КС поряза Слави: За е-вота, депутатите и шерифите

В допитването, поискано от шоумена, остават три въпроса
Обновена: 28 юли 2016 16:07 | 28 юли 2016 16:03,
387
КС поряза Слави: За е-вота, депутатите и шерифите
Снимка: архив Булфото

Конституционният съд реши, че три от въпросите в референдума, иницииран от Слави Трифонов, са противоконституционни.

Това са въпросът дали да се намали броят на депутатите от 240 на 120, този за и против електронното гласуване и още един – дали полицейските началници да се избират пряко от народа, съобщи "24 часа".

Още по темата

Припомняме ви, че КС бе сезиран и по трите въпроса от президента Росен Плевнелиев преди два месеца. Тогава държавният глава се мотивира, че допитването до народа не може да изземва функциите на Велико народно събрание. А според Конституцията само ВНС може да прави промени в нея.

Референдумът на Слави Трифонов бе пуснат от парламента без редакция на въпросите, макар че не малка част от депутатите ги обявиха за противоконституционни. През пролетта Народното събрание реши и че допитването ще се проведе заедно с президентските избори наесен.

По време на дебатите по референдума в парламента един от сценаристите на Слави - Тошко Хаджитодоров, защити инициативата и разясни на депутатите, че се намират в исторически момент.

"В момента наистина сте на исторически път да спазите законите, които вие сте приели. Ако не ги спазвате вие, какво остава за останалите хора. Вие не сте над закона, не сте богове, не сте императори", обърна се тогава той към тях.

След решението на Конституционния съд от днес въпросите, които ще останат в допитването, са:

1.    Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?


2.    Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?


3.     Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подписахте се за този невъзможен референдум защото не разбирате правилата на държавното управление.И защото Слави много лесно ви манипулира.А сега се сърдите, че не става на вашата.Е, всеки *** ако прави референдуми как ще стане тая ?!
232
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слави загуби.Да отива да плаче в предаването си.Народа спечели, защото номерата на гологлавия предател не минаха!
231
5
 
12
 
! Отговори
Zlatena преди 7 години
До 2043 а бойко борисов по известен като боко премирерската тиква е държанка на Сащ .
230
2
 
18
 
! Отговори
Държавата на мафията преди 7 години
Филип Димитров-конституционен съдия хахаха,това е нечовешка гавра с Българският народ!ужассс
229
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя чалгаджия хубаво го беше натикал Костов в кучия!
228
5
 
17
 
! Отговори
Спомнете си. преди 7 години
Спомнете си че Слави беше срещу комунистите и те паднаха.Показваше наглостта на Костов,и въпреки че Костов го мачкаше ,оцеля,а Костов се срина.За цар и тройна коалиция да не говорим.Имаше и друга подписка и нея политиците я замазаха.Ама не се отказа.Колко от вас плювачи ще го направят и ще издържат?И аз не го харесвам заради чалгата, ама истината си е истина и е имал смелостта да я каже.И между другото гледайте интервюто му с Диков в тубата,можете да си зададете и някой и друг въпрос.
227
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 242: 1.Какво те навежда на мислъта, че 500 ще сторят по-малка беля от 5 човека? 2.Защо ми е да хрантутя 500 дебелака, като начинът им на гласуване ще е все едно са 5?
226
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Реорганизация на такова ниво не се прави с референдум, а от ВНС. Няма условия да се свиква ВНС."...... Естествено, закона може да бъде изкривен,така че да се каже и на "Да" - "Не". Зависи кой поръчва музиката все пак. Глупаво е да смяташ, че референдума е насочен само срещу бате ти Бойко, защото той засяга всички.
225
14
 
12
 
! Отговори
Говорит Москва преди 7 години
Славуца е скъпо платената държанка на Доган бей и Маскве
224
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЩеревНе смятам,че броят на депутатие е решаващ! понякога пет човека могат да сторят по-голяма беля и от 500.Проблемът е в това,че всичко у нас още през 89 г. до наши дни,беше и е дирижирано!
223
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Реорганизация на такова ниво не се прави с референдум, а от ВНС. Няма условия да се свиква ВНС.Келешундера Слави знае това, но нарочно създава напрежение сред тъъпия народ.Плащат му да се бори с Борисов, но това не става така, защото Слави е двойкаджия. А Борисов е успешен премиер. Успешен за България.
222
6
 
12
 
! Отговори
Щерев преди 7 години
Най-смисленият въпрос бе за броя на дупетатите! Сега отпада въобще и смисъла от този референдум. БЪЛГАРСКА му работа!
221
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен - и понеже е съставен от комунисти КС, видиш ли ти, той ще пореже русофили. Слагането на епитети е много лесно. По отношение грОмоДнзта ти - ТИ ПА СИ АЛЕМ ДЕЛОМ.
220
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Славуца не искала да се занимава с политика, щото била ***.Предаването му е политическо.Референдума е политика.А уж не искала да влиза в политиката ;)
219
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсолютна подигравка с народа. Това не трябва да се търпи повече.
218
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не проведоха референдума при Орешарски!При царя?При Виденов?При Тройната коалиция?Защото целта е да съборят Борисов!Изобщо не им пука на Слави и ко за народа.Знаят, че нищо няма да направят.Целта е Борисов, но ако Слави беше мъж щеше да се яви на избори!
217
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Порязаха няколко стотин неграмотни продажни русофили.И сега плачат.А КС е съставен от комунистите на Първанов, Бойко няма намеса там.А Славуца е дребно момченце с висок ръст и много комплекси.Плащат му от Кремъл за да играе тази игра. Самият той е Нищо.
216
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не само Слави, а и всички ние, които подписахме сме порязани. Това е и доказателство, че в България липсва всякаква демокрация!
215
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не разбирам защо прекият избор на полицейски шефове да е противоконституционно.Би трябвало и прокурорите да бъдат пряко избирани, с оппределен мандат и да отговарят на определени условия преди да се кандидатират. Редно е и министри, шефове на агенции и всички с управленски функции в държавни агенции или фирми да имат минимум 10 или поне 5 години опит в областта.
214
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нагли, нагли та нагли. Какво народно събрание бе, народа е работодател на тези нищо неправещи хора в Парламента. Щом работодателя преценява, че 240 са много е напълно нормално да уволни половината. Явно трябва да излизаме и да им го кажем лично те са тотално безочливи.