Дипломатически гаф: Не празник, а опело в Одрин! Външно иска обяснение

Васил Вълчев: Турция е отменила всички културни прояви !
6 мар 2018 09:10,
73

Министерството на външните работи поиска обяснение от генералния консул в Одрин Васил Вълчев за решението му да отмени празничната програма на 3 март. МВнР отбелязва, че не е съгласувало речта на генералния консул Васил Вълчев.

Пред Външно Вълчев е аргументирал решението си така: "В памет на загиналите на 1 март турски войници в операция "Маслинова клонка", на 3 и 4 март в Република Турция са били отменени всички културни прояви, а в джамиите са отслужени заупокойни литургии, затова съгласно дипломатическия протокол реших да призова за минута мълчание и да отменя културната програма. По отношение на боевете на Шипка призовах единствено за почитане на паметта на загиналите наши сънародници".

Още по темата

Това от турската страна беше счетено като българска подкрепа за Африн и операцията "Маслинова клонка". Това обясни бившият консул на България в Одрин Георги Димов в студиото на "България сутрин", и каза, че на него дори му е обидно от това.

"3 март е празник, който трябва да се чества, а в Одрин беше превърнат в опело", подчерта Димов пред Bulgaria ON AIR.

Според него това е едно срамно петно, което България ще трябва да измива сега.

Бившият ни консул в Одрин акцентира на това, което е направил Васил Вълчев от политическа и дипломатическа гледна точка, като заяви, че става въпрос за българска подкрепа за Африн.

"Позицията по отношение на сирийските кюрди на целия свят, на Европейския съюз, на НАТО, на САЩ, на България е съвсем друга. За нас те не са терористи. За Сирия има решение на Съвета за сигурност на ООН, което предполага прекратяването на всякакви военни действия", категоричен беше Димов.

Журналистът Мехмед Юмер пък е на мнение, че Турция е във война, а турските медии в този момент действат, като пропаганда и въпросното видео се лансира, като лавина от подкрепа за акцията на турските военни в Сирия.

"Турските медии няма да пропуснат да обърнат в тяхна полза всякаква дума и изречение", категоричен беше Юмер.

Журналистът обясни също, че не е сигурен дали турските медии не са извадили от контекста въпрсоното събитие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този журналист, български турчин ще бъде критикуван от турските журналисти. Защо чоплите ?
22
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
цял живот вьрвим след сьбитията докога
21
15
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
от гледна точка на политическата коректност, нацията дето чества смъртта на Ботев и Левски, се възмущава от факта че съседите ни почитат загиналите в "освободителната война"
20
1
 
19
 
! Отговори
мислещ преди 6 години
до 18Стига и ти с твоите комунисти бре - сляп ли си че не виждаш какво се случва.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До съгласенкак уволняваш бивщ консул? спираш му хоното и червения телефон?
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора които вкарват в ареста и съдят човек защитил дома и семейството си от ци.ганско нападение, не са хора !!!! Те не заслужават красивото място на тази планета наречено България. Цялото управление и съд в България са мръ.сни и заразни ***. Народа не знае как да ги изчисти, дано Бог да ги накаже за тази нечовешка несправедливост, предателство и грабеж.
17
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато не се изчисти целият държавен апарат от комунисти няма как да стане.Изродщината на тези е страшна. Всички дипломати трябв ада не са хора на комунистите, а чисти. А не сега се надува всеки посланник, а за българите в чужбина нищо не прави.Демокрация кога?
16
3
 
22
 
! Отговори
възмутен преди 6 години
А те какво са очаквали - турските гости на територията на Турция да отдават почит на загиналите войни на врага ли ?Българската общност като е искала да празнува да си се е организирала без тия официални турски гости.Всичко е фалш - Турция винаги ще си е враг на България - не говоря за мюсюлманското население а за турските апетити.
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубава работа, ама българска, никой не знае какво точно се е случило.Отделно въобще там посолството и консулството правят ли нещо?Всички знаят, че като го закъсаш в чужбина и тези си измиват ръцете.Заплатите им все пак ние ги плащаме, а те се държат с теб лошо. Да не си българин в чужбина и да не ти се налага да ползваш помощ от посолство някъде. Комунистическа безродщина.
14
0
 
21
 
! Отговори
съгласен преди 6 години
Обяснения и след това уволнение!Щеше да пиша, че е трябвало направо да го уволнят, но си има процедури, първо се иска обяснение.
13
0
 
27
 
! Отговори
българина преди 6 години
цялото външно е за уволнение, МИТ е превзело Външно , МВР, ДАНС, МОН, БНТ БНР,Правосъдието... цялата власт тук е турска.... предстоят приемане на ИК, подмяна на полове, на празници и на население, България е нападната от турция това се вижда от всички, или идва диво патриотично правителство като в Австрия, където изгониха сорос,забрниха финансиране НПО от чужбина и т.н. или изчезваме. във външно да се назначат българи от сърбия украйна и молдова те знаят как се пази българщината на вражеска тери
12
14
 
12
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
Трябваше да надуят музиката и да тропат хора, когато в страната е обявен национален траур ли?
11
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"всички да бъдат уво.нени веднага"Кой искаш да изпратят... Кво толкова е станало бре... Я по спокойно, това е дипломация :-) брех, ще получат инфаркт...:-)
10
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обединените патриоти няма ли да стачкуват на бариерата или пред Консулството :-) Аре бе закъснявате... Валери, Сидер, Джамбаз, Каракочан и тайфата им :-) Дека сте :-)
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искайте обяснение от ДПС.Те определят порциите в БГ.
8
1
 
22
 
! Отговори
e преди 6 години
всички да бъдат уво.нени веднага
7
6
 
41
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!! преди 6 години
Какво ме интересуват мене турските войници ? Майка си ли търсят в Сирия ? Нека ***, нямат работа в Сирия. А на тоя да му се отнеме българското гражданство и да му се забрани да идва в България. Тоя не е българин, а предател. Да си стои в турция, той не е българин, той е турчин. ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!!
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
демократите се оправят с въже.. както о преди 140 години!
5
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подал ли е оставка или чака да бъде уволнен и да реве, че са му нарушени правата и свободите.
4
1
 
22
 
! Отговори
ЕХО преди 6 години
ЧЕ ТО ЦЯЛОТО ПРОВИТЕЛСТВО НА БЛОКО ПАША СИ Е ЕНИЧЕРСКО--НИЩО НОВО--ПОТУРНАЦИТЕ СЪСИПВАТ ДЪРЖАВАТА НИ УМИШЛЕНО ,А ТОЗИ Е ПОЛУЧИЛ РАЗПОРЕЖДАНЕ ЗА ДЕЙСТВИЯТА СИ--НИКОЙ ПРИ ГЕРБАВИТЕ НЕ ПРАВИ НЕЩО,БЕЗ ДА Е СЪГЛАСУВАНО С ПАША ЕФЕНДИ БОКО