Пада запрещението за хора с психични увреждания

За първи път се уреждат правата на хората в будна кома
9
Пада запрещението за хора с психични увреждания
Снимка: Reuters

Запрещението на хора с психични увреждания се отменя със законопроект, одобрен от Министерския съвет. С него за първи път в законодателството се уреждат правата на хората в будна кома.

Текстовете предвиждат и мерки за оказване на подкрепа за самостоятелно упражняване на права. На практика досега хора с умствени увреждания не можеха да правят нищо без попечител или настойник.

Предпоставката за придобиване на дееспособност ще е единствено навършването на 18-годишна възраст, а мерките за подкрепа на хората с увреждания ще се определят от районния съд по адресната им регистрация.

"Основната идея, заложена в законопроекта, е, че всички хора се раждат равни пред закона", обясни зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева – Русева.

"Важно е да изкараме хората от домовете за психични увреждания и да им дадем възможност за самостоятелен живот", каза още тя и определи деня като исторически.

По думите й запращението е стар, архаичен механизъм, който обрича хората на "гражданска смърт", като ги лишава от всякакви права.

"Когато някой има нужда да извърши правно действие, ще се намери доверено лице, определено от съда, което ще помогне на нуждаещото се от подкрепа лице", обясни зам.-министърът.

По думите й регистър на тези хора у нас не се поддържа и броят им не се знае. Според информация, дадена от съдилищата, около 7 хил. души са били поставени под запрещение в последните няколко години. Техните дела ще бъдат преразгледани в следващите години.

Русева посочи, че срещу България има вече 2 осъдителни решения от ЕСПЧ за нарушаване на права на хора с психични разстройства – за настаняване в социален дом, без да се потърси тяхното становище.

Законопроектът предвижда мерките за подкрепа да бъдат поискани от самия човек с увреждания, от негов роднини по права линия, брат, сестра, съпруг, близък, с когото е изградена връзка на доверие или от органа по подкрепеното вземане на решения (кмета на общината). Процедурата се развива през Районния съд по местоживеене на лицето с увреждания.

Ролята на одобрения от съда за подкрепящ, е да съдейства на лицето с увреждания, като му разяснява смисъла и последствията от разпореждане с права, подпомага го при комуникацията със страните по правоотношения и при изразяване на волята му на разбираем за околните начин.

Изключва се възможността мерки за подкрепа да се определят при сключване на брак, развод, сдружаване или съставяне на завещание. Предвидено е тези права да се упражняват самостоятелно, след подходящо консултиране.

Законопроектът предвижда наказателна отговорност за лица, които злоупотребят с доверието на хора с ментални увреждания - затвор до 8 години.

Законът ще влезе в сила 1 година след публикуването му в Държавен вестник, за да има време да се подготвят институциите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Христо В. Митков преди 2 години
Аз съм с диагнозата Параноидна Шизофрения от 8-ми Март 1989 година. Когато пациентът следва предписаната му терапия от психиатър, той, пациентът, може да живее по-добре и дори да работи. Чакам този закон от 2015 година насам, когато бяха отнети напълно гражданските ми права, без да съм престъпник, но и от затвора не се страхувам... Живея си животеца, пия си лекарствата и си пуша цигарите. Не Ви казвам да станате луди, не ми казвайте да стана нормален. Смелост, почтеност, доброта! С обич, Ицо!
9
0
 
2
 
! Отговори
Петрова преди 5 години
Тези, които пишат законите добре ли са? Кой ще го освидетелства? Аз живея под един такъв "равен по закон" цяла нощ блъска по врати, реве като разярен бик и вика, че иска да умре ама бързо, че ще избие всички, незнайно кои. Живее с баба си, тя за по-сигурно за себе си вечер отива да спи в някаква гарсониера на зет си, явно не може да спи или я е страх. А нас кучета ни яли, ще търпим. Майка ми и баща му си живеят в друг град, как заспиват като знаят, че сина им е болен и никой не го лекува. ужас!
8
3
 
5
 
! Отговори
психиатър преди 7 години
"Основната идея, заложена в законопроекта, е, че всички хора се раждат равни пред закона", обясни зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева Русева." Пред закона равни могат да бъдат само хора с нормално развит ум. Биологичният брак е опасен за всяко общество. В.М.-Русева май е от втората част.
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все повече се убеждавам, че САЩ, които принципно не харесвам заради агресията им, са прави за строгите закони, ред и рестриктивен апарат в лицето на полицията.Няма друг начин освен насила да се въведе ред в човешкото общество.Хората нито сме добри, нито равни по природа.Тази утопична идиотия ше съсипе Европа.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво,сега освен измамите с лекари,катастрофи,полицаи,златни пирони,каиши,тасми,игли,бойлери,климатици,колети,писма и не знам още кви идиотщини,ще се отвори и нов мегдан за имотни измамници!***-и-и-и-и-и-и--и-и-и-и-и-и-и-и-и-и-и-и-и-и!
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега ще нараснат изгодните сделки с имоти след които пак равностойните ще минат на държавна издръжка.
4
1
 
13
 
! Отговори
рънте преди 7 години
За регистър не знам,но 240 могат да ги изброят поименно.
3
3
 
19
 
! Отговори
? преди 7 години
Госпожо Мичева-Русева, освен да Ви пожелая да живеете в съседни апартаменти, със залепени тераси с "ХОРА,РАВНИ пред Закона- психично болни".Живеем вече 36 години така.Не остан човек НЕБИТ във входа.Аналогично с МИГРАНТИТЕ, които са РАВНИ с нас и заслужават закрила по Дъблинското споразумение. След колене, убийства, се разбра, че са хора от 13.век и ЗЛОУПОТРЕБЯВАТ с добротата ни.Знаем, че действате според Закони на ЕС.Но обстановката е мНОГО ДИНАМИЧНА и Законите трябва да се ИЗМЕНЯТ според дина
2
2
 
16
 
! Отговори
Не се чудете преди 7 години
Управляващите разчитат на подкрепата на един етнос по време на избори.Този етнос си има културни традиции, някои от които имат за следствие раждането на де/ге/не/рати.Е, как нашите управници да изпуснат гласовете и на тези нещастници?
1
4
 
27
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Бах тая демокрация ! До сега джихадисти ни оклеха ! Били бегълци мигранти ! Тираджии със закон ни газят безпроблемно ! Надрусани тинеиджари се избиват! Избиват и нас!557Сега и лудите ще ни убиват за кеф , безнаказано ! Комай трябва да се спасяваме от тази пролет ли е , демокрация ли е , американизация ли е ! Ужас в дейтвие!