Турските медии за Местан: ДОСТ ще е за българи, турци, роми

Партията ще споделя общите ценности на НАТО и ЕС
166
Турските медии за Местан: ДОСТ ще е за българи, турци, роми
Снимка: Булфото, архив

Турските медии проявяват подчертан интерес към учредяването в България на новата партия ДОСТ на Лютфи Местан.

Още по темата

В емисията си на български език турската национална телевизия и радио ТРТ помества подробен репортаж с коментар по темата.

В статия под заглавие "Местан учредява нова партия" се акцентира, че след инцидента със сваления руски самолет, нарушил турското въздушно пространство, Лютфи Местан е защитил интересите на Турция.

"Основателят на ДПС Ахмед Доган обаче заяви, че България, която е член на НАТО, не трябва да взема страна в турско-руския конфликт и УС на ДПС взе решение за отстраняването от партията на Местан, който бе избран за неин лидер през 2013 г. ", посочва радиото.

Отбелязва се, че името на новооснованата от Лютфи Местан партия е "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ).

Движението за права и свободи (ДПС), което бе учредено през 1990 г. е смятано за една от ключовите формации в българската политика. В 240-членния парламент на България ДПС има 36 депутати, коментира медията.

В материал, озаглавен "Българските турци учредяват нова партия" близкият до турското правителство вестник "Стар" отбелязва, че основите на новата партия ДОСТ са били поставени след отстраняването на Лютфи Местан от лидерския пост и изключването му от партията.
Подчертава се, че новата партия е била учредена в София с участието на над 250 души.

"ДОСТ ще бъде една нова партия, която ще споделя общите ценности на партньорите в НАТО и ЕС", отбелязва вестникът.

"Стар" се спира и на позицията, изразена от Местан, че е осъдил анексирането на Крим от Русия. "Ние от партията ДОСТ направихме своя избор. Този избор не е политически. Това не е политически избор между Русия и Турция", казва той, цитиран от вестника.

В България бяха поставени основите на партията ДОСТ, пише изданието "Дюня Бюлтени". То поставя акцент върху изказването на Лютфи Местан, че "партията ще бъде отворена за всички българи, турци, роми, помаци, евреи и дори арменци, които не считат етническите различия за заплаха за националната сигурност, а ги възприемат като ценност".

Посочва се също, че са необходими 2500 подписа за свикването на конгрес на новата партия. Лютфи Местан заяви, че работят много активно за изпълнение на тази задача", посочва изданието.

Силна подкрепа от сънародниците в Турция за Партията ДОСТ. Под това заглавие се отбелязва, че най-значимата подкрепа за новата турска партия в България ДОСТ е заявена от неформалната гражданска организация "Платформа на балканските гьочмени", в която членуват главно репресираните по време на Възродителния процес, бивши затворници в Белене и други граждански сдружения на българските турци.

Сред гостите на учредителното събрание е бил и Неджметтин Хак, който е основател на Турското национално освободително движение през 1985 г.

Сънародниците са заявили подкрепа за партията на Лютфи Местан.

Турските медии отбелязват също, че Местан отново е бил глобен, за това, че на публична изява говори на майчиния си турски език. Това е станало по време на публична изява в петък в град Исперих. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
3
 
! Отговори
ТУРЧИН БЪЛГАРСКИ преди 8 години
ДПС 0 .ДОСТ. 8%.КАСИМ ДАЛ 8%
101
8
 
8
 
! Отговори
34 преди 8 години
DOST 15%.Дпс-2%
100
7
 
10
 
! Отговори
до 102 преди 8 години
До до Борис 1Аз като вярвам в Тангра не значи изобщо, че вярвам в турците. Моята религия и вяра е в Тангра, а не в Исус или Мохамед. Така че не ми твърди, че защитавам турците. Напротив. Твоята християнска религия има много по-общо с Исляма отколкото моята. Да ти напомням ли, че и мюсюлманите вярват в Христос. Просто исляма и християнството са две лица на една и съща юдаистка секта.
99
3
 
9
 
! Отговори
Кина преди 8 години
А какво е заплащането във въпросната предателска групировка ? Колко струва достойнството на хората с български паспорти, които не са достойни да стъпват по земята българска ?
98
5
 
10
 
! Отговори
Онуфри преди 8 години
ДОСТ-лука е на път да сгази лука. Всички, които досега са се опънали на Доган са аут или от политиката, или от бизнеса, или ... от този свят.
97
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този още ли не са го изгонили от България?
96
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България отказва да даде Дело Възродителен Процес на Европейския Съд 26 години да се прознесе по Делото
95
4
 
