Стягат Чинията на Бузлуджа, правят я хотел или ресторант

Паметникът струвал на социалистическа България, 14.5 млн. лв
16 юни 2016 21:12,
114
Стягат Чинията на Бузлуджа, правят я хотел или ресторант
Снимка: архив, Bulphoto

Четири варианта за възстановяване на Чинията на Бузлуджа предлага архитект Дора Иванова. Основното предложение е порутеното съоръжение да се превърне в монумент на националната историческа памет. Второто е Чинията е да стане Музей на комунизма, а най-екстравагантното е тя да стане хотел или ресторант.

Екипът на арх. Георги Стоилов, построил Дом-паметника на БКП на Бузлуджа през 1981 година, и младата арх. Дора Иванова ще обединят сили, за да възстановят уникалния обект, който от години се руши. "Това е паметник на идеята, затова той е интересен на целия свят – има паметници на хора, на събития", коментира междувременно арх. Стоилов.

Археологът проф. Николай Овчаров пък обясни, че по време на честванията на празника на розата в Казанлък миналата седмица е запознал премиера Бойко Борисов с проекта на арх. Иванова за обновяване на монумента. На среща в Министерството на културата където Овчаров е съветник на министър Вежди Рашидов, представители на Съюза на българските художници Съюза на архитектите, община Казанлък, оригиналния авторски колектив и арх. Иванова е решено да се започне съвместна работа, припомни проф. Овчаров пред BTV.

Освен изготвянето на проект за обновяване на паметника, ще бъде изяснен статутът му, както и отношението на БСП към него, след като през 2011 година той беше даден на партията, но тя още не го е приела.

"Целият колектив е готов да работи", категоричен е Георги Стоилов, който ще ръководи архитектурния екип.

"Това е един важен обществен факт. Аз не мога да се налагам на обществото, то трябва да реши какво иска да види", добави Стоилов.

Над 14,5 млн. лв. е струвало някога изграждането на старопланинския монумент, по предварителните пресмятания на арх. Дора Иванова за санирането на обекта сега ще трябват 2,5 млн. лв.

Достъпът до рушащия се и ограбен през последните 25 години дом-паметник на БКП на връх Бузлуджа е забранен поради опасност за здравето и живота на евентуалните му посетители, напомниха от Старозагорската областна управа.

Окрадените през десетилетията кабели не позволяват нормално електрозахранване, силно корозирала е армировката по част от стените.

Като цяло обектът е с нарушена конструкция, в лошо техническо и архитектурно състояние.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още по темата: паметникБузлуджачиния
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правилно. Хотел, после национализация и пак партиен дом. Хитрецът Боко усеща накъде духа вятърът. А пък троловете продължавата да пикаят срещу. Днес реставрират Бузлуджа, догодина Белене с гладните прасенца.
59
2
 
5
 
! Отговори
Emil преди 7 години
Да я напрявят бардак, така поне няма да се налага да и сменят предназначението, само малко козметичен ремонт:)
58
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В КАЗАНЛЪК ОТДАВНА СЕ ЗНАЕ, ЧЕ ЗВУКОВАТА СИСТЕМА, ПОРЪЧАНА И ЗАКУПЕНА ОТ ЯПОНИЯ, ТОГАВА НАЙ-МОДЕРНАТА В СВЕТА, ПОСЛЕ МОНТИРАНА В БУЗЛУДЖА, СЛЕД ПРОМЕНИТЕ Е ОТКРАДНАТА И МОНТИРАНА В ДИСКОТЕКА СОБСТВЕНОСТ НА СИНЧЕТО НА ВИДЕН СДС АКТИВИСТ В ГРАДА! ОТКРАДНАТА!!!!!! НЕ СИ МИСЛЕТЕ, ЧЕ РОМИТЕ СА РАЗРУШИЛИ МОНУМЕНТА! ПСИХОДЕСНИТЕ В ДЕЙСТВИЕ!
57
0
 
9
 
! Отговори
Къде е новината? преди 7 години
Това е едно много старо предложение, което не се прие.Новина всъщност няма.
56
4
 
5
 
! Отговори
Идейка преди 7 години
Хотелче с дискотечка, казино и почасови услуги. Инвеститори ще се намерят, клиентела също.
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
паметникът е направен с пари на хората спец събирани за него!!!!а не от държавата!или поне не цялата сума!
54
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да идва бригадата по взривяването. Евтино, бързо и ефикасно решение. Освободете планината от този бетонен цирей.
53
10
 
12
 
! Отговори
Историк преди 7 години
По-добре да не се пипа и да остане такова, каквото е в момента - саморазрушаващ се отвратителен *** символизиращ в най-добра степен до какво води комунизма.
52
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека си остане червен бардак, какъвто винаги си е била - вместо червен фенер ще свети червена петолъчка. Вярно, че персоналът е позастарял, но има над 100-годишен опит и традиции в занаята.
51
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека правят каквото искат, но с лични пари
50
13
 
18
 
! Отговори
niki преди 7 години
Трябва да бъде взривена и изчистена тази монументална глупост на БКП-то. Само загрозява хубавата гледка...
49
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само на мен ли това нещо на снимката ми изглежда като най-безумната глупост на света? Това е правено без всякаква мозъчна дейност.
48
8
 
17
 
! Отговори
червенодупев преди 7 години
след като с нашите пари правиха глупости искат отново да плащаме за поддържането им.
47
4
 
11
 
! Отговори
матросчо преди 7 години
"ДНЕС" - има по важни теми за обсъждане, излагате се ...
46
5
 
8
 
! Отговори
матросчо преди 7 години
До АнонименНе ни занимавай с твоята чиния, а плащай за безобразията, които сътвори - 26 години....
45
4
 
5
 
! Отговори
матросчо преди 7 години
До матросчоВидя ли как те подвеждат с флотилията, ама не смеят да повторят предишните исказвания на плевнята, а само последното, мрънка като пред съд - всички гербери и реформатори - ДА ПЛАЩАТ ЗА БЕЗОБРАЗИЯТА - МЕТО, МАРТИНЧО -- защо мълчите бе ..пак ли комунистите са ви виновни,,
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро като се ровех из фейсбук и излизат предложения познавате ли този, онзи и т.н.Цъкнах на едно от предложенията и беше някакъв от UK имаше и снимки. Цъкам на тях и щях да падна от стола... имаше снимки на БСП чинията на бузлуджа, петолъчки и снимка на Георги Димитров. Направо не можех да повярвам на очите си западняк комунист.
43
6
 
5
 
! Отговори
матросчо преди 7 години
]е платите всичко, което причинихте на народа тези 26 години - НО СЕГА ПЪРВО ЩЕ ПЛАТИТЕ ГЛОБАТА ЗА БЕЛЕНЕ, КОЯТО СПРЯХТЕ - АМА ВСИЧКИ, КОИТО БЯХТЕ ГЕРОИ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА ПО СПИРАНЕТО - няма да плащаме пак ние бъркотията ви - ГОСПОДИН ПРЕМИЕР - сега, конфискувайте имуществото на всички, които ви излъгаха да спрете АЕЦа - първо добревия умник, след това иванича приказливия атомник барабар с цветницата, сега мрънкат на екрана - ама на всички - КОНФИСКАЦИЯ, дори и на *** тук и те
42
0
 
7
 
! Отговори
хе хе преди 7 години
Водачите на работническата класа нямат и не дават пари за ремонт, обаче ако тръгне да се продава, ще го купи някой "случаен" бизнесмен ...за жълти стотинки.
41
5
 
10
 
! Отговори
напред преди 7 години
Стягат чинията и излитат към червената планета.Завинаги.