Монополистите изгоряха! При дълг от 20 лева няма да плащаме 300

Депутатите гласуваха край на таксите за юрисконсулти
111
Монополистите изгоряха! При дълг от 20 лева няма да плащаме 300
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Край на практиката за дълг от 20 лева, да платиш 300 лева разходи за юрисконсулт, ако загубиш делото, заведено от монополист. Това стана, след като депутатите единодушно приеха промени в Гражданския процесуалния кодекс на второ четене.

Още по темата

Според новите текстове размерът на присъденото възнаграждение за услуги на адвокат не може да нахвърля сумата, присъдена от съда за погасяване. Инициативата за тази поправка дойде от омбудсмана Мая Манолова.

След като стана обществен защитник тя поде битка с монополистите.

Преди време Манолова извади статистика, от която е видно, че за миналата година само от съдебните такси "Топлофикация София" е прибрала близо 15 милиона лева от 21 766 столичани. Тя показа и нагледно как дълг от 100 лева, след начисляването на такси и лихви нараства до 1 483 лева.

Манолова обясни, че при започнато производство на потребителя се начислява 300 лева такса за юрисконсулт, последвани от още 350 лева за съдебен изпълнител. Така ТЕЦ-София е поискала от потребителите си 9 750 000 лева за услуга, която не предоставя.

По думите й дружествата са си създали практика да не информират клиентите си за текущи задължения, за да може да бъде образувано производство.

С приетите от парламента днес промени в ГПК ще се преустанови и сегашната практика – арбитражни съдилища да разглеждат потребителски спорове. Това се прави, тъй като има констатирани редица случаи на системна злоупотреба с тази възможност от страна на монополи и колекторски фирми.

Така че вече потребителските спорове вече ще бъдат изключени от обхвата на арбитражните съдилища.

Според новите текстове подобен спор, при който едната страна е потребител, може да бъде възложен за решаване на арбитражен съд, само ако това изрично е договорено между страните след възникването на спора, а не с предварителна арбитражна клауза в договора.

Често такива договори са наложени като типови от монополния доставчик на услуги и не оставят голям избор на потребителите.

След влизане в сила на закона всяко арбитражно решение, постановено по потребителски спор, обявен за неарбитрируем, ще се счита за нищожно, ако отнасянето до арбитраж не е предмет на изрично договаряне след възникване на спора.

Без ограничение от времето, нищожността ще може да се констатира служебно от Софийския градски съд в производството по издаване на изпълнителен лист или пък от Върховния касационен съд по повод на искова молба от заинтересованата страна или по искане на прокурора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
4
 
4
 
! Отговори
Отвратен преди 7 години
Ако БСП се върне на власт ,връщат старото положение.Всичко постигнато до сега ще бъде премахнато и "живота" започва както винаги от тях.
98
1
 
8
 
! Отговори
Американ преди 7 години
До дедо васоБързите кредити по цял свят са да дерат кожите на глупавите балъци които ги ползват.
97
0
 
12
 
! Отговори
дедо васо преди 7 години
Бедни ми български народе, не се радвай на шарена тояга. Само след месец, два, ще чуем новите ужилени от новата система и вратичките в нея. На бързите кредити сложиха таван на лихвения процент: и какво?... застраховка над 100% от някакви естонски, латвийски и тем подобни компаний, и пак свалят по две кожи. Без оръжие няма да се оправим. Някой подхвърли коричка, и радост до небето. Не! Хляба трябва да е у нас, а ние да подхвърляме корички на кучетата!
96
4
 
6
 
! Отговори
Istinata преди 7 години
Za kvo obache imash dulg ot 20 leva??ne 300 poveche triabva za takiva nehranimaikovci :) men sa me iztupvali za 170 evro platih 500
95
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В никоя страна от ЕС, с изключение на България не се заплаща за непоискана услуга. Начисляването на такса мощност е най-обикновена кражба. Докога ще продължава този очеизваден рекет? И защо няма индивидуални договори? Защото като изтече срока на договора трабва да приключи предоставянето на услугата и съответно заплощането за нея. А така - закрепостени до живот
94
2
 
