БСП: Без пари за наука, България губи интелекта си

Иначе "ще трябва да разширяваме магистралите към Терминал 2"
Обновена: 14 юли 2017 13:51 | 14 юли 2017 13:44,
76
БСП: Без пари за наука, България губи интелекта си
Снимка: visualhunt.com

БСП скочи срещу управляващите заради ниските възнаграждения на учените и ги обвини, че заради политиките им все повече български изследователи напускат страната.

Повод за острата декларация на БСП е отхвърленият законопроект на левицата за въвеждането на минимални прагове на заплащането за учените и преподавателите.

"Заради ниските заплати и неадекватните условия за научни изследвания българските учени масово напускат страната. В България има цели научни области, в които не достига компетентност. Наредили сме се на последно място по брой изследователи в Европа", заяви Анелия Клисарова от БСП.

По думите й в нито една европейска страна учените не получават заплати по-ниски от заплатите за неквалифициран труд.

"За какво качество може да става дума, когато нямат елементарните си средства за същуствуване. Когато възнаграждението на младите учени е равно на минималната заплата, а професорите са с под 1000 лева, на какво бъдеще се надявате? Дори тези, които наемаме като сервитьори, са с над 1000 лева заплата", посочи соцдепутатката.

Според Клисарова в резултат на недалновидната политика деградира научният климат, а младите учени са останали само 14% от целия академичен състав. Всяка година 10 000 българи заминават в чуждите университети, настоя тя.

Клисарова заяви и че поведението на управляващите е необяснимо на фона на предизборните клетви за подкрепа и любов към образованието.

Според нея трябва да се положат усилия, за да се стигне до положително решение за връщане на страната ни към европейските цели.

"Първото условие е да осигурим заплащането на учените и преподавателите, което да им позволи да живеят достойно от своя квалифициран труд, а не от каране на такси. В противен случай ще трябва да разширяваме магистралите към Терминал 2", заключи Анелия Клисарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
11
 
! Отговори
ах нима преди 6 години
в България политиците говорят за наука в два случая: 1. Когато са на коктейл по случай 24-ти май2. Когато са в опозицияЗащо?Отг. В двата случая не трябва да плащат
46
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Комунистите ограбихаМагазинер или безработен си .. Нещо много ти е криво.. Не са ти виновни комунистите , че си негодяй.. Комшията е инженер в лош град като Пазарджик , но група инженери направиха много добра фирма за стругове, 4-5 оси.. Взима 5-6хиляди купи си Фолцфаген Файтон.. И никога не се оплакал , че не са го взели в БАН..
45
3
 
3
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 6 години
Комунистите ограбиха държавата и народа като използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.
44
2
 
5
 
! Отговори
Провалилата се БСП преди 6 години
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавнопланова икономика! Когато на комунистите им става ясно, че комунизма е невъзможен, те губят идеологически ориентир, а комунопартия без идеология е просто котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин БСП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България!
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На икономистите всичко им е криво затова , че не станали началници , банкери , депутати.. учили са за началници , а са станали магазинери.. На такива всичко им криво и Хан Аспарух и държавата и образованието , комунистите и Русия. Въобще да не ви пука от тези негодници..
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти не можеш да ли разбереш той българина не иска да учи ни за инженер ни за физик .. Работа за инженери в IT сектора има достатъчно взимат даже инженери механика във Вистеон и такива трябват.. Физическия факултет на СУ е най-рейтинговия единствено той влиза в топ-500 е на 301-400 място виж Шанхайската Класация 2017 Физика.. А Мераклии няма , няма.. остават незаети бройки .. А иначе българина много се оплаква , държавата била лоша , образованието лошо.
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е част от договорката между Кръстника Карлеоне ББ и ЕвроИзмамника Юнкер. Цял български интелектуален потенциал трябва да се премества в Западна Европа и САЩ. Оставка!!!
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 31!Младежо!Чувал ли си за Белопитов,Ив.Попов,Брадистилов,С.Иванов,Балевски и т.н.-хората,които изведоха БГ почти до ниво "райска градина"? И проблемът на БГ е,че тези ИСПОЛИНИ на реалната българска наука и икономика бяха заменени с децата на партийните клатик.ури,които дори в гимназиите не можеха да влязат без привилегии!За това и бяха организирани английски,немски и френски гимназии!Децата от народа и сега се ценят,за разлика от някои "наши" премиери,президенти,Ленчета и прочие пап.лач!
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без наука,всяка страна е обречена и се превръща в племена със знамена.А вие сте го ударили пак на партийни дразги между партиите!Кога някой от вас ще започне да мисли държавно,а не всичко да обръщате на фили,фоби и шуробаджанащина,писна ни!И как да учат за инженери и се усъвършенстват в България,като не им осигурявате условия и работа? А от наука и се изкарват много пари,стига част от проектите да са насочени практически правилно.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти му казваш , че не важно къде учиш , а какво учиш .. Ако учиш Икономика и Право , Психология ми по-добре да не си се раждал ти не си полезен за никоя нация и народ.. Мошеници си имат навсякъде не им трябват още.
37
1
 
