари ?!
35
3
 
16
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Муравей, ако дължиш 500млрд, май наистина е по-добре да се изпари тази финансова система и да започнеш от нула. Имай пред вид, че нула е много много по-голямо число от минус 500 млрд.Муравей - защо не коментираш фалита на Исландия през 2008 и къде са те сега????
34
3
 
9
 
! Отговори
БГ - не гледай тъпо! преди 8 години
Всички българи благодарим на Ципрас, че фалира Гърция! Едни душмани по-малко.
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До по-добрите новини"Една трета от банкоматите в Гърция пресъхнаха в събота, изтеглени са 600 млн. евро"------------------------------Значи в другите две трети има още 1 милиард и двеста милиона.Какъв е проблемът?В България колко пари има в банкоматите?
32
5
 
17
 
! Отговори
Anonimen преди 8 години
Като се изпари тази финансова система, натоварена с прекомерни дългове, ще си изградят нова, без МВФ и др. Кредиторите да пият по една студена вода. Фалитът ще изчисти много дългове и зависимости.
31
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки българин знае какъв финансов капацитет е Муравей Радев. Всеки българин и до днес търпи последиците от финансовия ум на Муравей Радев.Ся седнал акъл да дава.