Ще продадем ли реактора на иранците? Сложно е!

Митов: Няма проблем, ако ядрената им програма е за граждански цели!
Обновена: 11 юли 2016 17:03 | 11 юли 2016 17:00, Веселина Йорданова
48
Ще продадем ли реактора на иранците? Сложно е!
Снимка: архив, БулФото

Темата за оборудването за АЕЦ "Белене" е доста сложна и разговорите сега започват. Това заяви външният министър Даниел Митов, който е част от делегацията ни в Иран.

Още по темата

"Трудно можем да говорим за конкретни параметри, но е необходимо да се дефинира пред иранската страна сегашната ситуация между нас и "Росатом", а оттам нататък да се види дали иранската страна проявява интерес", каза Митов, цитиран от правителствената пресслужба.
 
"Европа е наясно с разговорите, които водим в момента. Ако ядрената програма на Иран е насочена само за граждански цели, а нашето желание за сътрудничество е в тази сфера, Европа няма проблем с това", допълни външният министър.

Той каза още, че след премахването на санкциите в Иран съществуват много възможности за сътрудничество и ние сме длъжни да намерим всички опции за увеличаване на търговския си стокооборот. България има намерението да се превърне в газоразпределителен център и той вече придобива своите параметри, коментира Митов.

По думите му правителството търси възможно най-много източници на газ, така че да диверсифицираме възможностите както за нашия вътрешен пазар, така и за пренос. Разговорите по въпроса продължават и иранската страна е заинтересована от този тип сътрудничество.
 
Знаем позицията на Израел по отношение Иран, знаем много добре какви са техните притеснения и се стараем да ги адресираме. Не мисля, че българската страна, а и ЕС, има намерение да застрашава отношенията си с Израел или да влиза в договорки или параметри, които биха попречили на добрите взаимоотношения с Израел и на тяхното развитие. Няма база за притеснение. Нашите израелски колеги също са наясно, че тук става въпрос за търговски взаимоотношения, които са взаимно изгодни и по никакъв начин не застрашават Израел, смята дипломат номер 1.

Транспортният министър Ивайло Московски пък коментира, че инициативата за изграждането на транспортния коридор между Персийския залив и Черно море е на иранската страна, защото за тях е важно да имат и друга алтернатива, освен преминаването през Турция.

"Ангажирани са Армения, Азербайджан, Грузия, както и България. Изграждането на този коридор ще има добавена стойност за всички страни и не става въпрос да се елиминира преминаването през Турция, а да има допълнителна алтернатива, освен това преминаване. При необходимост можем да изградим специализирани терминали на пристанищата Варна и Бургас", уточни той.

Пътното трасе през южна България вече е напълно готово, до няколко години ще е готово и железопътното, през София за сръбска граница. До две седмици в България ще се проведе среща на експертно ниво между специалисти от различните държави.

Финансовият министър Владислав Горанов и иранският министър на икономическите въпроси и финансите Али Тайебния пък се разбраха Република България и Ислямска република Иран да работят за задълбочаване на икономическите си отношения и синхронизиране на действията срещу данъчните и митническите измами.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: ИранАЕЦ Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе Митов що за хора сте бе ? Айде сега да чакаме европейската комисия да си кажд мнението,айде сега да не разсърдиме Израел .Митоооооов нека да си гледаме интереса като държава и народ ,стига сме цункали задниците на тоя и оня .Ако трябва и е изгодно трябва да правим бизнес и с Папуа Нова Гвинея Меркел като ги сипе едни редки и миризливи да не би да.пита някого....
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Митуф, беляне за военни цели ли е1 умникооо?
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бате ви Бойко ще го продаде,за да може да си понапълни жобовете преди да сдаде власта.
32
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
МИТОВ СЬС СИГУРНОСТ НЕ ЗНАЕ 4Е НЕ МОЖЕ ДА ПРОДАВА БЕЗ СЬГЛАСИЕТО НА--ПРОИЗВОДИТЕЛЯ А АКО ЗНАЕ ОЩЕ ПО---ЛОШО ЗА НЕГО И БОРИСОВ КОЙТО МИ СЕ СТРУВА Е ПОДВЕДЕН ОТ МИТОВ
31
0
 