34
 
! Отговори
СВЕТ преди 7 години
Апетитът идва с яденето. Сега паднаха арбитражните дела на монополите и това явно ще бъде само началото. Тази Мая е от работливите и пробивните ... добри качества за подобна позиция. Дано не загуби инерция а направо да подхваща следващия проблем.
93
0
 
5
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Сещам се за филма на Чарли Чаплин ,,Хлапето",тук е същата работа.
92
0
 
16
 
! Отговори
Запасен преди 7 години
....Закона за енергетиката, а именно - че "Отопляем обем" не е обемът по проект, а обемът на помещенията, в които ИМА монтирани топлоизлъчващи устройства - радиатори, лири, сушки и др.под. Такава промяна веднага би блокирала по-нататъчното начисляване на суми на хора, които са се отказали от парното, което всъщност е главният проблем с Топлофикация и срещу който най-много роптаят хората.
91
0
 
11
 
! Отговори
Запасен преди 7 години
Дотек - добре, ама *** още работа за вършене по отношение на Топлофикация.Първо - разясняване на хората, че в тях е ножът и хлябът т.е. тръбите са на етажната собственост, и каквото реши Общото събрание, да е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за топлинния счетоводител и Топлофикация. Решаваме, че сградната инсталация ще е 0% и толкоз! Не да ни правят на маймуни как това не можело да бъде, понеже Топлофикация няма откъде да скубе пари! И на първо време - да променят едно малко изречение в Доп.разпоредби на Закона за
90
0
 
22
 
! Отговори
До 92 преди 7 години
Приятел,явно си нотариус или помощник такъв! Спокойно,и вашето време ще отмине!Като купиш кола от частно лице,как точно да ти я продаде че не схванах! А колко съм неподготвен говорят на хората плюсовете. Истината е че на хората им писна да ги стригат!
89
0
 
36
 
! Отговори
Наивен преди 7 години
Браво Мая! С много упорство постигна успех. Благодаря! А сега, ако нямо нещо по спешно, подхвани мобилните оператори. Че и те са едни кожодери...Договорите им са по 10-15 страници и все се намира някое редче с дребни букви, да те прецакат. А пък развод с тях е по сложен от бракоразводно дело.
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ?!чети пак, ако не разбереш се сърди на журналистите...
87
16
 
2
 
! Отговори
?! преди 7 години
За арбитражите хубаво, ама за хонорарите звучи малко недоклатено. Демек, ако човек дължи 20лв. и иска да съди монополист, трябва да си намери адвокат, който да му работи за 20лв.
86
4
 
20
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Преди да бъде назначено служебно правителство,правителството в оставка трябва да даде отчет за дейността си и къде потънаха 16-те милиарда лева.
85
0
 
34
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Този длъжник,който заради 100 лева трябва да плати 1483 лева,трябва да е луд,ако не го е обжалвал в редовен съд.
84
0
 
31
 
! Отговори
анонимна. преди 7 години
Предлагам на госпожа Мая Манолова да обърне внимание и на прословутите" незаконни паяци". Нека знае, че се пълнят нечии джобове.А да не говорим и за " сините зони". Да проучи на кого са и какви пари се цоцат от там.
83
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде сега го вкарайте в дрантолника заради тези завишени задължения.Кой знае колко хора са опраскали.
82
4
 
15
 
! Отговори
до 88 преди 7 години
Не знам за какво се изказваш неподготвен. От 2012та, ако купиш автомобил с фактура, няма нижда от нотариус. И това лично съм го правил 2 пъти. Никави нотариуси, никакви глупости.
81
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За арбитражите едно голямо БРАВО! Никак не я харесвам, но е грехота да не я похвалиш за нещата които направи и се опитва да прави. Казано е, който не иска да свърши нещо - намира оправдание, който иска - намира начин да го направи. И за позицията към референдума заслужава адмирации, без значение какви са й мотивите. Аз лично съм против и гласувах с не на допитването, но при този резултат хората заслужават поне публичното обсъждане в парламента.
80
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те са лихвари и ще скочат лихвите вместо такси.