Борисов за реакторите: Поработихме доста по темата

Има шансове това да се случи, смята премиерът
Обновена: 11 юли 2016 19:27 | 11 юли 2016 18:52, Красимир Ангелов
39
Борисов за реакторите: Поработихме доста по темата
Снимка: МС

Разговорите по идеята за продажбата на оборудването на "АЕЦ "Белене" на Иран продължават и утре, "с благословията" на президента на Ислямска република Иран Хасан Рохани, съобщи премиерът Бойко Борисов. Днес той се срещна и разговаря с Хасан Рохани в рамките на официалната си визита в Техеран.

Още по темата
Борисов отбеляза, че президентът Рохани е разпоредил на експертите и на Агенцията по ядрена енергия утре подробно да разгледат всички аспекти на това предложение. От българска страна в разговорите ще участват вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Борисов отбеляза, че ще се проведат и срещи с министъра на енергетиката на Русия Александър Новак, за да се излезе от кризата, създадена през 2006 г., информира БТА.

"Поработихме доста по тая тема. Според мен има шансове това да се случи, но да изчакаме да поработят експертите", коментира Борисов пред журналисти след срещата му с президента Рохани.

"Факт е, че президент и премиер много добре са запознати с темата и искат, ако е изгодно, да участват. Факт е, че на всички нива се даде положителен знак да се работи по този проект", отбеляза Борисов и продължи:

"За мен е важно парите от санкцията, наложена на България за АЕЦ „Белене” да бъдат спасени. Това са живи пари, 167 хиляди евро трябва да преведем и днес, може и сами да сметнете за какви средства на ден става въпрос. Когато има готовност, ще запозная парламента и ще търсим решение. Иран искат да работят добре с България. Тя е портата им към Европа. Исторически сме добре свързани, нямаме проблеми, които да решаваме и това е изключително изгодно нас и за тях и те го показаха с отношението си", посочи Борисов и отбеляза, че вместо 20 минути са говорили  един час с Рохани.

В отговор на въпрос за кандидатът за президент на ГЕРБ Борисов коментира, че това кой ще е кандидатът зависи само от него и от Изпълнителната комисия. "Ако не ме дразнехте толкова с разни политици да обяснявате дали за мен си пазя мястото или за някой друг, само и само да влязат в предавания, щях още сега да ви кажа кой ще е президент", сопна се Борисов.

Той отново повтори желанието си Черно море да е зона, "в която да пътуват търговски кораби, да правим бизнес не само с Иран, а с Грузия, Армения, с цяла Азия". "Портовете на България да са пълни с търговски и туристически кораби, това да носи добавена стойност, да се вдигат пенсии и заплати и хората да живеят по-добре. Когато има инфраструктурни коридори, през които минават петрол, газ, стоки, там няма война – пазят се тези места. Когато огромни празни територии, каквито са от България до Румъния и Бесарабия, са „златни” места за войни. Това ли искаме? Аз искам обратното. А народът избира кой и как да го управлява", подчерта министър-председателят.
 
Той посочи, че под демилитаризирана зона разбира "да се опитаме да намалим напрежението в Черно море, вместо да вървим към надпревара във въоръжаването". "Нямам илюзия, че някой ще си нареже корабите, но ако може да не харчим за превъоръжаване милиарди, които трябват за хората, за пенсии, за инфраструктура. Колкото повече нараства напрежението, тези разходи ще се увеличават. Затова в предстоящите си срещи ще апелирам Черно море да стане търговска, туристическа, транспортна зона", посочи още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
25
 
12
 
! Отговори
Василев преди 7 години
БОЙКО смело напред народа е с теб и ти вярва.Агент Франк Доли! ЦРУ!!!