БСП внесе поправка: В хипермаркета – задължително продукти от BG

Поне 75% от алкохола в магазините трябвало да е български
Обновена: 19 май 2017 16:18 | 19 май 2017 13:00,
128
БСП внесе поправка: В хипермаркета – задължително продукти от BG
Снимка: архив, Reuters

БСП внесе поправки в Закона за храните за защита на българското производство.

В тях е разписано задължение на щандовете на големите магазини да има определен минимум продукти българско производство. 

Предложението на социалистите е в магазините за търговия на дребно с оборот над 2 млн. лв. българското мляко и млечни продукти да са над 70% от всички млечни продукти. 

Месо и месни продукти от България (без пилешко) трябва да са над 25% от предлаганите, настояват още от БСП. Българското пилешко ще трябва да е над 50% от пилешкото на щанда, ако проектът на социалистите бъде приет. 

БСП настояват виното и спиртните напитки да бъдат българско производство в минимум 75% от асортимента. 

Ако законът бъде приет и търговците не га спазват, те ще бъдат глобявани с 10 на сто от годишния оборот на продуктите, по отношение на които не е спазена забраната. 

Социалистите предлагат в закона да се запише и специално изискване – надписът на опаковките, че продуктът е произведен в България, да означава именно това. Противното ще се третира като заблуда на потребителя. 

С промените се цели защита на българското производство от нелоялни търговски практики на местния пазар, се казва в мотивите на социалистите.

Според тях с новите текстове ще се гарантира равнопоставеност на родните производители с чуждите, голяма част от които идват от страни с високи земеделски субсидии.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
6
 
2
 
! Отговори
Antikomunist ot BRD преди 6 години
Patkata Ninova sa pruv put da predloji nesto dobro. Winagi kupuwam bulgarski stoki, ako sa sus shodno kachestvo i zena.Samo taka moje da se spasi rodnata .....propadnala ikonomika.
68
0
 
5
 
! Отговори
. преди 6 години
Големите вериги поръчват стока и като не се продаде я връщат на производителя. Затова и не плащат веднага. Първо поръчват голям обем, за да им направят отстъпка, като са напълно наясно, че няма да я продадат. После бавят парите и връщат непродадената стока. Така хем взимат стока на добра цена, хем на консигнация и не губят нищо. Сега ще поръчват повече и загубата на производителя ще е по-голяма от върнатата стока. Да ги задължат да плащат до седмица или 10 дни примерно в зависимот от трайността.
67
0
 
12
 
! Отговори
Един за всички преди 6 години
До Някой ... бирата не се прави по един и същи начин и от бира до бира има огромна разлика! Има бира от 35цента,има от 1?, има по 2.99? има и от 15-20? бутилката и то от 330 мл. Схващаш ли че има защо да е така? За салами,млечни произведения също е така...защо, защото един производител влага едно,друг друго! Въпросът е в контрола на държавата, и най вече на доверие в нашите производители...последното в редки случаи е изгубено,през годините на "демокрацията"! Бабаити с анцузи са собствениците! :)
66
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е смешно. Пазарната икономика има две страни - предлагане и търсене. Насила предлагане не означава, че създаваш търсене. Никой няма да купува българските стоки, не са конкурентни на западните. Трябва обратното - да се ограничи предлагането, западните страни деветилетия наред са налагали драконивски мита на чуждите стоки за да стигнат днешното ниво на производство, но ние ме можем да наложим мита. България е обречена на вечна мизерия с пазарната икономика, страна от третия свят.
65
12
 
11
 
! Отговори
До 80 преди 6 години
Добро качество в ЛИДЛ?Много си се объркал.ЛИДЛ и Кауфланд са магазини за бедни.Там се продават стоки на по-ниски цени,но некачествени.Така че не се заблуждавайте и внимателно четете етикетите на това,което купувате.Понякога/не винаги/може да получите добра информация за качеството на стоката.Но във всички случаи,щом е евтина със сигурност е некачествена.
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това добре,но защо никой не контролира съдържанието на палвово масло в продуктите-има го във всички продукти и е изключително вредно.В Европа рядко го използват,а на нашия пазар масово се влага,защото е по-евтино.Производителят се интересува само от печалбата,но не и от качеството.Кога най-после някой ще обърне внимание на храната,която ядем,за да растат децата ни здрави,а не още от малки с куп болести и проблеми.
63
0
 
