Европейско ли е? БСП натопи патриотите с "Heil Hitler" пред ЕНП

Курумбашев иска евродепутатите да реагират на подобни "шеги"
175
Европейско ли е? БСП натопи патриотите с "Heil Hitler" пред ЕНП
Снимка: Facebook

Българският евродепутат Петър Курумбашев заедно с председателя на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Джани Питела изпратиха писмо до лидера на групата на ЕНП Манфред Вебер във връзка с изявленията на представители на управляващата коалиция, главно от Обединените патриоти, по теми, които те наричат шегички.

Още по темата

Според Курумбашев не бива да се говори по този начин за човешки трагедии. Става дума за снимките с нацистки пози пред символични места на шефа на "Социални дейности" в Министерството на отбраната Иво Антонов и на Павел Тенев, който трябваше да подаде оставка като зам.- министър.

Снимката на Тенев, която се появи в публичното пространство е от преди девет години. На кадъра той позира с изпъната ръка за "Heil Hitler" пред восъчни фигури на нацисти в музея "Гревен" в Париж.

Антонов пък е публикувал своя снимка от Военноисторическия музей в София преди няколко години в социалната мрежа Facebook, на която позира с вдигната ръка до германски танк от Втората световна война.

Курумбашев очаква ясно разграничаване от подобни действия от страна на евродепутатите, защото това в България не се е случило.

"Аз очаквах много рязко разграничаване и извинение. Последваха невнятни обяснения за това, че някой, като е бил по-млад, можел и той да си прави подобни "шеги". Ние станахме прекалено толерантни към подобен род изяви. Председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер е от Бавария и за мен ще бъде много интересно дали той ще отговори на това писмо и дали ясно ще се разграничи от своите колеги от ГЕРБ, тъй като в подобно поведение няма нищо европейско.

От друга страна Европейската народна партия е известна с това, че успява да преглътне различни лидери и да не коментира тогава, когато те са на власт и когато са от нейната страна. Тук мога да дам примери и със Силвио Берлускони, и с Виктор Орбан. Имам чувството, че не само българската политическа класа е претръпнала към такива изяви, но и голяма част от българския народ, който също може да реагира, когато има такива изказвания. В това отношение сме оставили една "линия“, която не трябва да бъде преминавана", коментира той пред БНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такива изпълнения с пр.... би другарче ги има само в България. Други държави не се клепат така едни други, но това е израз на народопсихология - завист, злоба, лицемерие, интригантстване - черти типични за нашите ширини. Преди време пък друг един хубостник Евгени, който се яви на изборите с ДОСТ, беше изпратил стотици писма против кандидатурата на Бокова, а в същото време подкрепяше Сталинка, като по същество и двете са бивши комунистки. Както се казва - без коментар.
143
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има много клипове от конгреса на БСП на който Нинова отправя същият поздрав.
142
3
 
0
 
! Отговори
евро преди 6 години
Европейско е разбира се. По-големи нацисти от немците все пак няма.
141
3
 
4
 
! Отговори
смехурко:)))))) преди 6 години
Що за наглост от БСП партия която трябва да е извън управлението ако бяхме правова държава.Заклеймена още от Д.Благоев като партия на крадци и убийци.Наглост след като 3 пъти си сменят името и се хвалят със над100г история.Ако един убиец си смени името честен човек ли е вече с чисто минало и на свобода
140
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде бяха същите тези социалисти когато гласуваха в Европарламента заедно с ДПС да влизат масово ислямисти в България? Това не бе шега , а истина. А това ,че един човек се е пошегувал с този жест не го прави фашист. Важни се идеите му и това което прави.
139
3
 
4
 
! Отговори
до 151 преди 6 години
На среща на този с нацисткия поздрав не стои Цезар а нацистки офицер.Стига сте се мъчили да го оправдавате .С тези безсмислени оправдания затъваме още по надълбоко в блатото.Хубаво ваш човек, евроатлантик ,верен на "демократичните" ценности тоест вашите ценности, но това което върши е лошо -бъдете честни и поне веднъж си го признайте.Леле ако беше от БСП какъв вой щеше да има -по телевизии,радиа,сайтове ,просто не ми се мисли -щеше да стане най големия престъпник в държавата -пропаганда братчет
138
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Но беше много европейско когато Герб клеветеше България и заедно с калинката си -евродепутатката напълно незаслужено спираха еврофондовете за България само и само да се върне Борисов на власт.Е сега вече го бетонирахте във властта -доволни ли сте -бистришките тигри вече ще играят в А група -може и на мястото на Левски,ще си прави каквото му хрумне с държавата и вие ще духате супата .Млади хора бягайте от тази скапана държава,тука е територия на мафията,раждайте и отглеждайте децата си далеч от
137
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това не е ли римски поздрав споменава нещо за цезар.
136
1
 
