Либия – отворена врата към радикализация

Резултатите от споразумението между ЕС и Турция са обнадеждаващи
Обновена: 17 май 2016 11:56 | 17 май 2016 11:52, Анисия Иванова
13
Либия – отворена врата към радикализация
Снимка: Bulgaria On Air

Категорично трябва да се обърне внимание на Либия. Тя е една отворена врата към радикализация, идваща от Африка, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR евродепутатът и заместник-председател на политическата група на Европейската народна партия (ЕНП) Мария Габриел.

По думите й южната граница на Либия е "една отворена врата" за терористични движения, които се оказват в изключително голяма близост до Европа.

"Когато се сваля диктаторски режим, то трябва да стане ясната идея какво се случва след това. Идеята не е само въпросният диктатор да бъде махнат от власт. Това означава също много повече съгласуваност на международната общност", посочи Габриел.

"Най-вече страдат хората в тези държави, затова мисля, че тук ЕС има много силна добавена стойност. Нашата сила е именно там - можем да накараме да седнат на една маса хора, които, ако това не стане под егидата на ЕС, много по-трудно биха го постигнали", допълни тя.

По думите й България е една от активните страни и като външна граница на ЕС е оценявана много достойно.

Когато сравним случващото се по нашата граница, със случващото се в Италия, Малта, Гърция виждаме, че България много предвидливо е успяла да изпревари действия.

"България ясно показва, че темата, която сега излезе на преден план, а именно, че Шенген не е само свобода на движение, а и пространство на сигурност - парадоксът е, че страна, която не е членка на Шенген, успява най-добре да го демонстрира", смята евродепутатът.

"Атентатите показаха необходимост от повече доверие между страните членки - постоянен обмен на данни между разузнавателни служби, полиция. Сега с всичко, което излиза като информация, виждаме, че ако това се е случило, можело е да бъдат предотвратени част от действията", допълни евродепутатът.

По отношение на споразумението с Турция Габриел смята, че резултатите са обнадеждаващи.

"Три седмици преди сключването на споразумението над 26 хиляди незаконно пристигнали емигранти, 3 седмици след сключването: те са пет хиляди. Говорим за намаляване. Това обаче със сигурност не е цялата картина", посочи тя.

"Никой от нас няма нужда от ескалация на напрежение, просто трябва много разумно да покажем, че искаме устойчивост в отношенията си с Турция, но и ясна защита на европейските ценности", призова Мария Габриел.

Цялото интервю вижте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами то това с Либия си е следствие от политиката на твойте колеги от ЕНП, бе Марче! Не, че и от ПЕС невдигаха две раце за атаката срещу Кадафи. Ама как само му се кланяха всички на запад до преди това и го посрещаха из Европейските столици с почести и грамоти. И кога точно ви стана неудобен? Когато решихте да му заграбите петрола или когато Кадафи откри подземни морета от сладка вода и се виждаше края на евтиното изкупуване на либийски петрол срещу вода?
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая като я видя и си плюя в пазвата ! Вземам и валидол !
7
0
 
4
 
! Отговори
иван преди 7 години
Пълни глупости -- и то от незнаен "депутат" с "необозначена по български" фамилия
6
0
 
6
 
! Отговори
PD преди 7 години
Какви ги дъвчеш моме! Каква тежест има Европа, по отношение на събитията. Освен да прави пари от оръжие. Европа плаща данък спокойствие, което още от ранните държави е било факт, че платилия данък е загубил войната. Не увряха бюрократичните тикви, че с пожелания не става, а на общи действия под концептуалното ментално робство сте неспособни. Колелото на историята се върти, и поредните крайни националисти, родени от неумното Ви разбиране за процесите, ще Ви раздадат по заслуги, а по вероято и не.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не думай! То беше една радост като свалиха Кадафи, то един кеф. И след него настана един благодат, едно чудо, фурми, шербет, локум.... Всеки може да си ходи с камилите където иска, а и да пристигат други ман'гали отвъд Сахара. Скоро и в Европа. Лаком гз се'ре пръст.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Colonel Gaddafi warned Tony Blair of Islamist attacks on Europe, phone conversations revealTranscripts of two telephone conversations between the two leaders which took place on February 25, 2011, are made public - публикация от The Telegraphq в която се публикуват разговори между Кадафи и Тони Блеър. Лидерът на либийската Джамахирия говори за опасността от войнстващия ислям за Северна Африка и Европа. Но кой да го чуе? Трътките от Брюксел с огромните заплати и привилегии? Банкерите затова ги х
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сетила се Мара, да се побара...Моме от града голяма Брюксел, защо не слушахте "тиранина" Кадафи, който директно ви предупреди за следствията от рамгрома на народната власт в Либия? Лакомо д.упе кръв ***.
2
0
 
18
 
! Отговори
лицемери преди 7 години
А кой разби Либия и уби Кадафи който държеше бежанците далече от Европа дълги години?кой?споразумение то с Турция не работи и е позор за ЕС бежанци продължават да прииждат в Гърция и казват че Турските власти ги лъжели че границите са отворени......
1
0
 
18
 
! Отговори
Тончо преди 7 години
Продажен ЕС плазмодий!