Електоратът: За да върви България – брак без сметка ГЕРБ+БСП

При избори сега: ГЕРБ - 24,1%, БСП - 20%, ДПС - 6,2%, Патриоти - 4,7%
Обновена: 25 сеп 2018 18:34 | 25 сеп 2018 16:00,
154
Електоратът: За да върви България – брак без сметка ГЕРБ+БСП
Снимка: архив, Булфото

При извънредни парламентарни избори ГЕРБ би получила подкрепата на 24,1% от избирателите, БСП - 20%, ДПС - 6,2%, Обединени патриоти - 4,7%. Това показват данните от последното национално представително изследване на СОВА ХАРИС върху електоралните нагласи.

Под 4-процентовата бариера за парламента остават "Демократична България" с 1,5% подкрепа, "Воля" - с 0.8%, АБВ - с 0,4%, СДС - с 0.3%.

Още по темата

За друга партия или коалиция ще гласуват 1.2%.

25,3% все още не са решили за кого да гласуват, а 12,6% са посочили, че няма да гласуват на парламентарни избори. Без отговор са 3 на сто.

Според социолозите изследването им показва високо ниво на мобилизация на привържениците на левицата.

"Обаче с твърдата си политическа линия БСП провокира привържениците на големия си опонент. Мобилизацията сред симпатизантите на ГЕРБ също е висока и по същество съотношението на силите от последните парламентарни избори се запазва. Тези, които одобряват ГЕРБ, са около 31% от гласоподавателите при 26% одобрение за БСП", коментират от СОВА ХАРИС.

Имащите доверие на лидера на управляващите Бойко Борисов са 32%, а тези, които имат доверие на лидера на опозицията Корнелия Нинова, са 26%.

"При това съотношение на силите нито една от двете страни не може да направи решителни крачки. Подкрепата, която получават, им позволява да блокират действията на опонента, но не и да наложат собствена политическа линия", коментират социолозите.

Според тях, за да се проведат радикални реформи в подредбата на държавата ни, е необходимо управляващият субект да има подкрепата на поне около 2 милиона активни граждани.

"Логически това може да стане или с консенсус между водещите политически сили (ГЕРБ и БСП – бел.ред.), или с появата на нов проект, който съществено да размести политическите пластове", заключават от СОВА ХАРИС.

------------------------------------------------
Методика на изследването
Период на провеждане: 8 - 14 септември 2018 г.
Извадка: Изследването е представително за населението на България над 18 годишна възраст. Чрез двустепенна гнездова извадка са подбрани 200 гнезда на територията на страната. Във всяко гнездо са интервюирани по 5 души.
Генерална съвкупност: 6 162 747 души. 1% на извадката съответства на
~61 627 души.
Стохастична грешка: Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,10%.
Метод на регистриране на информацията: Стандартизирано face-to-face интервю, провеждано в дома на респондента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГробокопачАз не одобрявам такъв брак,искаме си БСП-то!Откакто БСП не са на власт,всичко се обърка в страната.
42
4
 
3
 
! Отговори
Пламен Василев преди 5 години
Защо се предстаяш от мое , име, Ти ако си обратен, аз не съм . Ясно!
41
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"" БСП ПАБЕДА НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ!СКРЕПВАНЕ НА БРАТСКАТА ДРУЖБА С МАТУШКА РОССИИ, ИЗЛИЗАНЕ ОТ ОМРАЗНИЯ И ВРАЖДЕБЕН ЕС И ВЛИЗАНЕ В ЕВРАЗИЙСКИЯ ПАКТ, ЗАБРАНА ЗА ЕВРО И ДОЛАРОВА ВАЛУТА, НАЦИОНАЛНАТА ВАЛУТА ДА БЪДЕ РУБЛАТА, ВРЪЩАНЕ НА ТКСЗ ТАТА, ЗА ДА ПРЕБЪДЕ БЪЛГАРИЯ! ""..................ало Съветското посолство ... откога сте открили консулство в Монтана ?за пореден път се потвърждава, че ВСЕКИ РУСНАК В БЪЛГАРИЯ е смъртен враг на всичко българско.
40
5
 
