Борбите на мюсюлманите – официален празник, зове Местан

Макар и нова партия - ДОСТ може да се прицели в президентството
Обновена: 4 май 2016 14:55 | 4 май 2016 14:37,
222
Борбите на мюсюлманите – официален празник, зове Местан
Снимка: БТА, архив

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан призова борбите на българските мюсюлмани срещу Възродителния процес, добили публичност като Майските събития, да станат официални празници.

Още по темата

"Крайно време е тези майски събития да влязат в празничния календар на България", каза Местан.

Той отправи призив тези дати да се почитат не само от представителите на една партия.

"Защото саможертвата на българските турци и на мюсюлманите в Родопите е за българската демокрация и България трябва да изрази уважение към тези събития, включвайки ги в официалния празничен календар", смята лидерът на ДОСТ.

Местан призова и да няма провокации по време на тържествата за майските събития, които предстоят. Очаква се по време на тях ДОСТ и ДПС да премерят сили за привличане на електорат.

ДОСТ може да има своя кандидатска двойка на президентските избори през есента, стана ясно още от думите на лидера й. Решението ще вземат ръководните органи на партията. Ако се откаже от свои кандидати, ДОСТ пак ще има активна позиция за изборите с подкрепа на някой от кандидатите, стана ясно от думите на Местан.  

Той изрази увереност, че формацията му ще получи регистрация от съда и приветства решението на магистратите да проведат жребий за съдията по делото. Местан обясни, че ДОСТ вече има над 13000 члена, над 9000 от които са получили уникален регистрационен код. Политикът съобщи, че има наплив на желаещи да се запишат в партията му и информира, че само в Кърджали новите членове са над 3000.

Лидерът на ДОСТ отново отправи критики към мнозинството заради текстовете в Изборния кодекс, които ограничават българите в САЩ, Канада и Турция да гласуват на избори у нас.

Местан сравни Кодекса с "фашисткия закон за защита на нацията" от 30-те години на миналия век, който ограничавал правата на евреите.  

"Българските граждани,които живеят в Турция възприемат тези текстове като продължение на Възродителния процес. Ако той ги лишаваше от идентичност, религия, име, а и право да живеят в България, Изборният кодекс ги лишава от естественото и свещено право на глас", каза лидерът на ДОСТ.  

"България се излага тежко", констатира още Местан. Той нарече лидерите на националистическите партии национални предатели и предупреди, че измененията в изборните правила ще имат последствие върху единството на нацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Местан , ние празнуваме Освобождението от Турско робство !На 3 март !Разкарай се с турската си партия от Българив !
32
3
 
42
 
! Отговори
mery преди 8 години
Този господин е крайно време да бъде екстрадиран от България и да му е забранено да стъпва на българска земя! Лази по нервите на българите и само насажда етническа омраза!
31
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя *** ми писна вече. Не само турските имена се сменяха по онова време. Гърци, власи и каквито се сетиш други също им променяха имената и те ли трябва да си измислят празник. Този непрекъснато насажда етническа омраза и е време да го изритат от страната.
30
3
 
19
 
! Отговори
gost преди 8 години
Време е да си идат там отде са дошли пък да си се борят
29
2
 
42
 
! Отговори
111 преди 8 години
Тоз човек според мен не изпитва принадлежност към българската държава, доказал го е вече.
28
1
 
33
 
! Отговори
Ваш Бойко преди 8 години
Ашкулсун !!! А на 3 Март да вият сирени и ходжи от минеретата в памет на изкланите турци по време на турското присъствие !!! Приемам !!!
27
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато отиде в Турция да си сътворява празници, тук е България.
26
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Излизаме от НАТО, присъединяваме се към Русия. И натирваме всички турци които не спазват Българските закони. Закрива се ДПС и всички мисюлмани които останат в България ще бъдат равноправни с българите и ще могат да участват в политиката но само в български партии. Мисюлмани които искат повече права да отидат в държава където ще им ги дадат. Тук е България и се спазват българските закони.
25
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-голямата омраза между турци и българи се насажда именно от такива партии. Затова и беше шоуто с газовия пистолет срещу Доган - за да се осъзнаете и слезнете на земята. Хората с турско самосъзнание живееха най-добре при социализма, защото бяха абсолютно равнопоставени до атентата на гара Буново.
24
2
 
35
 
! Отговори
Ашколсум преди 8 години
Уж се бори срещу националистите а пък той е турски националист скрит зад либерална идеология, кани депутати на турски националистически партии, път се бори срещу националистите. Досаден е вече с това истерично говорене, на един кантар са горе долу с националистическите партии.
23
1
 
42
 
! Отговори
да преди 8 години
Местанчо, ние отдавна изгонването ви към Турция го имаме за празник.. а и още нещо - изселниците в Турция не са българи, а турци
22
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боли ме фара за някакъв си "възродителен процес".
21
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако се приеме за национален празник, то това ще е национално самоубийство. Винаги след освобождението на един народ от друг е имало умраза,ненавис,презрение и лошо отношение към поробителите. Никъде не се са прегръщали,целували,танцивали с тях. На българите в турция им е през оная работа за България, и не само те. От какво ги лишава- от нищо,нито пък им напомня за възродителния процес. Просто няма или ще ограничи гласуването под строй. Наистина излагаме се тежко с допускането на дост. Срам!
20
2
 
46
 
! Отговори
Edna преди 8 години
Само на мен ли ми се струва, че този стана много, ама много нагъл!?
19
2
 
6
 
! Отговори
х преди 8 години
Аз искам да се обърна към Иран и личто към Насрала. По времето на атентата в Сарафово, бях от малцината, които защитаваха Иран срещу измамата на Запада. С това си поведение се превърнах в мишена и бях "отстрелян" от страна на властите. Сега заради националното предателството на вашият Зидаров/ Местан СЪЖАЛЯВАМ ЗА ТОГАВАШНАТА СИ ПОДКРЕПА. Вие иранците не го заслужаване.
18
0
 
31
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Ай сиктир, а в същото време да угодим на Ердоган махаме "Арменци" на Яворов от учебната програма!
17
2
 
4
 
! Отговори
от 6-ти преди 8 години
Тия ме "звездосаха",явно подкрепят идеята на Луида Мутлан.Ашкюльсюм машалла.
16
1
 
33
 
! Отговори
Мурат преди 8 години
Тази партия трябва да се забрани а Местан да бъде съден и пратен в затвора....Пълен циркаджия като онея двамата братя дето Отоман искаха да правят...
15
0
 
11
 
! Отговори
gavazin преди 8 години
mestaaane nali se seshtash che sledvashtia put niama da stignesh do ubejishteto si.
14
1
 
28
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Майски празници ли, а искаш ли септември да бъде май, а Местане!! Ще видиш ти едни майски празниц Много им стана на тези нагляри