8
 
! Отговори
До 33 преди 6 години
Поинтересувай се КОЛКО са били средногодишно студентите ни в чужбина и ОТ КАКВИ СОЦИАЛНИ КРЪГОВЕ са били те по онова време.Повече от половината от тези студенти са деца на СЕЛЯНИ,определяни като "хора средна ръка" и на чиновници.Децата на тогавашните богаташи са отивали в чужбина още като средношколци - в Роберт колеж или в Западна Европа.Но те са били една шепа хора.Нивото на нашето средно образование е било такова,че децата на средната класа са били подготвени да учат в западни университети
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е няма как стане .. Как да назначим вашите хора , децата на новите богаташи като в Германия - учат само икономика , медии , бизнес , психология.. Това не е наука такива никъде не ги искат и в Силициевата долина.. В цяла Германия има само 1 един студент да учи Физика.. Голяма рядкост е българин да учи за инженер на 30 икономисти 1-един учи за инженер.
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неуважаеми другари,а не усещате ли,че много от хората духнаха по света заради вас?Някой птички излетели от вашия кафез разбраха,какво е свобода,за радост и някой от децата ви!
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През комунизма и 10-15години след комунизма всички студенти си мечтаеха да стават асистенти , докторанти .. На никой не му се ходеше в производството.. Особено на жените студентки правеха кавали да стават аспиранки.. Сега на такива някой и им е крив , че са хванали мекото.. А мекото вече не е меко професора взима 1000лв. студента взима 1800лв. на телефоните в HP
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 27 Да ти обясня , че богаташите и преди 1944г. и сега не учат наука - всички учат Икономика , Банкери , Право за мошеници.. Сина учи в Германия и много добре знам какво учи днешния български елит на 30 човека един учи за инженер , а физика в Цяла Германия днес имаме само 1 студент.
32
0
 
9
 
! Отговори
До 30 преди 6 години
И тук не позна.В БАН направих докторантурата си, при това - свободна докторантура. Бройките за редовни докторанти не стигаха до такива като мен, въпреки отличните ни дипломи.После си плюх на петите, защото за няколкото години, през които работих там вече на научна длъжност, се убедих, че трябва да нося на гърба си поне няколко некадърника, за да ми позволят израстване в степени и то при условие, че онези, които се ползват от труда ми ще получат преди мен по-висока степен.Как пък не!
31
4
 
7
 
! Отговори
До 27 преди 6 години
Имаш ли изобщо някаква представа какво е било нивото на университетските ни преподаватели до 09.09.1944 г.?Имаш ли представа каква част от тогавашната ни интелигенция е получила дипломите си в най-реномираните западни университети?Тази интелигенция е или избита, или натикана в миши дупки, та на оголения научен, културен и духовен фронт да "изгреят" приетите да следват по параграфи с предимство.Такива са 90% от лекарите,инженерите и "учените", които създаде социализмът.Затова и халът ни е такъв
30
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 22БАН са некъдърници щото не са те взели теб..
29
1
 
9
 
! Отговори
До 22 преди 6 години
Хорозов не протестира срещу това, че държавата отпуска пари за научни изследвания, издържа БАН и субсидира университети.Хорозов вади кирливите ризи, свързани с разпределянето на тези пари.Ако от БАН се изгонят некадърниците, а парите от фонд "Научни изследвания" се дават само за стойностни проекти, бъди сигурен, че българската наука ще бележи успехи.Само че некадърниците в науката са настанени там с връзки и се ползват с протекции. На тях се дават и повечето от парите за научни изследвания.
28
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
България е мъртва технологична зона, после ще следва просто България е мъртва