6
 
! Отговори
Някой преди 6 години
До ВасилевДо голяма степен сте прав и аз почти на 100% разсъждавам като Вас, но кажете какво против имате аз например днес да "изям" на гръцкото правителство 3-4 евро. От друга страна погледнато - Като не се купуват толкова тези стоки - Едва ли ще намерят начин да принудят магазините да ги зареждат и после да изхвърлят и отново да зареждат. Отделно - Вземете в предвид и европейското законодателство, а също и не на посл. място маститите лобисти които прибират тлъсти хонорари. Едва ли ще стане.
62
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо да оправят контрола и качеството на продуктите, както и легализиране на сивият сектор от производството и чак след това да искат насила да консумираме некачествени стоки. Това от една страна, но от друга другари и другарки, нарушавате два принципа - на ЕС за свободен пазар и вторият е търговското споразумение с Канада, което изтъргувахте за едни туристически визи... другарите социалисти дружно гласуваха и за двете, така че сега тепърва ще си берем плодовете. А като почне и вноса от Канада
61
0
 
15
 
! Отговори
Бай Колю преди 6 години
Държавата трябва да контролира не количеството,а качеството на стоките и услугите. Иначе алчността на тия дето ги предлагат ще ни затрие-всеки ще гледа да произведе лъскави *** с мин. разходи и да ги продаде за макс. цена. Или да идеш в болницата и след 5 мин да те изпишат без да ти помогнат,а да вземат сума пари от здр. каса
60
2
 
15
 
! Отговори
Петърчо преди 6 години
Че то сега няма ли български продукти по супермаркетите? Или за пореден път другарите се опитват да симулират мисловен процес? Вместо да се заемат с проблема с качеството на българските продукти т.е липсата на такова при много от тях те само бълват празни идеи колкото да отчетат дейност. *** качеството е свързано с разходи. А колко повече бизнесмените правят разходи не по предназначение т.е за качество толкова по-малко парички за генераторите на тези празни идеи. Не се хапе ръката която те храни
59
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като едно време в заведенията!Тук там ,чужда музика,преди всичко съветска и нашенска естрада!Решетникова, Ха пораснете малко, не мърдате нито йота!
58
4
 
8
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Значи бирата навсякъде се прави по идентичен начин. Но нашите искат 1,00 лв за кенче,а вносната е по 0,70 лв. Защо да избирам българското? Пазарна икономика. Надценката им е убийствена.
57
1
 
2
 
! Отговори
Циник до 79 преди 6 години
Гьон е татка ти тъ*пако!А за работа като мойта - не можеш и да мечтаеш...прекалено си т*ъп!:-)
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сега си пазаривам вносна храна и напитки на добри цени и качество в Лидл!Българското е отровно и некачествено!
55
2
 
9
 
! Отговори
BILL преди 6 години
До Анонимен 77Ти си работил в хранителната индустрия, а аз съм пазарувал и консумирал храни в Западна Европа, по време на пътуванията ми. Вярно е, че храната там е доста по- скъпа за нас, но е МНОГО по-качествена, вкуса на млякото, месото, колата, шоколадите, хляба и други НЯМА нищо общо с тези у нас.
54
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това трябваше да стане много отдавна,работил съм в хранителната индустрия и чуждите марки не са по-добри от нашите...имат по-добър маркетинг.
53
2
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
1. Донякъде съм привърженик на тази идея, но в България трудно би била реализирана по куп причини. Едната е че няма кой да следи за спазването и (като с 50% заетите плажове), и другата е че някои продукти няма как да се заменят с български. Как си представя твърдия алкохол да е 75% от всичкия. За ракия, бира и вино ок, ама уиски, джин, коняк, узо ?2. Стига сте живели в миналото преди '89. Гледайте на пред и мислете как да промените бъдещето.
52
1
 
7
 
! Отговори
Циник до 71 преди 6 години
Чукча не читагель...он писатель!Изнасял си за милиарди - грънци..и созополски чироз!
51
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не искам скапания български алкохол!Нинова е смоотана, насила ли ще купуваме българска пиячка?!Българския производител на храни и напитки слага всякакви отрови и затова не желая български хранителни стоки!
50
1
 
4
 
! Отговори
Циник до 67 преди 6 години
Сигурен съм 100% , че си по-малък от мен!Но тези митове , и легенди за нашите мотокари не променят истината - с петилетки - долари не се печелят...с налъми, и га*лоши - още по!