Радев свиква НС на 19 април, а правителство кога?

Пенсиите и мажоритарният вот спъват преговорите за кабинет
Обновена: 7 апр 2017 16:27 | 7 апр 2017 16:26, Камелия Цветанова
20
Радев свиква НС на 19 април, а правителство кога?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Президентът Румен Радев свиква на първо заседание новоизбраното 44-ото Народно събрание на 19 април – сряда. Указът на държавния глава за това вече е издаден, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

44-тото Народно събрание ще започне работа с тържествено заседание по полагане на клетва на новоизбраните 240 депутати.

Още по темата
Те се събират в 10:00 ч., когато ще удари първият звънец, а слово ще произнесе най-възрастният депутат – този път това ще е Тома Томов от БСП. В предишните два парламента тази чест се падаше на социалиста Стефан Данаилов, който обаче сега ще седи на редова депутатска банка, докато Томов води заседанието за първи път.

По традиция се очаква президентът да направи обръщение към народа и Народното събрание. Според парламентарната практика изявления ще направят и представители на партиите и коалициите в новия парламент.

Ще бъде гласуван и новият председател на Народното събрание, като най-вероятно постът ще поеме Димитър Главчев от ГЕРБ - заместник на шефката на предишния парламент Цецка Цачева, която обаче този път остана извън парламента.

Военнослужещи от Националната гвардейска част също ще вземат участие в официалната церемония за първото пленарно заседание на 44-ото Народно събрание.

На церемонията ще присъстват и патриарх Неофит, представители на други вероизповедания, дипломати, висши магистрати, военнослужещи.

В новия парламент отново най-голямата политическа сила е ГЕРБ. След нея се нарежда БСП, следвана от Обединени патриоти, ДПС и "Воля".

Все още не е ясно какъв ще бъде съставът на правителството, нито кога ще бъде сформирано то.

Постигнато е принципно съгласие за кабинет с премиер Бойко Борисов между ГЕРБ и Обединени патриоти, но пък детайлите по правителствената програма все още не са изчистени.

Двете щекотливи теми, по които за момента се разминават ГЕРБ и Обединени патриоти, са пенсиите и мажоритарният вот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
5
 
! Отговори
Aнонимен преди 7 години
"Изборът на хората" 04.05.2017г.пл. "Народно събрание"Стига са се подигравали с народа!
15
0
 
5
 
! Отговори
ха ха преди 7 години
абе не знам, ама ако си спомняте референдума в англия, на втория ден подаде оставка камерън. на третия ден свикаха парламента и избраха тереза мей и на четвъртия ден имаха правителство. тука наште един месец свикват събрание :)))
14
4
 
2
 
! Отговори
Гробокопач преди 7 години
До ХА-ХА-ХА !Така е. Реално чрез Герджиков, Радев работи за идването на ГЕРБ на власт. Явно му е платено от Борисов за това. Такива обяснения за еманципации от БСП са смешни. Ако си се набол на трън (БСП) сега си седнал на глог (ГЕРБ);)))
13
1
 
4
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
В този формат няма нито един демократ,дори за цвят,нещо повече всичките са завършени лицемери ,а повечето са свързани с комунистическата номенклатура.Да ни е честито другари.
12
1
 
4
 
! Отговори
? преди 7 години
Има ли пилот в самолета България ?
11
2
 
5
 
! Отговори
123 преди 7 години
Той и Винету е за по-високи пенсии. Няма за какво да се дърлят с путреотите. А за тези ,които решението е да се ометат от страната- да нямат право да гласуват. Внася данъци в чужда държава,а ще влияе в нашите избори... Като се прибере-гладувай.
10
3
 
12
 
! Отговори
аз преди 7 години
дано се разберат по бързо за пенсиите че издишаме особено ние с пенсиите под 300 лева..дано качат всички пенсии и заплати поне малко че не се търпи тоя глад и ти ясметки вече
9
2
 
9
 
! Отговори
ББ преди 7 години
Такива като 10 са типични примери, дезертират после искат да гласуват. Защо приятелю, стой, бори се да промениш това което изброи, ти оставяш родината си за която милиони са си оставили костите и бягаш! Дигайте главите и да се борим да си върнем държавата и да не я оставяме на чакалите!
8
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев е един пълен ***!
7
11
 
13
 
! Отговори
Опасен чар преди 7 години
Радев нямаше опции, затова назначи Герджиков за да се еманципира от БСП, като компромисна фигура. Беше хлъзнат по пързалката от Паситата, но поне се държа като мъж и ги натисна да махнат 208 постановление и пръстовите отпечатъци и си спази предизборните обещания! Има голям потенциал да бъде българския Орбан, още малко твърдост му трябва!
6
20
 
12
 
! Отговори
иван преди 7 години
Радев се компрометира !
5
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разчитам на ОП да озаптяват Банкянското го.ведо, доколкото могат...
4
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОП са с Радев и БСП, докато ГЕРБ се подкрепят само от ДПС.
3
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горкият Радев, сега ще трябва да работи с правителство, пълно с герберастки калинки, жадни за реванш заради Цецка и желаещи да се подмажат на Вожда... Всички ще са против него. Дано удържиш, Президенте!
2
18
 
20
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Радев върна на власт Бойко Борисов. Факт !Назначавайки тенис-партньора на Борисов за служебен премиер Радев реанимира ГЕРБ.За служебният Герджиков не беше трудно да подари служебната победа на ГЕРБ. Достатъчно беше да остави началниците на Областните дирекции на полицията и да не разследват министрите на ГЕРБ от предишния кабинет.Герджика изпълни и двете !За Цв.Цв. и компания беше фасулска работа после да спечелят изборите.Сега алчните за власт и пари псевдопатриоти ще легнат на Бойко.
1
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
,,Ердоган няма нужда от ДПС и Дост, щом Герп управлява България!'' - Волен Патриотов Сайдеров! Сега трябва да добави към Герп и себе си.