Ще искаме пари от ЕС за строежа на газовия хъб

ЕК пък готова да участва във всички срещи за "Балкан"
71
Ще искаме пари от ЕС за строежа на газовия хъб
Снимка: БТА

България ще кандидатства за еврофинансиране за строежа на газовия хъб "Балкан". Проектът за разпределителния център ще е готов в началото на ноември и тогава ще бъде представен пред Еврокомисията, съобщи bTV.

Още по темата

Днес беше ден за инспекция на място. Министри, гости от Брюксел и инвеститори огледаха газокомпресорната станция до Провадия.

Компресорната станция край Провадия е един от основните компоненти от бъдещия газоразпределителен център Балкан. Мощните турбини създават налягане за транспортиране на газа на стотици километри. Принципът им на работа е подобен на този на самолетните двигатели.

Газоразпределителният център няма да се конкурира пряко с останалите големи газови трасета на Балканите.

"Инициативата за разработване на газов хъб не е нито алтернатива, нито продължение на "Южен поток”, нямат нищо общо, увери вицепремиерът Томислав Дончев.

Пет страни вече са заявили интерес да доставят газ в бъдещия газоразпределителен център - Азербайджан, Туркменистан, Иран, САЩ и Русия.

"Нашата инфраструктура е абсолютно надеждна и ще бъде гарант за сигурността на доставките”, каза енергийният министър Теменужка Петкова.

За Брюксел проектът ще се развива самостоятелно, независимо какво става с "Турски поток” или със "Северен поток”.

"Готови сме да съдействаме за тристранни срещи с Русия или с Турция, защото това не е само проект на Европейския съюз и България, а проект за региона, затова в него трябва да обхванем другите големи партньори като Русия и Турция, и съседните страни”, заяви Клаус-Дитер Борхард, началник на "Вътрешен енергиен пазар" в Генералната дирекция "Енергетика" на Европейската комисия. 

Газовият хъб „Балкан” ще обхваща и вече съществуваща инфраструктура от тръби и компресори.

"При положение че имаме няколко източника на природен газ, при положение, че имаме няколко компресорни станции и инфраструктура, това гарантира сигурността на доставките”, отбеляза Георги Гегов, изпълнителен директор на „Булгартрансгаз”. 

Строежът на „Балкан” ще струва почти 3 милиарда лева.

Изграждането на газовия център означава по-висока сигурност на доставките за България и по-ниски цени за домакинствата и промишлеността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
12
 
! Отговори
евросолидарност преди 7 години
По-скоро ще дадат на Турция за турския....
30
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 22.Абе, аланкоолу, не разбра ли, че един такъв газопровод ще работи поне 30-40 години. И как си представяш хем да ти построят твоята част от газопровода, хем да си прибираш транзитните такси през цялото време. Нали трябва да си платиш с нещо своята част, бе
29
7
 
20
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Вчера един колега в работата разправяше, че един негов съсед му разказал, че жена му чула от една приятелка да разправя че мъжът и се прибрал преди 2 дни от Бургас и там видял на пристанището в далечината да идва американския танкер с шистовата газ, с 30% по-евтина от руската.
28
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Газ ще има ако всички българи ядат сутрин обед и вечер само боб или боб с наденица.Иначе газ на найси.
27
15
 
5
 
! Отговори
Анализ преди 7 години
Кой има интерес от този хъб?България? Не! България харчи малко газ и интерконектирите с Гърция и Румъния са достатъчни за пълна диверсификация.Европа? Какво и пука на Европа? Тя може да се справи и със и без руски газ; и със и без хъб в България.Съседните страни? Те вече си диверсифицираха доставките - и Гърция и Румъния и западните Балкани.ЕДИНСТВЕНИЯТ ПЕЧЕЛИВШ ОТ ТОЗИ ХЪБ Е ГАЗПРОМ! Хем ще продължи да продава газ на Балканите, хем ще прецака Украйна! Само се правят на незаинтересовани!
26
1
 
22
 
! Отговори
ПОЛИТИК ОТ ГЕРБ преди 7 години
Важното е да излъжем ЕС да даде парите, че където се строи там е далаверата. Пък дали ще потече някога газ през тоя хъб, все тая.
25
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми те руснаците изобщо не дойдоха на срещата за тоя хъб, не се появиха, а и Милер заяви, че газта ще минава през Турция, за България нищо не се предвижда - да ядат боб евроатлатниците ако искат да си зареждат хьба с газ.
24
0
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
ГЕРБ - СМЕШНИЦИ!!!!!!!!
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНикога не са дискутирали подобно нещо, само гламавeц като теб може да твърди подобни простотии.
22
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отвсякъде ни отсвириха, винаги губещи и мачкани от какво сме в ЕС. Този хъб е пълна излагация, никой няма намерение да го зарежда с газ. Газта ще минава от Турция през Гърция, а Германия ще се осигури и с още един Северен поток за газ от Русия. Само ние баламите ще чакаме танкерите с втечнена газ от Катар и шистова газ от американците.
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 22Ами те го дискутираха много време по медиите бе, що се правиш на улав?
20
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха-ха-ха, докато построят хъба, американците ще продават газ с 30% по евтин от руския през Гърция за България, Румъния и Украйна и през Хърватия за Унгария, Австрия и Чехия.
19
3
 
7
 
! Отговори
до 22 преди 7 години
Ти от къде видя договира та пишеш глупости ?.
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То хъб добре ама газ от къде ?.
17
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 19Абе аланкоолу, ти не разбра ли че първите 15 години България нямаше да получи и една стотинка от транзита на Южен поток. Такъв договор бяха подписали вашите хора русофил-предатели с русия. Какво пишеш глупости за милиард транзитни такси тука да ядосваш осведомените хора с проруските си лъжи и измислици.
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин-18.06.2016г.Защо се предадохте без бой от ЕС И САЩ за Южен поток,защо не отидохте в Европарламента.... да обясните за важността на този проект за вас...
15
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 183 милиард лева! За толкова долари щяха да построят Южен поток и да печелят от транзитни такси..... само че след 25 години т.е. около 2050 година когато няма да има и газ в русия.
14
2
 
13
 
! Отговори
Еврика преди 7 години
То лошо няма да кандидтства тя бюрокрацията се храни от бумащина и статистика. ББ ще се очете с дейност (наши хора ще облажат, ще проектират, проектират) ЕК и тя. Резултат НУ-ЛЕВ (каравай с дупка но не каква а гЪзова). Навремето Тошката беше решил да прави София като Венеция с канали - та бяха почнали да копаят канали докато не им светна че за каналите трябва вода. ЕВРИКА
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каквито и да си ги говорим,каквито и в коментари да си ги пишем истината е една:наХЪБиха ни го!!Излезе на трибуната на изпратеният от ЕС европейски директор и каза:"Без руски газ в него това скъпоструващо съоръжение е безпредметно"!!Да се смееш ли,да ревеш ли??Значи закрихме проект на газопровод защото по него ще тече руски газ и.....дойдохме до положението,че хъба без руска газ в него е безпредметен!!И,какво правим в положението:"Накъдето й да се връткаш,за....никът ти е все отзад и заголен"!!
12
0
 
7
 
! Отговори
NACO преди 7 години
Е ,как няма да искаме,но първо трябва да им ОТГОВОРИМ ,как са УСВОЕНИ-ОТКРАДНАТИ другите дадени ни за ПРЕДИШНИТЕ ПРОЕКТИ Да,да точно така,че нали ДРУГАРЯ Борисов за това СПРЯ някои от тях