Данък "лихва" май не работи, приходите от него падат

Реформаторският блок ще иска отпадането на налога
9 дек 2016 21:23, Екип на Investor.bg
39
Данък "лихва" май не работи, приходите от него падат
Снимка: архив, БулФото

Постъпленията от данък "лихва", който беше въведен със спорни законови промени считано от 1 януари 2013 г., намаляват през всяка от последните години. За 2013 г. от този налог в хазната са постъпили 82,4 млн. лв., за 2014 г. приходите се свиват до 65,7 млн. лв., а за 2015 г. - до 52 млн. лв.

Това показва справка на министъра на финансите Владислав Горанов, поискана от депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров. От отговора, който е публикуван на сайта на Народното събрание, се вижда, че от началото на тази година до края на октомври в бюджета са внесени 31 млн. лв. от въпросния данък.

Припомняме, че сaмo през последните гoдини дaнъĸът въpxy лиxвитe пo дeпoзити пpeтъpпя мнoжecтвo ĸopeĸции
ГЕРБ въведе ставката oт 10%, която влeзe в cилa oт 1 янyapи 2013 г. c пpoмeни в Зaĸoнa зa дaнъцитe въpxy дoxoдитe нa физичecĸитe лицa (ЗДДФЛ). Данъкът засегна срочните депозити.

Тогава управляващите очакваха приход от новия налог от над 120 млн. лв. годишно.

След като приходите не оправдаха очакванията, в края на 2013 г. беше решено ставката да се намалява c 2 процентни пyнĸтa вcяĸa гoдинa. Πpи тaзи cxeмa в paмĸитe нa 5 г. дaнъĸът тpябвaшe дa достигне нулева ставка.

B ĸpaя нa 2014 г. тогавашният финансов министър Петър Чобанов предложи на парламента дa зaпaзи paзмepa нa дaнъĸa, ĸoйтo тoгaвa бeшe 8%. Така пpeз 2015 г. дaнъчнaтa cтaвĸa остана на същото ниво, както е и до днес. Същевременно се разшири базата и вече на облагане подлежат и доходите от безсрочните влогове и сметки.

С какви аргументи РБ ще настоява за отпадането му, четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
pari v banki ne vkarvam,samo vzimam ot tam
26
0
 
10
 
! Отговори
Aman ot teroristi преди 7 години
Данък лихва беше Мръсно престъпно организирано мероприятие което обезпечи на Nагли престъпници следене он лайн на всички вложители автоматично..
25
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не сме задръжняли, а външния дълг е намалял с 3 милярда последните две години. Просто в интерес на истината отговарям
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който си е с акъла, не държи пари в банка. Но и нищо няма да го накара да ги "инвестира" или похарчи, защото на някого му се искало.... Така икономика не се "съживява", това са детинщини, само че направено от "мастити" икономисти.
23
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идеята на данък лихва не е да се съберат много пари от данъци, а да се стимулира парите да се инвестират в нещо различно от депозит в банка. Депозитите в банка не са добре за икономиката на страната. Това че намаляват депозитите, а с тях и данък лихва показва, че икономиката върви в правилната посока.
22
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
лихвите падат и приходите от тях също,при някои влогове заради таксите даже са на минус ама държавата не поема част от загубите,тя само взима,не дава.
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еврейчугите са в дъното на цялата тази финанасово-банкова гнусотия!
20
2
 
18
 
! Отговори
Shark преди 7 години
До 29. Схващам че това е обир, затова парите ми не стоят в банка. Явно много хора са го схванали по същия начин, щом отчитат негативни резултати.
19
1
 
16
 
! Отговори
Shark преди 7 години
До Clown007. Защото когато си ги получил тези пари си платил вече данък върху тях. Дали от продажба на имот, дали от бизнес или от друг източник, всеки плаща данък доход. А това се явява втори данък върху същите пари. Сега схващаш ли?
18
6
 
5
 
! Отговори
д-р Исня преди 7 години
Целта на този двнък не е да събира пари в хазната, а да извади застоялите средства в обръщение и по този начин да раздвижи икономиката. Колко пенсионери движат сега икономиката като вкарват свежи пари в търговията на дребно - кой 100 хилки, кой 5. Циганете после си куппуват плазми и дрънкулки....Ама пък големите фирми изнасят от страната тези пари....май е по-добре си седът под дюшека!
17
0
 
3
 
! Отговори
;) преди 7 години
До АнонименА колко бяха лихвите по кредитите?
16
0
 
34
 
! Отговори
ЯзекА преди 7 години
Нема да се притеснявате. Скоро лихвите че са отрицателни и ония изеници че требе да ни връщат...
15
29
 
3
 
! Отговори
Clown007 преди 7 години
Щом е доход (макар и от лихви) защо да не се облага , но *** не обича да дава а само да получава и да мрънка. Това е положението.
14
4
 
25
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
Спокойно другари, скоро банки няма да има ;-)
13
30
 
3
 
! Отговори
Мушмурок преди 7 години
Стига ревахте ***. В нормалните (със умни хора) държави тоз данък стига 30%_50%.
12
22
 
4
 
! Отговори
Emigrant преди 7 години
Данъкът съществува и в ГФР.Всеки има право да получи 810 евро лихви без да плаща данък,ако предварително подаде молба в банката за освобождаване от данъка.Но освобождаването евъзмобно само до 810 евро на човек или 1600 за двама семейни.Не го оправдавам разбира се.Прави се за да се скърпи пробития бюджет.ГЕРБ бяха в трудната сируация хем да напълнят бюджета,хем народът да не е раздразнен.Няма как да стане.Но сега не предвиждам да ви стане другари по-добре,когато дойде баш капиталистката ***
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До le6tanИ ти драги само хабиш храната ама никой не е дошъл да ти стъпи на врата и да те отърве от мизерното ти съществуване....
10
25
 
4
 
! Отговори
le6tan преди 7 години
Лихвата е доход и Кати такъв навсякъде по света се облага с данък доход. Стига мучахте.
9
1
 
33
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Ако станем като САЩ - всеки да може да притежава оръжие, тия паляци от народното събание ще станат изчезващ вид!
8
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще раздават помощи на пенсионерите в Гърция които взима по малка пенсия от 850 евра.....