България не пусна руските самолети за Сирия

Имало опасения и съмнения относно превозвания товар и целите на полетите
Обновена: 8 сеп 2015 17:09 | 8 сеп 2015 15:36, Елка Василева
586
България не пусна руските самолети за Сирия
Снимка: архив, Reuters

България е отхвърлила молба на Русия за използване на въздушното й пространство за полети с доставки за Сирия поради сериозни опасения във връзка с товарите на самолетите, съобщи говорителка на българското външно министерство, цитирана от Ройтерс.

"Българското външно министерство отказа полети над България на руски военнотранспортни самолети на път към Сирия", заяви тя за британската агенция.

Още по темата

Говорителката на МВнР посочи, че решението е било взето през изминалите няколко дни.

"Имаме достатъчно информация, която ни кара да имаме сериозни съмнения за товара на самолетите, което е причина за отказа", добави тя.

ТАСС цитира говорителката на Министерството на външните работи Бетина Жотева, която казала, че има основателни съмнения, че товарът на самолетите не съответства на декларирания. Българското външно министерство взе това решение самостоятелно, допълни Жотева.

В свое съобщение МВнР потвърди, че е отказало да издаде разрешения за прелитания в българското въздушно пространство на руски военно-транспортни въздухоплавателни средства по маршрут от Руската федерация до Сирия в периода 1-24 септември 2015 година.

Основанието за този отказ е свързано с некоректно посочена информация в исканията за прелитане над територията на Република България относно целта на полетите и превозвания товар, се казва в съобщението на МВнР.

По-рано днес гръцкият в. "Катимерини", цитиран от ТАСС, писа, че България е отказала да предостави на Русия въздушен коридор за преминаването на самолети с хуманитарна помощ за Сирия.

Руското външно министерство за момента отказва коментар по темата, пише БТА.

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че САЩ са поискали от Гърция да не разрешава преминаването на два руски самолета с доставки за Сирия през гръцкото въздушно пространство.  Гърция, която е част от НАТО, е била помолена от Москва да позволи на два руски самолета с доставки да преминат през въздушното й пространство по посока на Сирия между 1 и 24 септември, заяви преди това гръцки представител.

След като в пресата излезе информация за предполагаемо участие на руски военни в сирийския конфликт, от Вашингтон заявиха безпокойство от случващото се. В събота, 5  септември държавният секретар на САЩ Джон Кери разговаря по телефона с руския си колега Сергей Лавров, за да обсъдят тези информации.

От Москва категорично опровергаха съобщенията за участие на руски военни в бойните действия в Сирия, но потвърдиха, че Москва оказва постоянно помощ на правителството на Сирия.

От самото начало на войната в Сирия Русия оказва хуманитарна и военно-техническа помощ на официален Дамаск, пише Lenta.ru. Тя доставяше оръжие, снаряжение, боеприпаси, изпращаше в страната военни съветници и инструктори, които обучават и консултират сирийските сили. Освен по въздушен мост транспортирането се осъществяваше главно по море от Новоросийск, използвайки десантните кораби на Черноморския флот.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


586
Още по темата: самолетиРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
296
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви ги вършат нашите бе, могат ли да са толкова? Само ще си вземеме гнева на Русите а те ще си прелетят от друга страна. Абе какво имаме от тия американци, да не отвориха фабрики тук ли , какво? Нито почиват, нито имаме икономика с тях, аман. Спряха Южен поток, спраяха това онова, как ще ни компенсират бе , алооууу?????
295
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е ся голям праз те сякаш няма от кьде другаде да минат
294
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А сега да видим що не грухти Свинята майка, да видим дали ще има изявления от тези които толкова защитаваха бежанците и им предоставяха убежище
293
3
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
на 25 октомври си спомнете кой разреши на ам самолети та летят над българия и дахвърлят бомби над белград сърбите ще го забравят ли това и как живеят българитев крайграничните райони сега се спират хум помощи защото имали съмнениясамо със съмнения не се прави политика мислете с главите си преди да гласувате
292
4
 
21
 
! Отговори
1234 преди 8 години
Ха-ха, едни хора в едно министерство в една малка държава си изкараха новогодишните премиални за сметка на два народа.
291
7
 
31
 
! Отговори
мдаааа преди 8 години
До Анибягат от режим на Асад ????и кой ти го каза че те преди войната си живееха в пъти по-добре от нас Ама се появи ИД / създадена от САЩ / , останалото е ясно
290
12
 
4
 
! Отговори
Protiv Rosia преди 8 години
Popitai te Polsha ,kakvo misli za Rusia, ili Ukraina ili latvià ,estonia ,moldova ,armenia v kraino vreme zabelqzvam i belarus da se otrupva ot Rosia
289
6
 
33
 
! Отговори
вие питате преди 8 години
Вие питате: Защо не пускаме руски самолети за Сирия? Ние отговаряме: Защото американските оръжейни концерни печелят по 10 милиона долара на ден от войната в Сирия и не искат да допускат конкуренция!
288
3
 
2
 
! Отговори
путин преди 8 години
до кукурузная нива пиште ми яшката
287
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе соросоидчета хората си правят бизнеса а вие тровите народа с отровни лигивчера се подписа договора за още две тръби на северен поток - германците се уреждат директноначалото на годината американците подписаха договор за 1 милиар доставка на руски двигателивъпреки че началника ви маккейн дето спря южен поток се плюнчеше ама никой не му обърна вниманиекъде бяхте да разкритикувате началниците си за сделки с руснаците и да помогнете на нашите произвидители- смрадливи антибългари сте вие
286
10
 
14
 
! Отговори
Русский преди 8 години
Сирия не получит гуманитарную помощь от России, потому что Болгария не пустила самолеты, но зато получит от Болгарии, когда Евросоюз привезет в Болгарию беженцев оттуда))) Будут у вас на шее сидеть
285
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
соросидчета избършете си лигите че изпръскахте всичко в територията ни
284
7
 
8
 
! Отговори
истерия преди 8 години
Този отказ само нажежава антируската истерия!
283
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ани виж новини на западните телевизии и те не си позволяват подобни простотиихората бягат от отрочето на сащ ислямска държава и го казват в прав текстно ако си от гювендилерските фондациики на сорос си яснарежима на асад не е от днеска и преди година никой не бягаше щото нямаше ислямска държава
282
12
 
5
 
! Отговори
относно 399 преди 8 години
Я мирно! Руска ***! Първо се научи на уважение! След това може да става дума за каквото и да било.
281
17
 
6
 
! Отговори
Ани преди 8 години
Милиони хора бягат от режима на Башар Асад. Очевидно не им стига рахата. Руснаците подкрепят този режим и после ние да берем гайлето на бежанците. Аз имам силно отрицателно отношение към тези полети. Интересно какво доставят. Може би зелени човечета.
280
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
територия по-нещастна и от индиански резерват пълна с лаещи идотиами то държава няма - на *** не им трябва де инстинските българи се гнусят от такива продажни близачи на краварски ***- българия решила - нищо не сте решили ами сте казали каквото ви е написал посланника на сащза тоя позор дедиде ни се объщат в гробасмеят ни се всички съседи
279
8
 
12
 
! Отговори
8-ми Септември преди 8 години
На 8-ми Септември 1944, армиите на Трети украински фронт преминават река Дунав, правят десант при Варна, и започват да освобождават България от монархо-фашистката власт.
278
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До призивЕвала руски продажник....що не вземеш да си отидеш в твоята държава ..и моля не използвай нищо с българска щампа....
277
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Супер ...само така...,нека спрем субсидията за терористите.....