Борисов кани китайски фирми: Ще намерите пристан!

Народите, които търсят мир и дружба, ще са победители, смята премиерът
63
Борисов кани китайски фирми: Ще намерите пристан!
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов заяви в Шанхай, че България има редица предимства и китайските фирми могат да намерят добър пристан у нас.

Още по темата

"Предимствата на България пред повечето Балкански страни са членството в Европейския съюз, стабилните парламентарна подкрепа и правителство, най-ниските данъци в ЕС, високо квалифицираните кадри“, посочи Борисов при откриването на инвестиционния форум "Инвестирай в България. Разшири се в Европа".

Премиерът изтъкна като предимство и новите индустриални и технологични паркове, които изграждаме.

В срещата с членовете на българското правителство, включени в делегацията на премиера Борисов в Китай, участваха над 100 местни компании, съобщиха от правителствената информационна служба.

В един такъв свят на предизвикателства народите, които търсят мира, дружбата, просперитета и развитието, в крайна сметка, ще бъдат победители, защото това създава блага за хората, а ние - и България, и Китай, сме си поставили такава цел, каза още българският премиер.

Борисов посочи, че развитието на инфраструктурата,  новите транспортни коридори, достъпът до Черно море и Дунав, добрият климат, който способства развитието на туризма и земеделието, са само част от многото предпоставки, позволяващи да се задълбочи сътрудничеството между двете държави.

Министър-председателят обърна внимание и на инициативата 16+1. "Тя дава възможност и България, и Сърбия, и  Република Македония, и  Румъния, и останалите държави да  участваме в съвместни проекти, които да гарантират изграждането на жп линии, на магистрали, на инфраструктура, пристанища, за да може "Пътят на коприната" да следва своя естествен път", заяви още той.

Вицепремиерът Томислав Дончев смята, че стокооборот от 1,8 млрд. долара е нищожно малко за потенциала, който имат двете държави и двете икономики.

Не сме изчерпали потенциала в сферата на машиностроенето, селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, високите технологии, търговията, смята Дончев. Той акцентира върху стратегическото географско място на страната ни. Всяка компания чрез присъствието си в България получава пряк и неограничен достъп до огромен пазар, заяви вицепремиерът и отбеляза, че българското правителство прави всичко възможно да гарантира реда, мира и спокойствието не само на българските граждани, но и в региона.

България е мирно и спокойно място, с икономическа и политическа стабилност, с правителство, ориентирано към бизнеса, с министри, които можете да се срещнете , да разговаряте и да получите подкрепа, посочи още Дончев. Той отбеляза, че има готовност да се обявят концесии за редица ключови пристанища и летища в страната, което в контекста на географското положение и транспортните коридори представлява възможност за китайската страна.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева се спря на дългогодишните традиции в сектор "Земеделие" у нас. Тя посочи, че над половината от територията на страната могат да бъдат отглеждани земеделски продукти и все още има територия, която може да бъде разработвана за определен тип култури.

В последните 5 години има успешни проекти, реализирани между Селскостопанска академия и китайски партньори, включително с предоставяне на лицензи за определени сортове череши и малини, коментира Танева. Тя отбеляза, че за последните три години стокообменът е нараснал над два пъти и причина за това са направените инвестиции, предаде БТА. За някои стоки, като например царевицата, износът от България за Китай е нараснал 50 пъти, а за вината - два пъти. Танева отбеляза също подготвяната процедура за износ на пресни череши.

Днес се очаква да бъде подписан договор за нов инвестиционен проект - за производство на олио в Бургас. Инвестицията е в размер на 7 млн. долара, срокът за изграждането е 2 години, и ще се открият 120 нови работни места. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: Бойко БорисовКитай
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Дякон преди 8 години
Борисов кани чужди фирми...ами след като докара до фалит българските с рекета, който упражняваше над тях...
42
0
 
2
 
! Отговори
на чужд терен преди 8 години
Все още китайското ново посолство се строи на частен терен. Държавата не си е изчистила задълженията. ??????, а е обещала.....
41
4
 
4
 
! Отговори
Бан Янука преди 8 години
Китай е една от водещите световни икономики. Нормално е да ги кани и да ги ухажва още повече при кофти материала, който дращи тук по цял ден вместо да работи. Преди да плюете запитайте се какво направихте ВИЕ за тази държава, как точно я облагородихте. Хайде слушаме ви !
40
6
 
1
 
! Отговори
цун кай хуй преди 8 години
а въй въй въй рубладжийте отново в потрес
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да, след като успешно пони VW и Мерседес, сега е ред и на китайците:))))
38
1
 
1
 
! Отговори
Demokrat преди 8 години
До 48Много добър виц!!!
37
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ееееееее, Бойко много се е надценил бе ??? Той не може в българия 5 човека да излъже, .... отишъл в Китай китайците да лъже ???????
36
1
 
8
 
! Отговори
Хонгилдом преди 8 години
Китайците са се съгласили, че България е най-великата държава, която ще измести САЩ като глобален лидер и затова са се съгласили да сътрудничат под страх и респект от българската мощ и сила.
35
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко е велик политик и държавник.
34
1
 
7
 
! Отговори
моля те преди 8 години
Кой народ? Онзи дето краде коли из Европа .Или дето дрогира децата ни с наркотици.Народът отдавна не вярва на политиците ,затова и Борисов си развяваше байрака няколко години като кмет и премиер.
33
0
 
6
 
! Отговори
кк преди 8 години
Познавам добре китайската култура. Имат изключителната способност да казват всичко чрез поглед, жест, мимика, усмивка.Вижте тримата китайци, които стоят до трибуната, от която говори Борисов : Единият въобще на го гледа; вторият изразява лека ирония, а третият го гледа направо със съжаление...Тези хора обичат простотата на аргументите. В простотата е убедителността. Тях изобщо не ги интересува колко стабилно стои правителството. Или колко са ниски данъците.Това е политика, която е променлива.
32
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко смело напред народа е с теб.
31
0
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
На Бойко му трябват индийски факири. Само с фокуси може да ни убедят, че откакто той е пак на власт живеем по-добре.
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще намерите пристан в Илиянци !
29
0
 
12
 
! Отговори
Евала Бойко ! преди 8 години
Научи китайците да ядат филии с мас та да им дойде акъла !!!
28
1
 
13
 
! Отговори
ПРОТИВЕН Е МАЗНИЯ преди 8 години
ТИКВУН, който единствено се чуди как да продаде останалото БЪЛГАРИЯ. Тъгуваше с КАТАР - главен спонсор на ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА, надупен пред всеки, който му звънне от АМБАСАДАТА. сега се мазни и на китайци
27
0
 
11
 
! Отговори
сбогом, Бойче преди 8 години
Тиквата просто имаше късмет ,че избраха Обама два мандата.Другата година е аут. Обама е нерешителен човек и няма го смени ,затова и когато котката я няма мишоците правят каквото си искат.
26
1
 
15
 
! Отговори
Евала Бойко ! преди 8 години
Кажи им бе ***, кажи им на китайците как заради теб 10 г. не ни искат в Шенген, а арабите от целия Близък изток и Африка влязоха там за 3 дни и станаха граждани на Шенген !!! Кажи им !
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До скоро си мислех че китайската инвация в Европа ще доведе до тяхното мнозинство.Но, уви, те май се отказаха / защо ли ? / и отстъпиха похода на ислямския фундаментализъм.
24
0
 
10
 
! Отговори
Мечти преди 8 години
Българския комунист маоист станал по някакво чудо и насила даже капиталист си мечтае да е като в Китай.Една партия да прави капитализъм. Е да,ама сме в ЕС.