В Турция трогнати от Борисов, България – съюзник, партньор

Турската преса в очакване на срещата на премиера с Меркел
27 авг 2016 12:20,
331
В Турция трогнати от Борисов, България – съюзник, партньор
Снимка: архив, Ройтерс

Всички централни турски вестници поместват на заглавните си страници статии във връзка с посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Истанбул и срещите с турския му колега Бинали Йълдъръм и с президента Реджеп Тайип Ердоган.

В статиите се акцентира върху продължаването на двустранното сътрудничество между Турция и България в борбата срещу нелегалната миграция "въпреки проблемите по изпълнението на споразумението от март с ЕС за визовата либерализация".

Още по темата
Проправителственият вестник "Сабах" помества на челно място снимка на Бойко Борисов и турския президент Ердоган под заглавие "Ердоган прие Борисов в кьошка Хубер".

"Джумхуриет" пише в заглавие: "Поразителни думи от българския премиер: Всяка седмица ви изпращаме съболезнования". Вестникът изтъква, че опитът за преврат от 15 юли и терористичните нападения в Турция пораждат тревога у съседна България.

Вестник "Миллиет" специално подчертава, че срещата на Бинали Йълдъръм с Бойко Борисов е продължила 1 час и половина и цитира изявлението на турския премиер на пресконференцията след разговора, че "България не е само съсед, а е съюзник, партньор на Турция. С моя скъп приятел Бойко Борисов всяка седмица разговаряме по телефона и обсъждаме проблемите между нашите две страни и в региона".

Вестник "Хюрриет" извежда в заглавие, че двамата премиери са обсъждали сътрудничеството между Турция и България по мигрантската криза.

Изданието подчертава изказаното от Бинали Йълдъръм мнение, че изпълнението на споразумението зависи от ангажиментите, поети от европейските държави, и изразената от турската страна готовност за продължаване на сътрудничеството с България по мигрантската криза.

Вестник "Йени Шафак" акцентира, че Бойко Борисов ще разговаря по-късно днес за мигрантската криза с Ангела Меркел и че се очаква да предаде исканията на турската страна по този въпрос.

"Хабертюрк" посочва, че в контекста на мигрантската криза двамата премиери са разговаряли за съвместни действия между Турция и България за спиране на мигрантския поток. Вестникът цитира специално думите на Борисов, че основният въпрос сега е докога Турция ще успява да спира този поток.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
5
 
15
 
! Отговори
до 159 преди 7 години
България е Фактор в ЕвропаКолкото аз Съм НАПОЛЕОН БОНАПАРД
119
10
 
17
 
! Отговори
България ЕС НАТО преди 7 години
България трябва винаги да е в отлични отношения със съседката си Турция независимо каква политика води както и с Германия и САЩ другото е без значение
118
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не можеш да имаш прекрасни отношения с държава, която смята да те окупира и да те прави вилает. Отакто е република Турция кого е окупирала и си направил вилает Ако фиксираш Кипьр то още не е вилаетт и не искал но Гьрция си я искаше и си провеждаше геноцид.
117
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В исторически план Русия винаги е била заедно с Турция срещу българския национален интерес. Примери:-Съединението на България-Обявяването на независмостта на България-Балканската война-Първата световна война
116
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 154Да мълчи... при наличието на толкова много дефицити е най-добре е да мълчи. За да не го подиграват и да срами цялата ни държава. А дали някой въобще го приема на сериозно... аз не мисля!
115
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каквото и да си казваме , трябва да признаем , че Турция начело с Ердоган победи най - вече себе си . В случая Българският Премиер не е посредник между Турция и ЕС , а фактор от ЕС . Приемливо е твърдението , че Република България е ПАРТНЬОР на Репубрика Турция .
114
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 143 144Като толкова разбиращ от политика, обясни какво трябва да прави при тази ситуация. Лесно е да се говори без покритие.
113
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко, веднъж като кажеш "Алах е един" стига. Ти го повтори 100 пъти. Нещо се е случило, за да ти е харесало толкова много. Какво ли е то!?
112
9
 
6
 
! Отговори
Ай стига бе, преди 7 години
До Анонимен 143"Бойко е умен политик."
111
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За Бьлгария Турция има специално Ако някой не е усетил да знае на Борисов му е дадено правото да е посредник между две сьрдити приятели Виш пилотаж Само че не сме дорасли Как разбрах Премиера Йьлдьрьм се обрьща с тежест за госта си а Борисов не е запомнил и името му се обрьща колега Да не говорим за преводача на изявленията.В Бьлгария има дьржава в дьржавата провокиращ вьпрос на 24 часа грьм от ясно небе ще се забрани ли пкк в Бьлгария това ли е наьионалния ни вьпрос или това е сол от прасчето.
110
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре сега, обяснете ми какво глупаво намирате в искането на Борисов да се затворят с общо решение границите на ЕС, след като очевадно вече никой не иска повече мигранти, дори и Меркел?! Не е ли това най-вярното и лесно изпълнимо решение? Защо да се цепим на четворки, петорки и т.н., а да го отнасят Гърция, Италия и България?Моля се най-после всички да го проумеят и още в Братислава да стигнат до категорична обща воля!
109
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
турчина като съсед е незаменим. Почина на село комшията турчин и след него всичко ми окрадоха и спрях да ходя
108
6
 
13
 
! Отговори
Ай стига бе, преди 7 години
"Да си съюзник на Турция е трудно и САЩ го научиха"Бойкооо, ти кога ще го научиш бе?
107
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 137Добитъкът вирее по каменистите пустини, България е райската градина.
106
6
 
12
 
! Отговори
пък мен ме кефи преди 7 години
До Анонимен"Каква е разликата между Борисов и Местан?"Няма, те са едно и също, БОйко + меСТАН си е един тиквен БОСТАНV
105
6
 
21
 
! Отговори
до 143 преди 7 години
Нито е умен, нито е политик, единственото вярно, което написа е името му.
104
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко е умен политик.
103
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 139Особено винаги.... ))))))))))))))
102
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПатриотСпокойно патриоте, Босфора си има естествени врагове като Черно и Средиземно море!
101
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да, третият мост е символ, че турция иска да стане част от европа. обаче сега трябва да издигнат и бетонна стена по границите с всички азиатски държави, за да бъдат приети. факт. когато кандидатстваш да си част от една общност, сваляш границата откъм тях, но издигаш нови, непристъпни от другата страна. и подписваш да спазваш правилата на клуба.