6
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
В този брак без сметка, както го искате БСП+ГЕРБ, обаче, няма как Бойко Борисов да е министър-председател. Така или иначе, в едно класическо семейство, жената командори, а вие, искате класиката!
39
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С мирен преход толкова. Комуниста не разбира от дума или заплаха.Трябва си бой.
38
2
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
когато вида Ковачки .Маргините.Очите и там подобни зад рашетките тогава ще повярвам че на власт са дошли правилните хора
37
6
 
5
 
! Отговори
Пламен Василев преди 5 години
БСП ще ни даде така желаните права и ние, хомосексуалните хора ще бъдем равноправни!
36
10
 
9
 
! Отговори
Пламен Василев преди 5 години
Колкото и да не ви се иска , тук на някой хора, на следващите избори , БСП води с преднина пред ГЕРБ. Ще кажем ,СТОП на ГЕРБ.стига 10 години управление. Новият ни Министър председател, ще е Госпожа Корнелия Нинова,
35
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Герб направи с тея коалиция, това значи край на Герб.
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички партии в парламента са от едно котило. Като се освободят от агентите на ДС и приемат закон за декомунизацията (реален) и лустрация, тогава ще повярвам, че нещо тръгва да се променя.
33
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЧЕРВЕНИТЕ НАРКОМАНИ ИЗПАДАТ В ХАЛЮЦИНАЦИИ
32
3
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
абе хора те са едно е също защо нямаше осъдени 30 години демокрация защото Луканов създаде мутрите които не управляват днес те са от БСП и ГЕРБ
31
5
 
4
 
! Отговори
МОНТАНА преди 5 години
БСП ПАБЕДА НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ!СКРЕПВАНЕ НА БРАТСКАТА ДРУЖБА С МАТУШКА РОССИИ, ИЗЛИЗАНЕ ОТ ОМРАЗНИЯ И ВРАЖДЕБЕН ЕС И ВЛИЗАНЕ В ЕВРАЗИЙСКИЯ ПАКТ, ЗАБРАНА ЗА ЕВРО И ДОЛАРОВА ВАЛУТА, НАЦИОНАЛНАТА ВАЛУТА ДА БЪДЕ РУБЛАТА, ВРЪЩАНЕ НА ТКСЗ ТАТА, ЗА ДА ПРЕБЪДЕ БЪЛГАРИЯ!
30
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е за президентска република.
29
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ и БСП ,като модерните двойки, си живеят заедно но без брак.За да може ако народа погне единия ,да дойде другия на власт.
28
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До реалистИ как един президент , бил той и най-добрия, ще се оправи с един кьопав, крадлив народ. Народът, народът трябва да се оправи, като мислене и морал - всичко друго е празнословие
27
2
 
6
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До ЦиникБойко, първом да си подпише Оставката и "Борисов 3" да падне, после ще ви случа обединението, щом го искате;))) Но, за целта, в ГЕРБ ще трябва да направи известна промяна в твърдата линия на "Европското развитие", което няма да е никак леко, защото ще трябв ада се прости в партията и с определени фигури, изразители на тази линия, които влачат със себе си и кръгове от фирми. М-да, защото "Визия за България" го изисква.
26
2
 
6
 
! Отговори
Бригадир до Циник преди 5 години
Скоро ще чукаш камъни в каменоделната с вериги на краката!
25
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ и БСП са си двете страни на една и съща монета. Има ли още наивници, които не го разбират. Нотова си докара "мъдрият" български народ. Няма как да избягаш от себе си.
24
6
 
12
 
! Отговори
реалист преди 5 години
За да върви България всички партии трябва да бъдат забранени и преминаване към президентска република като президента да може да бъде сменян по всяко време при неспазване на обещанията си.