НФСБ в Пазарджик обмисля 300 лв. глоба за носене на бурки

Забраната ще важи за всички официални институции
Обновена: 23 апр 2016 13:08 | 23 апр 2016 13:05, Анисия Иванова
50
НФСБ в Пазарджик обмисля 300 лв. глоба за носене на бурки
Снимка: Reuters

Съветниците от Националния фронт за спасение на България (НФСБ) в Пазарджик подготвиха нов проект за носенето на бурки, съобщи DarikNews. Той идва на фона на часове разгорещено обсъждане на двата проекта за промени в Наредбата за обществения ред, забраняващи дрехи, които скриват лицето на публични места.

Остава основната забрана за "носенето на публични места на облекло или части от облекло, което прикрива изцяло или отчасти лицето и/или пречи за идентификация или разпознаване на лицата от граждани, органи на реда или технически средства".

Направено е уточнение, че забраната важи за всички официални институции и обекти на урбанизираната територия, свързана с предоставянето на административни, образователни или обществени услуги, както и на местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации или общодостъпни места. Както и в случай на придвижване, превоз и престой в пътни превозни средства.

Изключения: ако облеклото се налага по здравословни причини или от професионална необходимост, или ако е с временен характер за спортни, културни или други подобни прояви, както и за домовете на гражданите или в официалните места за молитва на съответното вероизповедание.

Вариантът предвиждаше изключения да бъдат предвидени и при работа, за която Кодексът на труда регламентира специални защитни средства и за деца до 14 години при студ под 0 градуса. В тази част проектът на НФСБ понесе доста критики.

300 лева е глобата за първо нарушение. Началният размер е намален, след като в обсъждането бе прието, че 50 лева няма да имат дисциплиниращ ефект, а 500, колкото бе наказанието за първо неспазване, са по-трудно събираеми.

Санкцията за всяко следващо нарушение остава 1000 лева.

Отпадат обаче глобите за служители и институции, допуснали посетители с прикриващи лицето облекла, след като бе направена забележка, че не може те да носят отговорност за виновно поведение на други хора.

Все още не е ясно дали проектът ще бъде внесен в настоящия си вид на сесията на Общинския съвет на 27 април. В края на обсъждането участниците се споразумяха двата проекта да бъдат обединени в един, включващ положителните им страни и отговарящ на европейските норми.

Предложеният вариант на кмета Тодор Попов е по-предпазлив - той предвижда забрана само за общински и държавни институции и обекти. Според много от участниците в обсъждането в този си вид той е половинчат и няма да постигне очакваните резултати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално е да има такива наредби и е време да се направят, ако няма, защото трябва да има разпознаваемост.Но говорим за Пазаржик не съм много на ясно с стандартите там, но ми се струва че говорим за половин месечна заплата първа глоба, втора глоба почти двумесечна заплата.Което си е поредната лудост.Естествено ние българите сме свикнали на подобен рекет от държавата, така че не голям проблем но си остава рекет.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе къде изчезна златния бутон да не е вече под закрилата на работодателите си от дост.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По.долу видях коментар да се спрат парите им и всичко щяло да се нареди!Няма как друже,няма как!!Цяла държава с управлението се държи на тези пари и една фалирала вече банка имаше от забулените акционери даже капитали!!Всички са на хранилка от там и няма как да се спре паричният поток!!И даже ако го спрат,това води до ефекта на доминото!!Трябва да спрат финансиране на НПО-та,Хелзингски комитет,разни институти,организации...!!Няма как да стане!!Вече сме в свободно падане без парашут!!!
11
7
 
1
 
! Отговори
цирк за балъци преди 8 години
И нали се сещате, че за всяка глоба Саудитска Арабия ще им връща х10 като обезщетение? Само ще им вдигнат рейтинга по този начин и ще им внушат че са мъченици. Това с бурките е пълна безсмислица подета от номенклатурката Пръмова. Все едно, ако да искат да спрат наркоразпространението, за целта Бъчварова да забрани на пласьорите да носят суичери.
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз съм за това, бурките да бъдат забранени на обществени места. Но искам да бъде забранено и носенето на джапанки и чехли в училище или обществени институции, късите панталони и голите тумбаци при мъжете, всякакви дрехи, под които се виждат сутиени, пуснатите коси и гримовете в училище, изобщо ходенето на училище без униформа, искам да се забрани ходенето полугол по улиците, както и пушенето на други места, освен вкъщи и в колата! За мен това означава ред!
9
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво искаш от Волен, бе?! Откога човека предупреждаваше за "спящи клетки" на ислямисти в Пазарджик, за златото ни, изнасяно без пари, за американските бази, за турските апетити към тероторията и за какво ли не! Изкараха го луд. Ами умори се човека да се бори с вятърни мелници! Нека друг националист да каже толкова истини, колкото Волен. Ама няма такъв.
8
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Волен миряса след като го осъдиха..... Сега чисти паметници
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малко са, но е добро начало.....
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя Пазарджишкия кмет знае болното място на българите за да събере малко подкрепление макар и черната му биография пълни с далавери. Какво стана с палатите снимани с хеликоптер които уш са му подарени от приятели и тея приятели съвсем случайно печелят поръчките на общината за милиони.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трите звездички означават алкохолна напитка.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
malko e
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жената за "добрите" , "мили" и "нивинни" арабе е просто диван , само че този диван ражда деца.
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Черните нинджи вече ще подлежат на глоби ; )
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ne go obmislqite,napravo deistvaite,dori po golqma globa,ako ne q platqt da q izrabotqt,v zatvora