Натовски сили в Черно море? Само за учения, не за постоянно

"Не става въпрос за никакво реално придвижване на войски", каза зам.-министър на отбраната
216
Натовски сили в Черно море? Само за учения, не за постоянно
Снимка: архив "Булфото"

Няма планове за постоянно присъствие на военноморски сили на НАТО в Черно море. Това увери зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов пред журналисти в МС.

По-рано днес от парламентарната трибуна лидерът на левицата Корнелия Нинова поиска лично премиерът Бойко Борисов да обясни пред депутатите ще има ли сили на Алианса в Черно море, както информират чужди медии.

Запрянов уточни, че се изпълняват плановете от срещата на високо равнище във Варшава за създаване на многонационална бригада в Румъния, което е старо решение.

Единственото, което се провежда, са договорените учения с военноморски сили, които се обявяват и не става въпрос за никакво реално придвижване на войски, посочи още той.

Още по темата

Запрянов даде пример, че на 27 октомври наша фрегата ще участва в учение за борба с тероризма в Егейско море.

"Засилено предно присъствие означава и участие на съюзните държави в носенето на мисията по Air Policing в страните от източния фланг", припомни още той. В момента имаме съвместна мисия по охрана на въздушното пространство заедно с италианските въоръжени сили, която ще бъде удължена до 1 ноември.

Удължаването е поискано от италианска страна заради по-добрите условия за тренировка у нас. Те били резултат от по-слабия въздушен трафик, който дава възможност за отработване на повече учебни задачи от военните.

Италия сама заплаща своето участие и присъствие в България, и подготвя своите пилоти, уточни зам.-министърът.

В отговор на въпрос Запрянов каза още, че няма никаква засилена наша активност или руска активност във въздушното пространство, която да е повод за притеснение.

Заместник-министърът коментира президентското вето върху промени в Закона за отбраната с думите, че е право на държавния глава да прецени един законопрект и да се произнесе по него, както впоследствие и на парламента.

Началникът на отбраната Андрей Боцев допълни, че в момента въоръжените ни сили изпълняват планираните ежедневни задачи.

"Няма никаква промяна от това, което е прието във Варшава 2016 година за създаване на многонационална бригада в Румъния и нищо друго не е коментирано", каза Боцев. Той посочи, че преди месец и половина е присъствал на заседание на военния комитет на НАТО, където не е ставало дума за черноморски флотилии или други допълнителни решения.

Боцев съобщи, че в Румъния ще участваме с определени формирования – до батальон. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
7
 
9
 
! Отговори
РУСКАТА АРМИЯ преди 6 години
нещо не се плаши от хвалипръцкането на евролизачите от НАТО
59
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 68Очевидно заблуденият и то съзнателно от глупостите на 5-тата руска колона си ти.
58
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АЗ ПРЕДЛАГАМ, ЗА ДА ИЗРАВНИМ ТЪРГОВСКИЯ БАЛАНС, ДА СПРЕМ ДА ВНАСЯМЕ ГОРИВА ОТ РУСИЯ. И НЕФТ, И ГАЗ. Откъде накъде ще купуваме от тях?Ето Украинците спряха да внасят въглища от Донбас, решиха да внасят американски на тройна цена. Вярно, за учудване на всички се оказа, че тези "американскки" въглища са закупени пак от Донбас и продадени на Укрите като американски.
57
9
 
11
 
! Отговори
СТАНЕ ЛИ НАПЕЧЕНО преди 6 години
се записвам в РУСКАТА АРМИЯ да освобождавам БЪЛГАРИЯ от ОКУПАЦИЯТА на САЩ
56
12
 
8
 
! Отговори
Пуй за Хутин преди 6 години
Алоооо .... Рушофилската ***, България е суверенна държава челенка на ЕС и НАТО и не е част от рушката ***, сменете си чипа че шъ Ви наритваме !
55
11
 
