Купуват 300 камери за патрулките. КАТ пак ще снима!

Мярката на МВР ще е основна срещу корупцията в системата
Обновена: 5 май 2016 09:52 | 4 май 2016 09:30,
37
Купуват 300 камери за патрулките. КАТ пак ще снима!
Снимка: Facebook

Вътрешният министър Румяна Бъчварова отново ще върне правилото - всички проверки на КАТ да се снимат, след като миналата година лично отмени тази заповед.

Мярката е записана в най-новата антикорупционна стратегия на МВР, а националната полиция вече е обявила обществена поръчка за доставката на 300 камери.

За тях ще се похарчат близо 2 млн. лв. Според стратегията видеонаблюдението ще е основна мярка срещу корупцията. МВР иска да монтира записващи устройства и в колите на граничните патрули, както и на охранителната полиция, пише "Сега".

Видеонаблюдението в КАТ бе въведено след поредния корупционен скандал - преди две години в интернет се появи клип, на който се виждаше как пътния полицай Сашо Тръпков взима подкуп.

Срещу него започна разследване, а тогавашният вътрешен министър Веселин Вучков обяви, че проверките вече ще се заснемат. За целта бяха купени 140 камери и те бяха монтирани в коли на КАТ. На охранителната полиция пък бе отнета възможността да проверява - освен при специално обявена акция, а на пътя останаха само катаджиите.

Няколко месеца по-късно Румяна Бъчварова отмени този ред с обяснението, че така ще има по-ефективен контрол върху нарушителите. Така на практика отново бе дадена възможност масово да се взимат подкупи.

Сега МВР обаче е решило, че до края на годината проверките отново трябва да започнат да се снимат. Причината е, че след като охранителната полиция бе махната от пътя, броят на глобите рязко е спаднал. От МВР се опитали да компенсират разликата чрез мобилните камери на КАТ, които снимат нарушения на пътя, но явно това не е било достатъчно.

На пътя в момента има 25 стационарни и 148 мобилни камери. По Великден са станали 76 тежки катастрофи с петима загинали и 83 ранени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
6
 
! Отговори
КАТ да се закрие преди 8 години
Единственото решение е КАТ да се закрие. 26 години гледаме и чакаме КАТ да заработи, но това не става. Вместо работа, КАТ си издействат все нови и нови възможности за искане на по-големи рушвети, като записват в закона все по-безмислено строги наказания. Решението е КАТ да се закрие и на служителите на КАТ с закон да се забрани да имат каквото и да е отношение по дейностите свързани с организацията и безопасността на движението, тъй като доказаха, че вредят, вместо да помагат.
13
0
 
9
 
! Отговори
тъй ли преди 8 години
не ги купувайте, че след една седмица пак ще ги забраните, па след ново решение един месец по-късно пак нова поръчка и тъй тъй рттъй ....
12
6
 
13
 
! Отговори
Човек в Германия преди 8 години
АЗ си карах по български в Германия и като ме снимаха няколко пъти и платих общо няколко стотака и съм с 4 точки гледай ме сега - карам внимателно, колана сложен - всичко по правилата. Докато не ти бръкнат в джоба - си ***. После ставаш Ханс.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
скрити камери ще снимат MILFякооооооооооооооооооо
10
1
 
10
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
Страшни са от КАТ. И селфита ще си правят като КРАДАТ по магазините, я цигарки я каквото им падне.
9
2
 
2
 
! Отговори
бла,бла преди 8 години
Екстра, ама да ги глобяват до дупка. Не всеки да си кара както иска и само като има патрул да намалява. Камери навсякъде и това е!
8
0
 
12
 
! Отговори
Георги Димитров преди 8 години
От това с камерите най-много страдат политиците и власт имащите. За това ги приеха пък после ги махнаха. Камерата не разпознава дали си генерал или бай Иван от село, а пък е много гадно до вчера да си бил над закона и на следващия ден да получаваш глоби. Иначе обикновенния човек му е все тая дали ще го снимат или не като му вземат парите.
7
1
 
6
 
! Отговори
Eлкa Bacилeвa преди 8 години
Ще ми снимат
6
1
 
5
 
! Отговори
ххх преди 8 години
... пак ще снима п0рно.
5
0
 
18
 
! Отговори
SysAdmin преди 8 години
6666.67 лв за камера... ?б@@@@@ тая камера! Някой яко пак ще се нагуши, за да "бори" корупцията! Нещастници!
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рибата се вмирисва от към главата. То ако си мислите, че корупцията е най-голяма сред най-ниските нива в мвр, е лъжете се. В типичен стил за мвр се правят промени засягащи само доле, ниско в тревата, а най-отгоре нищо, или почти нищо. Не патрулните полицаи са най-големия проблем. Хванали са 2-3 от няколко хиляди, та значи всички са такива? Айде сиктир.
3
1
 
11
 
! Отговори
До 2 преди 8 години
Да, така е. За това предлагат и бонуси за пътните полицаи. Щото по-важно е да те хванат някак си и да ти вземат парите. Може да е и на знак, който не се вижда примерно. А вместо това би следвало да се поддържа реда и да се спазват правилата, но идеята е явно просто да се събират повече глоби.
2
1
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Закона за движение по пътищата е стотина страници, глоби се налагат за 2-3 нарушения. Когато полиците почнат да налагат целия закон може да се оправят нещата.
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А колко от сниманите са платили глоба или няма значение важно е усвояването да върви?