16
 
! Отговори
прав му път преди 8 години
Местан да си ходи в Турция да прави партия с турци, "роми" и бг еничари.Тук не.
94
5
 
9
 
! Отговори
bbg преди 8 години
Предлагам да сер казва ДОСТ Ердоганова Давутоглуова.
93
2
 
10
 
! Отговори
ODESSA преди 8 години
Аз пък искам, по българска национална телевизия, да има пет минути на дворцов китайски, да неби някоя ханъма да изостане , от световните събития.
92
2
 
21
 
! Отговори
бай Иван преди 8 години
В една скандинавска страна със закон е забранено учители да влизат в парламента,защото мисловната им дейност е "програмирана" да работят с деца.В политиката не се вписват,защото решенията им са неправилни и наивни.Аз го квалифицирам като "професионална дефлорация". Та,Местан попада в тая категория,откъснал се от реалността, набляга на реториката ,много говори и нищо не казва.Основната му цел е организиране на " Евробашибозук",насочен срещу България.
91
2
 
18
 
! Отговори
А сега де преди 8 години
ДОСТ щяла да бъде партия за българи,турци,роми...Тъй като все още по-голяматачаст от населението в БГ (тоест потенциалните избиратели на ДОСТ) са българи,би следвало езикът в партията,документите и всичко писано,публичните изяви ипредизборни митинги,да е български.В противен случай ще имаме дискриминация.Ако мнозинството членове са турци,партията е етническа,противоконституционнаи не би трябвало да бъде регистрирана.Значи у нас политическият език е единственои само български.
90
3
 
7
 
! Отговори
Тодор преди 8 години
НЯМА ПРАВО !
89
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък ям свинско !
88
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Болгария конкретный ЧЛЕН нато, это точно, вас вперд пустят как мясо в случае чего. Принимайте сторону Турции она всегда об этом мечтала.Там уже будете большим ЧЛЕНОМ
87
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Та защитил интересите на ели кои си,но той не е видял ракета щом като каза,че стъпил на мина,къде е ракета къде е мина,както и по въпроса за Крим,турските власти тогава преди него рекоха,че което е добро за кримчани това е добро и за тях като за роднини,та той разбира ли тоз език за който спори щом като е ставало въпрос по въпроса,че му бил по майка,та те кримчани би трябвало на него език да поговарят и каква е майка му,кримчанка,туркиня или тюрскоговореща на края,от 4 са нации-интернац ли прави
86
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГН БОЙКО БОРИСОВ МАЙ И ТОЙ СИ НАМЕРИ МАЙСТОРА КАТО ДОГАН.ВСИЧКИ ЩЕ БЪДАТ ЗА ГН МЕСТАН.ЗАЩОТО СА ВСИЧКИ ПРОТИВ ГН ПЕЕВСКИ И ДОГАН.ЩЕ ИМА ГОЛЕМИ МАЙТАПИ ВЕЧЕ БОЙКО ОЛЕКВА.И ПЕЕВСКИ ГО НЕЩЕ ГН ЦАЦАРОВ ЩЕГО НАЛАПА ЯКО.БОРИСОВ БЯГАЙ ДО КАТО Е ВРЕМЕ,НЯМА ДА МОЖЕШ ДАСИ СКАНИРАШ КЪЩАТА.
85
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гн Местан ще покори цяла България.Защото политиците ниса мижитурки и крадливи послушковци.
84
22
 
11
 
! Отговори
Ястреб Османлията ® преди 8 години
До 107 Свободата която я имат турските медии, не съм я видял никъде другаде по света! И това го казвам сериозно. И друго, отиди до някоя будка за вестници и списания в Турция да видиш колко стотин вестници и списания се издават дневно, и тогава ми ломоти че журналистите били арестувани и офисите им потрошени! Булгаааааар булгаааааар .... цъ цъ цъ цъ ...
83
1
 
17
 
! Отговори
Мисля преди 8 години
да кажа на местан и политическото статукво-стига вече нови партии,и старите са вредни! Ще гласувам за партия,която даде фабрики,заводи и реални работни места за всички ,без значение от етноса ,всички които искат да работят и да си изкарват хляба и да имат нормален живот.Стига сте залъгвали хората с партии,програми,проекти и реформи...писна ни на всички без оглед на етнос и партия...ОТ ПАРТИИТЕ БАКТИСА БЪЛГАРИЯ...поредния цар дето си мисли ,че ще спечели изборите,да си припомни Костов как падна!