Референдумът твърдо с отговори: Да, Да, Да

Активността е 45,6%, сочат данните от паралелното преброяване
16
Референдумът твърдо с отговори: Да, Да, Да
Снимка: Булфото

Референдумът остава на кантар, след като избирателната активност при него е 45,6%, сочат данните от паралелното преброяване на Gallup International при 75% изпълнение на извадката.

Това на практика означава, че резултатите от него, дори гласувалите на допитването да не минат броя на гласувалите на последните избори, трябва да бъдат разгледани от парламента, защото минават 20% от имащите право на глас, нещо, което е записано в Конституцията.

Все още обаче има вероятност референдумът да събере необходимите гласове, за да стане задължителен.

Още по темата

Трябва да се отбележи, че гласоподавателите са дали 3 твърди "Да" по трита въпроса.

По последни данни 72,7% от гласоподавателите са отговорили положително на въпроса: "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?". 16.5% са отговорили с не, а 10,9 % не са отговорили на този въпрос, сочат данните на Gallup International.

63,3 от участвалите в референдума са отговорили с "Да" на въпроса: "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?" 26,2% са гласували с "Не", а 10,5% от участвалите не са дали отговор на този въпрос.

Най-много отговори "Да" има на последния въпрос: "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?". Положително са отговорили точно 72,5%, а 16.1% са отговорили с не. Без отговор на въпроса са останали 11,4% от гласувалите в референдума.

Dnes.bg припомня, че за да бъде валиден референдумът, т.е. той да има юридическа стойност и решението от него да влезе в сила окончателно, трябваше той трябва да отговаря на две условия: Да гласуват поне същия брой гласоподаватели, колкото на последните парламентарни избори от включените в избирателните списъци и отговорът с 50% + 1 от гласовете да се приеме за легитимен.

В основния закон на страната е записано, че референдумът е пряко гласуване, при което цялото население на дадена държава с право на гласуване, трябва да одобри или отхвърли дадено предложение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: референдумгласуване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз искам като пусна бюлетина, да знам кого съм избрал. И кого да изритам следващия път ако не си е свършил работата. Не искам партиите да си редят листи и да въртят делаверки. Не искам Бат Сали да е от Самоков, а да го избират в Кюстендил, Дебелян в Смолян и Цветелин Кънчев от на майната си. Искам кандидатът да застава пред избирателите с биографията си и да е независим от партийни игрички. Искам мажоритарен вот. Точка.
14
2
 
6
 
! Отговори
Защо?! преди 7 години
Референдумът беше орязан по долен начин! Защо никой не се противопостави на това?! Защото всички са маскари! Сега разбрахте ли защо народът гласува за Радев?! Защото все още не е маскара! И дано не се омаскари!
13
18
 
8
 
! Отговори
до 8 преди 7 години
*** пример - заради бълхата, да изгорим юрганаРеферендумът иска да останат две големи партии и диктатура.Иска да въведе и безотговорност на богаташи, избрани с кебапчета и бира
12
21
 
4
 
! Отговори
oт Cиднeй-Aв$тралия преди 7 години
Този чалгар само сеирдийства му дай за 1 лев, да разлае кучетата. Това че сегашната система е АРХАИЧНА е ЛЪЖА ама та дрънка! Точно обратното е! Мажоритарно управление е много по стара система и тук в Aв$тралия е такава и е по лоша система, а Америка също е стара. В момента БГ има много по модерна система. Тук в Aв$тралия се опитват да махнат мажоритарната ама веднъж въведеш ли я не можеш да я махнеш. Големите са с абсолютна власт
11
17
 
2
 
! Отговори
oт Cиднeй-Aв$тралия преди 7 години
Мажоритарно управление -НЕ! Защото големите ще получат АБСОЛЮТНА власт. Ако се коалират с малките партии играят роля на контрол. Когато почнат да вършат прекалено глупости и се забравят малките партии им дърпат спирачка да се осъзнаят и да спрът инъче се оттеглет и ще има предсрочни избориЗа 1 лев на глас - НЕ! ущурб на малките партии които ще се чудят от къде да намерят пари и ще трябва да се финансират от мафиоти и корпорации и после ще трябва да се "издължават" като им прокарват закони
10
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз гласувах Не! Не! И Не!Защо се предлага задължително гласуване, това е държавен рекет! Те ми предлагат 10 маймуни и искат да гласувам за една. Само мутрата Трифонов още не беше участвала , и за нея ли сега да гласувам? Хубаво разчупване на статуквото , няма що! Първите 2 въпроса са мижи да те лажем. Все едно да си глух и да те питат каква музика да ти пуснат - нещо такова Подигравка с интелигентния гласоподавател.
9
1
 
42
 
! Отговори
Жена преди 7 години
Въпросите от референдума трябваше да са за намаляне на броя на депутатите до броя на областните градове в страната. Въвеждане с закон на задължителна минимална работна заплата за депутати и минимален ценз Бакалавър.Сваляне на депутатският имунитет и прозрачно деклариране на доходи ,участия ,фирми ,имущество и тн ... Лустрация на целият елит на бившето БКП до 9 то клоляно да НЕ заемат държ,длъжностти доживот,
8
2
 
21
 
! Отговори
Смях преди 7 години
*** пример относно текуща система срещу мажоритарна. Бат Сали, всеизвестен депутат, от листата на ... избран с 864 гласа от Кюстендилска област. Същата област има около 101 000 жители или неговата представителност е под 1% спрямо областта. При мажоритарен дали ще го изберат от тази област? Или г-жа Павлова, кандидат за депутат от Стара Загора, Варна и Бог знае кой град още :)
7
18
 
8
 
! Отговори
Да бе, преди 7 години
Я погледни само тук колко глупави хора са гласували с червения палец.Много скоро ,всички наивници гласували с ДА на този мутренски референдум ще усетят какво са си сторили сами,действащи импулсивно и първосигнално без мисъл за последствията.Дано тази простотия не успее,че жална ни майчица занапред!
6
35
 
10
 
! Отговори
Фен на бсп преди 7 години
Дано се размине ще го притупат в НС и готово! Ще ни се размине катастрофата! Докато чаках в моята секция да гласувам видях че доста хора отказаха вота на референдума! Май не сме много толкова глупав народ!?
5
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АтанасовЯд ли те, а мишко? хахаха
4
13
 
14
 
! Отговори
Атанасов преди 7 години
До 1 :Ти си пълен ***...само такива версии за Слави не бях чувал...но то от хора с една гънка в мозъка си....и то от удар,какво ли да очакваш.....
3
25
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И тоя б**** Слави се о*ра. Хо хо хо
2
28
 
20
 
! Отговори
Фен на бсп преди 7 години
Значи тва е едно голямо зло! Преди малко Каралачанов на пресконфернцията го обясни много добре защо! Много мъдро направиха хората дето не гласуваха на референдума! Един не участвал тежи колкото 1000 чалгара отмятали ДА-тата на капана заложен от Ку-Ку!
1
37
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Народът не му се връзва на манипулативният про-герберски референдум на мутрата Трифонов. Единственият цел на този референдум бе ГЕРБ да си купи мажоритарният вот от отделните избирателни райони ако мине "референдума". Отделно разбира се, чрез въпросният референдум, мутрата Трифонов да има фалшиво "задължение" спрямо гласувалите да си направи партия и да хапне и той от политическата мутро-торта. Но, тези неща са прекалено сложни за средностатистическият чалгар който счита Трифонов за Христос.