2
 
! Отговори
до овцата патриот преди 6 години
До Патриотако имаше такива снимки до сега щяха да бъдат пуликувани , с твоя закърнял *** мозък само толкова можеш
135
2
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Опорната точка е "БСП натопи ... ". Така че, както пише Алеко Константинов за бай Ганьовата журналистика: "Какво ще му приказвате много-много. Напсувайте опозицията, па вер селям".
134
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добро развитие на нещата. Сега Валери Симеонов може да отиде в Европарламента и от най-високата му трибуна да обясни какви шегаджия е бил, докато е вдишвал въздуха и спомена за изпаренията в Бухенвалд. Спас Гърневски също може да последва примера му и да обясни на евродепутатите, че изтреблението на милиони руснаци, беларуси, поляци, евреи, сърби... в лагерите на смъртта е дреболия, в сравнение с управлението на Отечествения фронт в България през периода 1944 г. - 1989 г. Може и да му повярват.
133
10
 
14
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
Сега патриотите да изпратят в Брюксел няколко снимки на комунисти,които са се снимали в комунистическите лагерите с пистолети в ръка как избиват политическите затворници - несъгласните с комунистическото мракобесие. Да видим как ще реагират европейските дупетати на такива снимки.
132
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щото СТЕ БЪЛГАРИ! За това няма Райски живот! Щото капитализЪма ви е като социализЪма! Щото е важно на Вуте да му е зле....Невежеството е сила!Цяла Европа настръхва от споменаването на фашизма и днес. Само ние сринахме паметниците на антифашистите и реабилитирахме убийците на народа. Онези, които клаха българския народ така, както и турчин не го е клал... На истината не й пука... Да му мислят лъжците...
131
10
 
11
 
! Отговори
Да ви светна: преди 6 години
БОТЕВ ---НИЩО НЕ Е КАЗВАЛ ЗА "КОМУНИЗъМА"...ХА,ХА,ХААААААААААААААА....ТОВА ГО ИЗМИСЛИХА ------*** СЛЕД 9-.09.44г.......ЗА ДА СИ ОПРАВДАЯТ ИЗДЕВАТЕЛСТВАТА НАД НАРОДА!!ТЕ --НАПИСАХА ТАЯ ИСТОРИЙКА.....ХА,ХА,ХАААААААААААААА
130
11
 
22
 
! Отговори
Обидени преди 6 години
Комунделите са обидени, че им използват поздрава. Няма разлика между комунист и фашист. Има разлика между Сталин и Хитлер. Сталин е избил с няколко милиона повече хора и то все свои.
129
7
 
14
 
! Отговори
КАЗАХ: преди 6 години
*** ---И ЗА Ч.Е.П ЗА ЗЕЛЕ НЕ СТАВАТЕ....
128
4
 
6
 
! Отговори
ТОВА Е ИСТИНАТА: преди 6 години
ТОВА, КОМУНЯГАТА ---И ЗА *** ЗА З.ЕЛЬЕ....НЕ СТАЯТ....ХА,ХА,ХААААААААААААААА.....
127
1
 
2
 
! Отговори
сакън преди 6 години
ТОВА НЕ Е БИБЛЕЙСКО
126
8
 
10
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 6 години
Е.....ЩО НЕ ГО НАПРАВИХ ТОЯ "РАЙСКИ ЖИВОТ" ,БЕ.......това ***..??!!Кой ви пречи тия ..ЦЕЛИ 50-ГОДИНИ ....ПРИ ИЗЦЯЛО ИЗБИТА И УНИЩОЖЕНА ОПОЗИЦИЯ...??!!ЩОТО ....НА КАЛПАВИЯ , КОМУНИСТИЧЕСКИХ ЧЕРВЕН ГРЕЗ.Д.ЕЙ ....И КОЗИНАТА МУ ПРЕЧИ ...НАЛИ..??!!1
125
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До нищо ново"Другари, не е важна Родината, важна е нашата идея...а каква беше тя ?"Идеята беше как да направим живота справедлив и как да направим хората равни. Идеята беше да помислим за човека като за човек, а не като инструмент, чрез който произвеждаме нещо си. Ако в идеята нямаше зрънце добри намерения нямаше да има стотици милиони членове на компартии, нямаше да я подкрепя Русо, нито Ботев щеше да каже "изповядвам единний светъл комунизъм".