От БСП за рокадата за ООН: Тежко предателство!

ГЕРБ веднага контрираха: Шансовете са големи
Обновена: 28 сеп 2016 11:59 | 28 сеп 2016 11:30, Камелия Цветанова
81
От БСП за рокадата за ООН: Тежко предателство!
Корнелия Нинова. Снимка: Булфото

Решението на правителството да издигне кандидатурата на Кристалина Георгиева за поста на генерален секретар на ООН на мястото на Ирина Бокова предизвика разнопосочни реакции в парламента.

Още по темата

За ГЕРБ най-важни са шансовете българка да заеме високия пост, но от БСП се ядосаха и лидерката на социалистите Корнелия Нинова поиска премиерът Бойко Борисов и външния министър Даниел Митов да дадат обяснения по въпроса пред депутатите.

"Не е в нашите правомощия да знаем защо. Това са въпроси на разговори, преговори лобиране и такъв тип отношения между държавите", коментира шефката на външната комисия Джема Грозданова от ГЕРБ.
 
Според нея важното е какъв ще е крайният резултат за България и ако е положителен това е нещо голямо за страната ни.

"Щом има решение за промяна на кандидатурата, значи шансовете са големи", посочи тя.

Грозданова отказа да коментира какво ще се случи, ако настоящият ни кандидат Ирина Бокова откаже сама да се оттегли на надпреварата.

Според Корнелия Нинова обаче това е тежко предателство срещу България и подчинение на чужди интереси.

"Резил. За пореден път премиерът Бойко Борисов се оказа слаб, за да защити националния интерес. Това решение е взето под влияние отвън и е в ущърб на националния интерес", коментира тя.

Съпартиецът й и бивш външен министър Кристиан Вигенин напомни, че решението на правителството за издигането на нов кандидат за генерален секретар на ООН е абсолютен прецедент.

"Няма държава с двама кандидати", припомни той. За него по този начин България стана за смях в ООН и това ще има тежки дългосрочни последици за нас в световен план.

Вигенин смята, че това не е изненада заради "неспособността на премиера и на правителството да оценяват нещата в световен план" и поради "некадърност на външното ни министерство и лично на дипломат номер едно Даниел Митов".

Социалистите се надяват, че Ирина Бокова няма да се откаже от състезанието и ще се представи достойно.

От ДПС също критикуваха решението на правителството. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ отсече, че този път позицията на кабинета изглежда много несериозна.

"Според нас, когато държавата има определено решение би трябвало да направи всичко възможно за реализирането му и да следва нужния ход за това. Досега като държава с нашата кандидатура направихме много, за да навредим на успеха на България в това състезание. Днешния акт може да оценим като акт, който вреди на имиджа на страната ни и с нищо не допринася за успеха в едно такова състезание, а можехме да съхраним поне имиджа, достойнството и авторитета на страната“, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
8
 
13
 
! Отговори
не ни занимавайте преди 7 години
И какво ни грее нас бг Народа кристалина или бокова ? Какво са направили те за нас ?Я,някой това да ми каже,моля!
7
13
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боко и Ко за пореден път забъркаха каша с невероятни размери за смях на мало и голямо от цял свят! И в Ангола не правят такива циркове, както нашите велики политически глави от ГЕРБ
6
5
 
23
 
! Отговори
А бе преди 7 години
Чудесен повод да се поупражняват в реторика....Иначе е пределно ясно,че малкия шанс на Бокова се изгуби съвсем.КриСталинка пък никога не го е имала,но Боко се отърва елегантно от нея.Въпросът за български председател на ООН е приключен,освен ако Русия и Китай не решат друго-малко вероятно.
5
12
 
27
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
То е ясно че е...предателство и то върви по...линията ФАЩ-Меркел-Тиквун.То и всички други неща от които можеше да...живнем но свързани с Русия,подходът е същия;провалено Белене,провален Южен поток,подкрепено енбарго към Русия с 10...минуса за България и нито лев компенсация и ...пр.Срам и позор за сегашните управници начело с Тиквуня,че един брилянтен и доказан дипломат като г-жа Бокова е заменена с Кристалина със...стъклените очички.
4
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая парясница дето ни разправяш в ефир как трябвало да се чивтосваме с арабите, че да се оправил генетичният ни материал. Ми да даде пример на нас простолюдието като ожени родата си за някой авганистанец или иракчанин.
3
12
 
40
 
! Отговори
до кога преди 7 години
Никакви шансове станахме първата държава умишлено провалили своята кандидатура,наистина е тежко предателство.
2
11
 
9
 
! Отговори
Тийн преди 7 години
А какво значи БСП?
1
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази няма да я изберат за шеф на ООН. 100% гаранция.