Дипломатически гаф: Не празник, а опело в Одрин! Външно иска обяснение

Васил Вълчев: Турция е отменила всички културни прояви !
6 мар 2018 09:10,
73

Министерството на външните работи поиска обяснение от генералния консул в Одрин Васил Вълчев за решението му да отмени празничната програма на 3 март. МВнР отбелязва, че не е съгласувало речта на генералния консул Васил Вълчев.

Пред Външно Вълчев е аргументирал решението си така: "В памет на загиналите на 1 март турски войници в операция "Маслинова клонка", на 3 и 4 март в Република Турция са били отменени всички културни прояви, а в джамиите са отслужени заупокойни литургии, затова съгласно дипломатическия протокол реших да призова за минута мълчание и да отменя културната програма. По отношение на боевете на Шипка призовах единствено за почитане на паметта на загиналите наши сънародници".

Още по темата

Това от турската страна беше счетено като българска подкрепа за Африн и операцията "Маслинова клонка". Това обясни бившият консул на България в Одрин Георги Димов в студиото на "България сутрин", и каза, че на него дори му е обидно от това.

"3 март е празник, който трябва да се чества, а в Одрин беше превърнат в опело", подчерта Димов пред Bulgaria ON AIR.

Според него това е едно срамно петно, което България ще трябва да измива сега.

Бившият ни консул в Одрин акцентира на това, което е направил Васил Вълчев от политическа и дипломатическа гледна точка, като заяви, че става въпрос за българска подкрепа за Африн.

"Позицията по отношение на сирийските кюрди на целия свят, на Европейския съюз, на НАТО, на САЩ, на България е съвсем друга. За нас те не са терористи. За Сирия има решение на Съвета за сигурност на ООН, което предполага прекратяването на всякакви военни действия", категоричен беше Димов.

Журналистът Мехмед Юмер пък е на мнение, че Турция е във война, а турските медии в този момент действат, като пропаганда и въпросното видео се лансира, като лавина от подкрепа за акцията на турските военни в Сирия.

"Турските медии няма да пропуснат да обърнат в тяхна полза всякаква дума и изречение", категоричен беше Юмер.

Журналистът обясни също, че не е сигурен дали турските медии не са извадили от контекста въпрсоното събитие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
3
 
! Отговори
НЕ сме добре преди 6 години
България също е във жестока война.НАд 5 700 000 нямаме доходи за оцеляване в БЪлгария.НАглеци на власт менкани след 1989 година ограбват над 23 000 000 000 от народа годишно.Милиарди се перат през нагло корупционни обекти.ЗА раждане и отглеждане на деца пари не дават.Милиони деца са тежко повредени от нагло престъпна видее педофилска техника инсталирана НЕЗАКОННО В училищата..Престъпниците начело с Борисов и Цветанов още са на свобода/има забрана от Основния закон чл32,чл28 и чл29//
62
0
 
2
 
! Отговори
Бог да ги прости преди 6 години
Досега какво нагли престъпници на власт ограбващи зверски БЪлгарския народ с е изправят на трибуната и държат речи ..НЕ е редно крадцит е на власт да се правят на герои..ТАкъв срив на раждаемоста не сме имали от първото пришествие когато тежко радиоактивни бомби са били увредили жестоко биосферата.сега крадците на милиарди не дават пари за раждане на деца..
61
0
 
4
 
! Отговори
Бог да ги прости преди 6 години
Опелото се прави в чест на погиналите във войните..Хубаво дело праведноКАкто виждате и в БЪлгария два важни патриарси правиха опело..
60
1
 
3
 
! Отговори
887 преди 6 години
Робът си е роб.Единственото ни национално достойнство е ,че сме изтърпели всички поробители и сме оцелели.
59
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турците поне могат да се похвалят, че 500 години са ни държали в робство. Ако ние бяхме на тяхно място колко ли щяхме да се бием в гърдите?!
58
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този консул да не е дьонме?И как така ще почита Маслинена клонка след като САЩ са против нея и и4ма резолюция на ООН да се спре тази операция.
57
7
 
6
 
! Отговори
Христо Луков преди 6 години
И колко съсела, пардон, турски аскер е загинал на трети март?Колкото повече, толкова по-добре.
56
6
 
