Борбите на мюсюлманите – официален празник, зове Местан

Макар и нова партия - ДОСТ може да се прицели в президентството
Обновена: 4 май 2016 14:55 | 4 май 2016 14:37,
222
Борбите на мюсюлманите – официален празник, зове Местан
Снимка: БТА, архив

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан призова борбите на българските мюсюлмани срещу Възродителния процес, добили публичност като Майските събития, да станат официални празници.

Още по темата

"Крайно време е тези майски събития да влязат в празничния календар на България", каза Местан.

Той отправи призив тези дати да се почитат не само от представителите на една партия.

"Защото саможертвата на българските турци и на мюсюлманите в Родопите е за българската демокрация и България трябва да изрази уважение към тези събития, включвайки ги в официалния празничен календар", смята лидерът на ДОСТ.

Местан призова и да няма провокации по време на тържествата за майските събития, които предстоят. Очаква се по време на тях ДОСТ и ДПС да премерят сили за привличане на електорат.

ДОСТ може да има своя кандидатска двойка на президентските избори през есента, стана ясно още от думите на лидера й. Решението ще вземат ръководните органи на партията. Ако се откаже от свои кандидати, ДОСТ пак ще има активна позиция за изборите с подкрепа на някой от кандидатите, стана ясно от думите на Местан.  

Той изрази увереност, че формацията му ще получи регистрация от съда и приветства решението на магистратите да проведат жребий за съдията по делото. Местан обясни, че ДОСТ вече има над 13000 члена, над 9000 от които са получили уникален регистрационен код. Политикът съобщи, че има наплив на желаещи да се запишат в партията му и информира, че само в Кърджали новите членове са над 3000.

Лидерът на ДОСТ отново отправи критики към мнозинството заради текстовете в Изборния кодекс, които ограничават българите в САЩ, Канада и Турция да гласуват на избори у нас.

Местан сравни Кодекса с "фашисткия закон за защита на нацията" от 30-те години на миналия век, който ограничавал правата на евреите.  

"Българските граждани,които живеят в Турция възприемат тези текстове като продължение на Възродителния процес. Ако той ги лишаваше от идентичност, религия, име, а и право да живеят в България, Изборният кодекс ги лишава от естественото и свещено право на глас", каза лидерът на ДОСТ.  

"България се излага тежко", констатира още Местан. Той нарече лидерите на националистическите партии национални предатели и предупреди, че измененията в изборните правила ще имат последствие върху единството на нацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
18
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Местан е кукла на конци,движат го от Анкара.Пука му за някакви...български турци,а едва ли и за България.Плащат му да плещи като развален грамофон за...някакви евроатлантически ценности,защото покрай тях си плетат анадолската протурска балканска политика.
52
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато в турция 3 март стане официален празник, тогава тук възродителния процес ще е официален празник.
51
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя съвсем изтрещя
50
2
 
15
 
! Отговори
Каблешковъ преди 7 години
Щеше да е празник, всенароден при това, ама да се бяхте изнесли всичките по онова време...Пък ние още щяхме да празнуваме....вервай ми Местане!
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
55 ***
48
3
 
42
 
! Отговори
Уважаеми Г-н Местан преди 7 години
Предлагам годишнината от клането на арменците в Турция да е празник на помирението на Турция ,Клането на гръцкия остров Хиос също,Турция да празнува годишнината от Априлското въстание,и всеки един ден от годината да бъде ден в който публично ще поднасяте извиненията си за хилядите изклани българи през 500-те години робство и денят на падането на Одринската крепост и той,тогава и аз като Българин ще приема да се празнува възродителният процес,който иначе е върховна глупост на комунистите .
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
44.Говоря за 36. Българин ,Не си българин , а турчин .Тук се трие и номерата се объркват
46
2
 
29
 
! Отговори
д-р Ботев преди 7 години
Предлагам на г-н Местан да изпита "Всенарадоната любов" като бъде подложен на всички изтезания и изтъпления, които е търпял народа ни по време на Робството, причинявани от неговите деди.
45
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига плашхите с фашизъм. Фашизъм никога не е имало в България. Иначе такива като тоя щяха да са разстреляни досега.
44
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да стане официален празник в Турция - ДА, в България - НЕ. Когато турците започнат да празнуват превземането на Одринската крепост от Българската армия, тогава може и ние да го въведем като национален празник.
43
2
 
38
 
! Отговори
Волов преди 7 години
Когато цяла Турция на 3-ти Март почете загиналите българи през турското РОБСТВО, тогава може и тука да изцвилите с некоя дзурна по селата....
42
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
38Ми ти си турчин,Още ли не си се изселил в Турция !Тук е много лошо за такива като Местан , но се е вкопчали яко , да дели населението ! Празника е 3 -ти Март , освобождението на България от Турско робство !Колкото сме по толерантни към вас , толкова сте турски лъжци и в услуга на Турция . Доказано е че няма помирение с такива турски представители , които си бълнуват за Отоманска империя !Местан е един от тях !
41
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Местан, когато Турция признае и се извини чрез най-високата си институция и от най-високата си държавна трибуна за 5-вековния геноцид, ела пак да поговорим. С тия ваши претенции и нахалство сте стигнали дотам, че САЩ ви е единствения приятел.
40
3
 
13
 
! Отговори
opps преди 7 години
Ние изгонването на небългарите от Бай Тошо си го празнуваме всеки ден... Така че няма нужда... Можеш да го предложиш на Ердо, те се сдобиха с екскурзианти и те може да си го празнуват...
39
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Майски събития 1989 г. Шествия, петиции, минтинги най-вече в Лудогорието с лозунги: "Върнете ни имената! Искаме си правата! Върнете ни сюнета. "Тодор Живков отговаря: "Отваряме границите, който иска да си ходи." апочва Голямата екскурзия, щото всички ИСКАТ да си ходят.
38
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тоя *** кога ли ще гризне дръвцето най-накрая
37
27
 
5
 
! Отговори
Sezgin Kolev преди 7 години
Добро предложение, време е да се почетат пострадалите от възродителния процес и Майските събиритя, така как то се почитат и сепаратистите които са били за отделянето ни от империята навремето. Въпреки, че Майските събития не са породени от сепаратизъм, а са си били репресия.ДПС дълги години нищо не направи по въпроса, дано ДОСТ да защити правата на малцинствата у нас.
36
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОЗИ СТАВА ВСЕ ПО-НАГЪЛ. ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МНОГО НАГЪЛ!!! Утре ще поиска и деня на сюнета му да стане национален празник.
35
3
 
36
 
! Отговори
as преди 7 години
дано не я регистрират в съда тая противобългарска и антиконституционна организация
34
4
 
18
 
! Отговори
7 преди 7 години
така е, като не я вкарват тая *** в затвора, почва да има искания.