5
 
! Отговори
до 28 пехотинец преди 7 години
Незня дали си пехотинец или мотоинец но съм сигурен , че от много глупости които пишеш може да получиш сериони здравесловни катаклизми.
30
1
 
3
 
! Отговори
до 35 преди 7 години
Не се отпускай много за да не те намерят някоя сутрун в край пътна канавка истинал.....
29
0
 
11
 
! Отговори
omainiq преди 7 години
Този реактор ни трябва сега повече от всичко,след години ел енергията в бг ще е по ценна от злато като затворят 5-ти и 6-ти,нали имаше брътвежи за още два реактора в Козлодуй когато бе референдума защо,защо сега не пита народа си вожда бащата на народа едноличния вожд и господ батко Бойко Борисов???
28
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАЙ добре да го взривим в Крим
27
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съмнявам се дали този реактор е произведен.Български специалисти виждали са произведеното оборудване за този реактор?
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашата ядрена програма не е и за граждански цели за развитието икономиката на България явно не е била щом политиците се съгласиха със спирането точно тези които сега искат да припечелят от разрухата на още едно предприятие за което имат отговорност .Нека политиците кажат колко ядрени централи има във Франция и другите европейски страни и защо така ни заличават икономиката -доброзорно само защото участва Русия
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Митов: Няма проблем, ако ядрената им програма е за граждански цели!НИЕ ОБИКНОВЕННИТЕ ГРАЖДАНИ НЕ СЕ И СЪМНЯВАМЕ, ЧЕ ВИЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО НЯМАТЕ ПРОБЛЕМ ДА ПРОДАВАТЕ.
24
4
 
2
 
! Отговори
бан преди 7 години
До пехотинец 12 тона експлозив и няколко кила обогатен Уран което си е на -практика отпадачниятн продукт от гориво за реактор-и ИМАШ ядрена боба подобна на тази в Хирошима ДЕМЕК ИМАМЕ ВСИЧКИ СЪСТАВКИ за ЯДРЕНА БОМБА
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тиквата иска да прехвърли проблема на иранците вместо по-лесно да намери парите за АЕЦ от ЕС. ЕС подариха 300 милиарда евро на Гърция.
22
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Картината е ясна: ВСИЧКИ ЗАГЛАВИЯ на статиите за посещението на Банкянският и експърдите му в Иран ЗАВЪРШВАТ С ВЪПРОСИТЕЛЕН ЗНАК
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може и на бартер - даваме реактора, после внасяме ток. После мед срещу ирански асфалт първо качество.
20
2
 
22
 
! Отговори
Пипи преди 7 години
Какво разбира Митов от ядрена енергетика, а и от външна политика, кой ли му диктува всички антибългарски изказвания
19
1
 
22
 
! Отговори
телефон ни върза преди 7 години
Ние българите си мислим ,че можем да пием мляко от много крави,накрая ще се окаже ,че и студената вода ни е бонус
18
0
 
8
 
! Отговори
AZ преди 7 години
Napravete centralata i prodavayte tok! Samo glupavi i nahalni hora iskat da prodadat reaktora.
17
1
 
12
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Абе престанете с тези западни пропаганди!.Иран е 75 милионна държава която има нужда от електроенергия. И брадатите аятоласи въпреки,че са брадати знаят много добре, че ако се опитат да унищожат Исраил ще бъдат изравнени със земята от Сащ и Русия защото и двете супер сили се управляват от евреи. Това е ционистка пропагнда. Искали да имат атом за да унищожат Израел.Те без атом ще го сторят но самата Израел има ядрено оръжие докато Иран- не!
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
руснаците ако решат ще си продадат но ще ни въртят *** номера докато клекнем. и го дадем на бай ***... за скрап