Не, Борисов няма да ремонтира Бузлуджа

Вежди Рашидов припомни, че паметникът е върнат на БСП
Обновена: 9 сеп 2016 13:59 | 9 сеп 2016 13:44,
71
Не, Борисов няма да ремонтира Бузлуджа
Снимка: архив, Булфото


Правителството на Бойко Борисов няма да ремонтира паметника на Бузлуджа въпреки създаденото очакване за това. Това стана ясно от думите на министъра на културата Вежди Рашидов в парламентарния контрол. 

През лятото премиерът обяви, че ще спре разрухата на монумента, известен като Чинията, а това бе разчетено като знак, че кабинетът ще поеме разходите за ремонта й.

Още по темата

Днес Петър Славов от РБ попита Рашдов вярно ли е това. Той припомни, че преди години собствеността на паметника бе върната на БСП, "но те отказаха да се грижат за собственото си творение", каза реформаторът. 

Той нарече Чинията "паметник на един престъпен строй". Славов припомни, че в България парите за култура системно не достигат и попита Рашидов редно ли е да се харчат парите на българския и европейския данъкоплатец точно за този монумент. 

Рашидов отвърна, че държавата няма намерение да финансира ремонт на Чинията. Той обясни, че премиерът не е бил разбран правилно.

"Журналистите се залепиха за една реплика на премиера, че трябва да се спре разрухата", каза министърът. 

Той обясни, че монументът на Бузлуджа не е и няма да бъде паметник на културата, но призна неговите качества. Министърът каза, че ако се махне петолъчката, ще остане една много пластична архитектера. Вътре пък имало мозайки на много известни майстори, които, като се изключат портретите на Живков и Ленин, били много ценни произведения на изкуството. 

Рашидов обясни, че за да има ремонт, трябва да се вземе разрешение от архитекта, който е жив и здрав, от творчески съюзи и др. Министърът поиска да се спре със самодейността.  

"Утре ще видим паметник, който ще ни псува на майка. Но градската среда не е свободно пространство", каза Рашидов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Събаряйте го това вече!
14
2
 
14
 
! Отговори
:( преди 7 години
Боко знае и дори иска да се махне от властта, като разчита, че ще се върне пак на бял кон. Лошо си е направил сметката. Падне ли този път от властта, а той ще падне, никое посолство не може да го върне на власт. ГЕРБ се провали толкова лошо, колкото дори *** не са се проваляли.
13
2
 
13
 
! Отговори
fsb преди 7 години
*** министър на *** народ....
12
1
 
6
 
! Отговори
БиБи преди 7 години
Ех,ако можеше да се положи (покрие)с няколко см асфалт,да отчета дейност и да взема дивиденти...Мечти,Мечти..
11
1
 
15
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Н а п о м н я н е : През 1974 за подтрояването на това се сбираха пари от ВСКЧКИ български граждани! От учащите твърда'вноска',а от работещите процент от заплатата! По списъци и по ведомости! ЧИЯ собственост е тоеа?
10
4
 
28
 
! Отговори
И преди 7 години
Какво като е строен през социализма?!Елате и вижте в Германия-всичко старо се възстановява,посещава се от много туристи, но хората УВАЖАВАТ паметници,култура, традиции...до нас има къща, строена преди повече от 400 год,и досега там живеят хора,а първият етаж е ресторант в старинен стил!Но.....за това се иска ум
9
4
 
23
 
! Отговори
Пипи преди 7 години
Да го ремонтират - не могат, но ако става въпрос да го продадат, ще го направят, справка царските конюшни....
8
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Престъпен строй, заради тях сме на тоя хал, защото като си "тръгваха" създадоха мутрите и корупцията ...
7
11
 
27
 
! Отговори
Гладен редактор преди 7 години
Ами че то всичко е създадено по времето на бай Тошо. Това какво значи? Че нищо няма да се ремонтира ли? Ще си изгубим всичко което имаме, защото бате ви бoклука борисов казва така. Народе, събуди се...Ами тогава бoклука да се хваща и да строи, защото трябва да имаме. Това че било създадено тогава, защо няма да се ремонтира? Като не иска да ремонтира, да почва да строи, що не му харесва старото и ще го остави да се събори. Много големи демократи и европейци станаха всички, *** такива...
6
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нинова да събере червената измeт на ленински съботници и да си го ремонтират.
5
4
 
31
 
! Отговори
р преди 7 години
Монумента се посещава ежедневно от достатъчно хора и спокойно може да бъде туристическа атракция и да се печели от него.
4
5
 
30
 
! Отговори
G преди 7 години
Няма ли да я продават за 85лв на квадрат?Бъчварова тебе питат.Бъчварова- Не знам. Нямам спомен.
3
27
 
24
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 7 години
Какво?!Значи,тъй като съм данъкоплатец,част от моите пари да отидат за ремонта на гадния монумент,още повече последният е собственност на БСП?Звучи ми като гавра.Да си го ремонтират,ако искат собствениците и те да си поемат разноските!
2
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и3мет Рашидов
1
20
 
37
 
! Отговори
Киро преди 7 години
Абе хайде стига смешки, щели да ремонтират.Сегашните дори не могат само да боядисат това което се построи на навремето, а тук говорите за големи ремонти.