6
 
! Отговори
Асан преди 6 години
Че турците сме си подли , подли сме си.Ама как ви боднахме на връх Трети март а. Голям кеф.
55
4
 
8
 
! Отговори
Любофта е сляпа! преди 6 години
Какви турски войници са загинали на 1 март?Как какви? Та там е убит любовникът на нашия консул редник Али *** Секишбаба!
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те това е да притежаваш медиите пускаш двама предатели по медиите и слушай по нататък .
53
5
 
8
 
! Отговори
EGSMBNSPTR преди 6 години
До 999Така написан коментара ти дразни. 1 Писането с главни букви се смята за крещене2 Имаш правописни грешки. 3 Не си наясно с историческите факти. А относно питането - вземи прочети кога се разпада османската империя. При положение, че знаеш годината на Освобождението от турско робство, сам ще си отговориш.
52
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-некадърни дипломати, начело с Надка, в Турция не сме имали. Да се отзоват веднага и да се пратят хора, които разбират и отстояват нашите интереси. Надка категорично трябва да се махне - куха лейка е
51
12
 
19
 
! Отговори
999 преди 6 години
ВЪПРОС:СЛЕД РАЗПАДАНЕТО НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ,КОЛКО ОТ ВАС ЗНАЯТ КОЛКО ДЪРЖАВИ ИМА НА ЯВЕ ДНЕС?ЗАЩО В НИТО ЕДНА ОТ ТЯХ С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ,НЕ СЕ ЧЕСТВАТ ПРАЗНИЦИ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕ ?КАКВО Е ИСКАЛ ДА КАЖЕ ЛЕВСКИ С ДУМИТЕ СИ,ТОЗИ КОЙТО ИДВА ДА НИ ОСВОБОДИ Е ТОЗИ ,КОЙТО ИДВА ДА НИ ПОРОБИ ?И ЗАЩО В НЯКОИ МЕДИИ СЕ КАЗВА : " ОСВОбОЖДЕНИЕ ОТ ТУРСКО " ПРИ УСЛОВИЕ ,ЧЕ ТУРЦИТЕ ПРАЗНУВАТ 95 Г. ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА ТЯХНАТА ДЪРЖАВА , ПРИ УСЛОВИЕ ЧЕ НИЕ ПРАЗНУВАМЕ 140 Г. ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ ТЯХ ??????????
50
6
 
13
 
! Отговори
в крак с времето преди 6 години
преценил обстановката край Портите и за да не го изкарат гюленец, метнал два три метана за маслините, клонките и джамийските литургии в Сирия, после се сетил за Шипка.Надка Либийска дей я - скришом си отпивала от вискито из някой анатолийски хотел?
49
6
 
11
 
! Отговори
случаен преди 6 години
скандал-какъв скандал,не е ли по-голям скандал 140 г. след това освобождение да си последен в Европа и не само в Европа,всичко е толкова изкуствено на фона на тази повсеместна мизерия,че чак ми се реве,няма с какво друго да се занимаваме-помня думите на един столетник,който казваше:-ех сине кажи ми ти през турско...?
48
12
 
24
 
! Отговори
Хайде стига де! преди 6 години
Патриотизъм,патриотизъм ама да очаквате в турция да вдигат празненства по повод на това че са загубили война .... Хайде осъзнайте се малко!!!! Това е все едно ние да отбелязваме с празненства и концерти годишнина от падането на България под турско робство!!!!
47
10
 
36
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
И продажния Бълчев и продажния Плевнелиев да бъдат обявени за персона нон грата в България.И да се благодарят,че не са живели по времето на нашите царе.Защото тогава щяха да им хвръкнат главите.Всеки,който говори против България и Русия е предател ,той със сигурност не е българин!
46
19
 
14
 
! Отговори
1 преди 6 години
Другарю бивш, а колко е редно да тропаш хоро в такъв момент, като го тропнеш по голям българин ли ставаш? Аман от *** доносници
45
9
 
12
 
! Отговори
Гъдю преди 6 години
Този бивш явно малко баклави е ял в Одрин :)
44
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да, скандал е! голям! позорен! унижаващ!аман от връзкари и простаци във Външно!