7
 
! Отговори
Пуй за Хутин преди 6 години
Алоооо .... Рушофилската ***, България е суверенна държава челенка на ЕС и НАТО и не е част от рушката ***, сменете си чипа че шъ Ви наритваме !
54
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименОчевидно си много заблудено, България изнася предимни за Русия, Близкия изток, бившите на СССР. За ЕС изнасяме само миячи и берачи на ягони.
53
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те и американските бази бяха за малко, но поостанаха и то безплатно! Такива натрапени "гости" не са желани, а са и вредни.
52
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЩОМ И ТОЯ МИ СИР запрян лв СЕ ОБАДИ ЗНАЧИ НА ТИ КВЕ НИ ЦИ ТЕ СА ИМ ДАЛИ ЗАЕМ ,ПЕДА ЛИТЕ СЕ ДЪРВЯТ А МНОГО ДОБРЕ ЗНАЯТ КВО СТАНА С ДОН КУК РАНШЕ
51
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЕДНО ВРЕМЕми издръвчете се сега на Русия, спрете да издавате визи за руснаци, спрете да купувате руска газ, изгонете Лукойл, нали не плащали данъци (ама държават прибира милиарди от акцизи) и ще видите тогава какво акат бедните. А едно време България имаше икономика, производство, пазари и нищо не зависеше от САЩ а днес секретарката на американското посолсво може всеки момент да с обади на Бойко Борисов, и да го инфирмира, че до 2 часа трябва да подаде оставка и да опразни кабинета.
50
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че какво да купува от нас Русия? Ние нещо произвеждаме ли ВЕЧЕ?Пък и нали сами наложихме ембарго
49
6
 
8
 
! Отговори
САЩ СВЕТОВНОТО ЗЛО преди 6 години
и колкото по-бързо им дойде акъла на нашите "политици" по-малко ще ги боли ПОСЛЕ
48
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази дребна работа - американската бомбардировка на София, срина половината град и изби няколко хиляди невинни граждани.Освен това, да не забравяме, че подписът на САЩ стои и под гибелния за България Ньойски договор.Америка винаги е била враг на България. Нищо добро не сме видели от САЩ.
47
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е страна от НАТО! Какво значи дали шяло да има натовски сили??!? Нинова може ли да ходи с бодра крачка на майната си???
46
3
 
2
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
Ми хубо... Едно време се евавахме с малките кифли по същия начин:- Едно вкарване еване ли е? - Не, не е! - Ми добре! Дай да ти го вкараме всички по веднъж тогава... Същата работа! ... А, да! Не съм русофил, американофил или какъвто и да било ,,фил,, (може би - българофил). Също така и не съм платен *** - безплатно пиша тук...
45
6
 
7
 
! Отговори
ЕДНО ВРЕМЕ преди 6 години
пак так сме се дръвчили на САЩ, щото така е било ПОЛИТКОРЕКТНО тогава да се правят на фашисти. И война обявили като си мислели, че е мнооого далече. ОБАЧЕ. Както се оказа американските бомби и с английска благословия на българомразеца ЧЪРЧИЛ се оказаха много близо и ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ платиха с КРЪВ ербаплъка и ТЪПОТАТА на тогавашните политици. Пък после защо имало НАРОДЕН СЪД и РАЗСТРЕЛИ...
44
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Убаво де, ама мизерното външно търговско салдо на България се образува от износ за Русия, Китай, Азия, в ЕС освен черноработници и проститyтки друго не изнасяме, а тези черноработници и български проститyтки пращат евра на семействата си в България да купуват западни стоки и евртата пак отиват на запад с тях да плащат на българските черноработници и на българските проcтитутки и т.н... продължава оборота...
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не петни помаците, Соломон Паси си е евреин.
42
3
 
4
 
! Отговори
Петко преди 6 години
Т. Живков: България в момента другарки и другари, по мое лично виждане, се е превърнала в едно блато ! Навъдили са се тлъсти шарани, и аз съм за една щука, която ще ги раздвижи !
41
8
 
8
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Аз с Русия няма да воювам. От учение на учение, сащ окупираха България с 4 бази за сега! 45 г един руски войник нямаше тука. От учение на учение за България ново падение под егидата на Гражданите за Еничарство на Република България